Otonom Araçlar: Nvidia Atlan’ın Önemi


27 Haziran 2022
250633 kez okundu
Otonom Araçlar: Nvidia Atlan'ın Önemi - İkinciyeni Blog
Otonom Araçlar

Kullanıcıların genellikle ekran kartı gibi teknolojik ürünlerle tanıdığı Nvidia, yıllardır otonom sürüş üzerine çalışmalar yapıyor. Her geçen yıl yeni projeleri ve testleri ile öne çıkan marka, Nvidia Drive Atlan adlı yeni bir teknolojiyi duyurdu. Teknoloji ile gelecekte araçların tamamen otonom olarak hareket etmesi hedefleniyor.

Nvidia Drive Atlan Nedir?

Otomobil markaları, Bosch gibi bilindik birçok üreticiden teknoloji tedariği sağlıyor. Örneğin uzun yıllardır fren teknolojisi konusunda Bosch önemli bir üretici. Ekran kartı gibi teknolojilerle öne çıkan Nvidia ise uzunca bir süredir otonom araç teknolojileri üzerine çalışıyor. Nvidia’nın seri üretim araçlarda kullanılacak ilk teknolojilerinden biri ise Drive Atlan olacak. 

 

Nvidia Drive Atlan, aslında yapay zekadan yararlanan bir çip. Araçların üzerinde yer alan kamera, sensör ve radar gibi cihazların elde ettiği veriler, Atlan’a iletilecek. Atlan üzerinde yer alan merkezi işlem, grafik işlem ve veri işlem gibi birimler ise iletilen veri ile aracın sürücüsüz hareket etmesini sağlayacak. 

 

Tamamen otonom sürüşün kapısını aralaması beklenen teknoloji ile Nvidia, saniyede 1 trilyon işlem yapılabileceğini ifade ediyor. Yapay zeka aynı zamanda çalışırken öğrenmeye devam edebilecek. Böylece araçlar kullanıldıkça, otonom sürüş giderek kusursuz bir hal alacak. Peki, otonom sürüş tam olarak nedir?

Nvidia Atlan'ın Önemi

otonom-surus-ne-demek

 

Otonom sürüş ile araçların otomatik olarak herhangi bir müdahale olmadan yazılım ve donanımlar tarafından kullanılması anlaşılıyor. Ancak gerçek böyle değil. Günümüzde otonom sürüş, yarı ve tam olarak ikiye ayrılıyor.

 

Otonom sürüş teknolojisi ile ilgili detaylı bilgi almak için "Otonom Sürüş Nedir?" başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Kısıtlı veya yarı otonom sürüşte, sürücünün araca zaman zaman müdahale etmesi gerekir. Tam otonom sürüşte ise herhangi bir müdahaleye gerek yoktur. 

 

Otonom sürüşün tarihine bakıldığındaysa 1980’lere kadar gidebiliyor. Çünkü ilk olarak bu tip teknolojiler, savunma sanayi şirketleri tarafından uçaklar için geliştirildi. Ancak uçaklar, otomobillere göre trafik derdi pek olmayan araçlar olmaları ve sayıları bir hayli az olması nedeniyle otonom sürüşte çok daha hızlı mesafe kat etti ve kat etmeye devam ediyor. 

 

Otomotiv sektöründe ise bu süreç çok uzun sürdü. Ancak nihayet tam otonom araçlara doğru hızla ilerleniyor. Nvidia Drive Atlan ile beraber, aracın herhangi bir müdahale olmadan kendi başına hareket edebilmesi hedefleniyor. Yani tam otonom sürüş artık bir hayal olmaktan çıkıyor. 

Nvidia’nın yapıp diğer üreticilerin yapamadığı şey ise öğrenme kısmı. Otonom sürüş, otomatik hale getirilmiş bazı dinamikleri içerisinde barındırıyor. Araçların otomatik hale gelebilmesi için ise makine öğrenmesinden yararlanılıyor. 

 

Günümüzde birçok otomotiv şirketi, öğrenme işlemini gerçek zamanlı olarak sokaklarda yapıyor. Bir araç, otonom sürüş özellikleri eklenerek trafiğe çıkarılıp kullanılıyor. Nvidia ise çok daha güçlü bir yöntemi tercih etti ve her şeyi sanallaştırdı. 

 

Nvidia mühendisleri tarafından geliştirilen ve dünyanın yapay olarak ölçeklendirilmiş hali olan sistemde araçlar, sanal ortamda hareket etti. İnsan tepkileri gibi hususların dahil edildiği yöntem ile birkaç araç yerine binlerce araç öğrenmeye başladı. Nvidia elde ettiği veriyle rakiplerinin önüne geçiyor ve gelecekte en ciddi üreticilerden biri olması bekleniyor.

 

Son olarak Nvidia Drive Atlan’ın 2025 yılında araçlarda kullanılmaya başlaması bekleniyor.