Hangi Araba Hangi Memleketten?


12 Ekim 2022
300726 kez okundu
Araba Markaları ve Ülkeleri
Oto Hayat

“Hangi otomobil markası hangi ülkenin?” sorusu, otomobilseverler için olduğu kadar sıfır ve ikinci el araba alacaklar için de merak konusudur. Çünkü ülkeler, ürettikleri arabalarda performans, tasarım, dayanıklılık, fiyat gibi alanların birinde ya da birkaçında daha ayrıcalıklı bir yerde duruyorlar.

Ülkelere Göre Araba Markaları

“Hangi araba markası hangi ülkeye ait, ülkelere göre arabaların özellikleri neler?” sorusunun cevabını vermeden önce ilk olarak birkaç noktaya açıklık getirmek gerekiyor. Günümüzde markalar, büyük grupların çatısı altında yer alıyor. Örneğin İspanyol üretici Seat, Alman Volkswagen Grubu çatısı altında yer alıyor. Bu da markaların ait oldukları ülkeler bilgisinin değişmesine neden olabiliyor. 

İşte, ikinciyeni.com’da satışa sunulan ikinci el otomobil markaları ve ülkeleri:

Almanya

alman-marka-araclar

Araba markalarının ülkelerini incelemeye ilk olarak başlamamız gereken yer kuşkusuz Almanya. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra otomotiv sektörünün belkemiği haline gelen Almanya, yüksek performansı maksimum konforla buluşturan arabaları tasarlayan ülke konumunda. Lüks ve kullanışlılık için ileri teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaktan da çekinmiyor.


  • Mercedes-Benz: Daimler AG’ye bağlı olan şirket, 1926 yılında Karl Benz ve Goolieb Daimler’in şirketlerinin birleştirilmesi ile kuruldu. Merkezi Almanya’nın Stuttgart şehri olan şirket, pickup’tan elektrikli otomobile kadar geniş bir yelpazede araç üretiyor.

 

  • BMW: Bayerische Motoren Werke sözcüklerinin kısaltması olan BMW, 1913 yılında kuruldu. Türkçesi Bavyera Motor Fabrikası olan şirket, kendine ait filmleri ve böbrek ızgara tasarımı ile öne çıkıyor.

 

  • Volkswagen: Volkswagen AG bünyesinde yer alan şirketin ismi, “halkın otomobili” anlamına geliyor. 1937 yılında kurulan şirket, Türkçesi “otomobil” olan “Das Auto” ile tanınıyor. Volkswagen’i Volkswagen yapan araç ise yıllarca üretilen ve milyonlarca satan Beetle’dır. Ferdinand Porsche tarafından tasarlanan araç günümüzde yerini Golf ve Passat gibi modellere bıraktı.  

 

  • Audi: Volkswagen AG bünyesinde yer alan şirketin tarihi 1910 yılına kadar uzanıyor. Çok sayıda ülkede üretim yapan marka, özellikle sedan ve SUV araçlarıyla öne çıkıyor. Marka son yıllarda elektrikli otomobiller alanında da önemli bir atılım yaptı ve 2025’ten sonra en önemli elektrikli araç üreticilerinden biri olması bekleniyor.

 

  • Opel: Adam Opel tarafından kurulan ve önce ABD’li General Motors’a, daha sonra da Peugeot Citroen Grubu’na satılan marka, Almanya’nın en büyük üreticileri arasında yer alıyor. Son olarak PSA Peugeot Citroen Grubu, FCA Fiat-Chrysler Grubu ile birleşip Stellantis adını aldı. Yani Opel günümüzde uluslararası ve çok ortaklı Stellantis çatısı altında yer alıyor.

 

  • Smart: Mercedes Grubu ve İsviçreli saat üretici Swatch tarafından kurulan Smart, ilk günden bu yana küçük boyutlara sahip şehir araçları üretiyor. Son yıllarda geliştirdiği elektrikli otomobiller ise en ucuz elektrikli otomobil modelleri arasında yer alıyor.

 

  • Porsche: Ünlü otomotiv tasarımcısı Ferdinand Porsche tarafından kurulan Porsche, uzun yıllardır ürettiği güçlü ve sportif araçları ile öne çıkıyor. Markanın öne çıkan bir diğer nokta ise araçlarına verdiği isimler. Otomobiller, geliştirme sürecindeki proje isimleri ile adlandırılıyor. Yani efsanevi Porsche 550 modelinin ismi, 550 projesinden geliyor. Son olarak Volkswagen ve Audi gibi Porsche de VAG yani Volkswagen Grubu çatısı altında yer alıyor. 

Amerika Birleşik Devletleri

amerikan-marka-araclar

Tüm dünyada birçok alanda söz sahibi olan ülkelerden biri olan Amerika Birleşik Devletleri’nin arabaları yola hakim, güçlü ve rahat. Performansları iyi olsa da masraflarının biraz fazla olduğu da bir gerçek.


  • Jeep: İlk olarak askeri amaçla üretilen Jeep, daha sonra askerden dönenlerin sivil hayatta da bu araca binmeyi istemesiyle markalaşıp bugünlere geldi. Günümüzde Stellantis Grubu üyesi.

 

  • Chrysler: 1925’te kurulan marka, 1998 yılında Mercedes-Benz’in de sahibi olan Daimler ile birleşti. 2014 tarihinde ise İtalyan otomotiv devi Fiat ile birleşip Fiat Chrysler Grubu’nu kurdu. FCA olarak adlandırılan grup daha sonra PSA Peugeot Citroen Grubu ile birleşti ve Stellantis adını aldı. 

 

  • Ford: Henry Ford tarafından 1903 yılında kurulan ve tarihteki ilk seri üretim otomobili de üreten marka; pick-up, SUV, MPV, sedan ve hatchback gibi çeşitli otomobil kasalarına sahip.

 

  • Dodge: Dodge Kardeşler tarafından 1914 yılında kurulan ABD’li marka, güçlü araçları ile tanınıyor. 1928’de Chrysler tarafından satın alınan marka, günümüzde Fiat Chrysler Grubu ile Peugeot Citroen Grubu birleştiği için Stellantis Grubu çatısı altında yer alıyor. 

 

  • RAM: Kamyonetleri ile ünlü olan RAM, Dodge’dan ayrılan bir marka. Chrysler Grubu tarafından satın alınmıştı. Chrysler ile Fiat birleşip Fiat Chreysler Grubu’nu; Fiat Chreysler Grubu ise Peugeot Citroen Grubu ile birleşip Stellantis Grubu’nu kurdu. Marka günümüzde Stellantis Grubu çatısı altında yerini alıyor. 

 

  • Buick: 1899 yılından bu yana faaliyet gösteren marka, günümüzde General Motors bünyesinde. Özellikle sedan ve MPV araçlarıyla tanınan Buick, ülkemizde satılmıyor.

 

  • Cadillac: General Motors’a ait olan başka bir marka olan Cadillac, 1902’den bu yana üretim yapıyor.

 

  • Chevrolet: Ülkemizde de bir dönem satışı yapılan Chevrolet, General Motors’un en büyük markaları arasında yer alıyor. Chevy olarak anılan marka; sedan, hatchback ve MPV gibi farklı alanlarda otomobil üretiyor.

 

  • General Motors Company (GMC): ABD’nin en büyük pick-up üreticilerinden olan GMC, adından da anlaşılabileceği General Motors bünyesinde yer alıyor. Özellikle Kuzey Amerika büyük bir pazar payına sahip olan marka, 1911 yılından bu yana otomobil üretiyor.

 

  • Tesla Motors: Elon Musk ile tanınır hale gelen ve Türkiye’ye de fabrika açacağı söylenen Tesla, 2003 yılından beri faaliyette. Tesla Model X ve Model 3 gibi farklı modellerine ek olarak Cybertruck gibi yeniliklerle de çok beğeniliyor. 

Japonya

japon-marka-araclar

Uzak Doğu’nun büyük üreticilerinin birçoğu, ada ülkesi olan Japonya’dan çıkıyor. Daha çok kendilerine has bir tasarım tarzına sahip olan Japon markaları, kullandıkları dayanıklı materyaller ve boksör motor gibi özel yapıları ile çok beğeniliyor.


  • Toyota: 1937 yılından beri üretim yapan marka, Japonya’nın ve dünyanın en başarılı otomobil modellerinden bazılarını üretiyor. Dünyanın en çok satan araba modeli Corolla ve dünyanın en sevilen pickup’larından Hilux, Toyota tarafından üretiliyor.

 

  • Honda: Ülkemizde de fabrikası bulunan ve Civic modeliyle çok sevilen marka, 1946 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

 

  • Nissan: Renault Nissan İttifakı ile hızla büyüyen Japon üretici, özellikle Leaf adındaki elektrikli modeliyle çok seviliyor. 1933 yılında kurulan marka, dünyanın en büyük üreticileri arasında yer alıyor. Renault Nissan İttifakı’na bir diğer Japon üretici olan Mitsubishi'nin katılmasının ardından ise bugün marka, Renault Nissan Mitsubishi İttifakı içerisinde yer alıyor. 

 

  • Lexus: Toyota’nın alt markası olan ve Kuzey Amerika pazarına hitap eden araçları ile tanınan Lexus, 1989 yılında kuruldu.

 

  • Subaru: 1953 yılında kurulan ve en büyük hissedarı Toyota olan marka, boksör motorları ile tanınıyor.

 

  • Mazda: Dünyanın en büyük 20 otomotiv şirketinden biri olan ve 1920 yılından bu yana üretim yapan Mazda, egzotik renkleri ve güçlü motorları ile çok beğeniliyor.

 

  • Suzuki: En az arıza yapan otomobil markaları listelerinde her zaman üst sıralarda yer almayı başaran Suzuki, dayanıklılık konusunda tüm otomobil markalarının imrenerek baktığı bir örnek.

 

  • Acura: Honda’nın Kuzey Amerika pazarı için geliştirdiği ve günümüzde dünyanın en büyük otomobil markalarından biri olan Acura, 1986 yılından bu yana üretim yapıyor. 

 

  • Infiniti: Nissan’ın Kuzey Amerika pazarı için geliştirdiği Infiniti, Renault - Nissan İttifakı sayesinde uzun yıllardır özel geliştirmelere ev sahipliği yapıyor ve lüks araç denildiği zaman akla ilk gelen markalardan biri olmayı başarıyor. 

 

  • Mitsubishi: Dünyanın en büyük pick-up üreticilerinden de biri olan marka, 1870 yılından bu yana varlığını sürdürüyor. Özellikle pick-up ve SUV modelleri ile dünyada tercih edilen marka, Japonya’nın en eski markalarından biri olma gururunu da taşıyor. Son olarak Mitsubishi, Renault ve Nissan ile güçlerini birleştirdi.

Güney Kore

guney-kore-marka-araclar

Kore Savaşı ile adeta yıkıma uğrayan Güney Kore, yıllar içerisinde Uzak Doğu’nun teknoloji ve sanayi konusunda öncü ülkelerinden biri olmayı başardı. Güney Kore’nin şu an için dünyaya ürünlerini satan 3 büyük markası bulunuyor.


  • Hyundai: Markadan adını alan Hyundai Grubu’nun en büyük üyesi. Özellikle Uzak Doğu dışında Avrupa ve Kuzey Amerika’da uyguladığı garanti politikasıyla çok beğeniliyor.

 

  • KIA: Hyundai Grubu’nun üyesi olan marka özellikle SUV sınıfında yer alan araçları ile dünya genelinde başarı yakalıyor. Yüksek satış adetlerinin yanı sıra dayanıklı olmaları nedeniyle de KIA marka araçlar çok fazla tercih ediliyor. Çünkü KIA, en az arıza yapan araba markaları listesinde 3. sırada yer alıyor.

 

  • Ssangyong: 1954 yılında faaliyete başlayan marka, zaman zaman mali zorluklar yaşadı. 2009’da iflasın eşiğinden dönen Ssangyong, 2011 yılında Mahindra Grubu tarafından satın alındı.

İtalya

italyan-marka-araclar

İkinci Dünya Savaşı ile adeta yerle bir olan ve ekonomik olarak büyük sıkıntılar yaşayan İtalya, sanayisini toparlayıp refahını yükseltmeye başladı. 1950’li yıllardan itibaren Torino ve Milano gibi Kuzey İtalya kentleri hızla gelişip sanayisini eskisinden daha ileri bir noktaya getirmeyi başardı. İtalya’nın önde gelen sektörlerinin başında ise otomotiv geliyor.


  • Fiat: Fabbrica Italiana Automobili Torino ya da Türkçesi ile Torino İtalyan Otomobil Fabrikası, 1899’dan bu yana faaliyette. Ayrıca markadan ismini alan Fiat Grubu, birçok İtalyan otomotiv markasının da sahibi konumunda. Fiat Grubu, Chrysler Grubu ile birleşip FCA yani Fiat Chrysler Grubu ismini aldı. FCA da daha sonra Peugeot Citroen Grubu ile birleşti ve Stellantis adını aldı.

 

  • Abarth: Fiat’ın ürettiği araçları özelleştiren Abarth, 1949 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Akrep ve sarı-kırmızı logoya sahip olan marka, Fiat 500 gibi araçların kendine özgü versiyonları ile çok seviliyor.

 

  • Alfa Romeo: Milano merkezli Alfa Romeo, 1910’dan bu yana faaliyet gösteriyor. FCA üyesi olan marka, sportif tasarıma sahip araçları ile çok seviliyor. Hatta markanın sevenleri kendilerine “Alfisti” diyor.

 

  • Lancia: FCA Fiat Chrysler Grubu’nun başka bir üyesi olan marka, 1906 yılından bu yana araç üretiyor. Eskiden Avrupa pazarına da araç satışı yapan marka, günümüzde neredeyse sadece İtalya pazarı için araç üretiyor.

 

  • Ferrari: Lüks araç sahipleri arasında en bilinenlerden olan Ferrari, kendisiyle özdeşleşen özel kırmızı renkle çok seviliyor.

 

  • Maserati: Fiat Chrysler Grubu’nun başka bir üyesi olan marka, 1914 yılından beri faaliyette. Lüks araçlar üreten marka, başta Avrupa ve Orta Doğu olmak üzere birçok pazarda özel bir kitleye sahip.

Fransa

fransiz-marka-araclar

Fransız otomobilleri ekonomik olmaları bakımından özellikle orta sınıf tarafından tercih ediliyor. Motor ve sürüş kalitesi bakımından Alman otomobilleri kadar iddialı olmasalar da orijinal tasarımları ile bu açığı kapattıkları kesin.

  • Citroen: 1919 yılından bu yana üretim yapan Citroen, dünyanın en büyük markaları arasında yer alıyor. Özellikle 2000 sonrasında geliştirdiği hatchback modellerle pazar payını artıran marka, PSA Grubu’nun üyeleri arasında bulunuyordu. PSA Grubu, Fiat Chrysler Grubu ile birleşerek Stellantis adını aldı. 

 

  • Renault: Nissan ile giriştiği ittifak ile Avrupa’daki başarısını daha da büyüten Renault, özellikle düşük hacimli ve yüksek verimliliğe sahip dizel motorları ile beğeniliyor. Renault Nissan İttifakı ise Mitsubishi’nin dahil olması ile beraber daha da büyüdü ve Renault Nissan Mitsubishi adını aldı.

 

  • Peugeot: PSA Grubu’nun Citroen ile beraber en büyük markası olan Peugeot, özellikle 2010’lu yıllarda geliştirmeye başladığı SUV’ler ile Avrupa pazarında kendine yer bulmuş durumda. Günümüzde marka PSA ile Fiat Chrysler Grubu'nun birleşmesi üzerine Stellantis çatısı altında yer almaya başladı. 

 

  • DS: Sık sık DS adıyla anılan DS Automobiles, Fransa’nın lüks otomobil markalarından biri. Stellantis Grubu’nun bir parçası olan marka, ilk olarak Citroen’e bağlıydı. Fakat geçen yıllar içerisinde giderek büyüdü ve 2014 yılında tamamen bağımsız bir marka haline geldi. Fransa cumhurbaşkanlarının da tercihi olan marka, özellikle SUV konusunda çok başarılı.

İsveç

isvec-marka-araclar

İsveç denilince akla huzurlu insanların yanı sıra ağır sanayi ve çelik gelir. 1800’lerin sonundan itibaren hızla sanayileşen İsveç, yıllar içerisinde birçok marka çıkarmayı başardı. Bunlar arasında en ünlülerinden biri ise otomobil sektöründe yer alıyor. 


  • Volvo: Sürüş güvenliği denildiği zaman akla gelen ilk markalardan olan Volvo, 1927 yılından bu yana varlığına devam ediyor. Yüksek güvenlik teknolojilerinin yanı sıra çevrecilik gibi farklı alanlara da önem veren şirket, 2010 yılında Geely Grubu’na satıldı.

İngiltere

ingiliz-marka-araclar

Yağmurlu havası kadar sanayinin beşiği olmasıyla da tanınan İngiltere, otomobil markaları konusunda diğer ülkelerden biraz ayrılıyor. Birçok farklı otomobil markası bulunan ada ülkesinin ürettiği otomobiller genellikle bir hayli pahalı. 


  • Rolls Royce: 1906 yılına kadar uzanan tarihi ile birçok farklı modele ev sahipliği yapmayı başaran Rolls Royce, kişisel lüks tüketimin en üst noktası olarak gösteriliyor. Araçların kabin tavanlarını bile dilediğiniz gibi değiştirmenize izin veren marka, birçok iş insanının ilk tercihi. Marka, 1998 yılından bu yana BMW Grubu’nun üyesi. 

 

  • MINI: Hikayesi, yarışmak için tasarlanan küçük boyutlara sahip güçlü otomobillerle başlayan MINI, 1959 yılından bu yana aralıksız olarak otomobil üretiyor. MINI tarihi itibarıyla nostaljik modeller üretmesi nedeniyle birçok filmde de kullanıldı. Marka, 1994 yılında BMW Grubu tarafından satın alındı. 

 

  • Land Rover: SUV denildiği zaman akla ilk gelen markalardan biri olmayı başaran Land Rover, 1978 yılında kuruldu. Bugüne kadar 8 farklı sahibi olan şirket, şu an Hindistanlı Tata Grubu’nun elinde. 

 

  • Jaguar: Lüks markalar arasında kendine ait hayran grubu oluşturabilen ender örneklerden biri olan Jaguar, 1945 yılından bu yana üretime devam ediyor. 2010’lu yıllarda duyurduğu elektrik atılımı ile Jaguar I-Pace gibi modelleri piyasaya süren marka, 2008 yılında Tata Grubu tarafından satın alındı. 

 

  • Aston Martin: 1913 yılında Londra’da küçük bir atölyede başlayan macera, Bond filmlerinde kullanılan arabalara kadar uzandı. 

 

  • Bentley: İngilizlerin bir diğer lüks araç markası olan Bentley, sadeliği ile her zaman ön planda olmayı başaran markalardan biri. Manchester bölgesinde bulunan fabrikası ile yıllardan beri üretime devam eden Bentley, 1998 yılından bu yana Volkswagen AG bünyesinde yer alıyor. 

 

Evet, ikinciyeni.com’da sıkça karşılaştığınız otomobil markaları ve ülkeleri bu şekilde. Peki, sizin hayalinizdeki ikinci el araba hangisi?