Tesla’nın Tarihine Yolculuk


13 Eylül 2021
301457 kez okundu
Tesla’nın Tarihine Yolculuk
Otonom Araçlar

Kaynak

Günümüzde elektrikli otomobil denilince akla ilk gelen markalardan biri kuşkusuz Tesla. Adını elektrik motorları konusunda adeta bir devrim yapan Nikola Tesla’dan alan marka, CEO’su Elon Musk sayesinde de sık sık gündeme geliyor. Popüler markalardan biri olma yolunda hızla ilerleyen Tesla’nın tarihini sizin için yazdık. Ancak ilk olarak en az marka kadar popüler figürlerden biri olan Elon Musk’tan bahsetmek istiyoruz.

Tesla CEO’su Elon Musk Kimdir?

EcoTour

Kaynak

Aslen Güney Afrikalı olan Elon Musk, 1971 yılında Pretoria’da dünyaya geldi. Üniversite için Kanada’ya giden Musk, eğitimine Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan çeşitli okullarda devam etti. Kardeşi Kimbal Musk ile geliştirdiği Zip2 adlı çevrim içi içerik yayınlama platformu ile iş yaşamına güçlü bir giriş yaptı. Şirket daha sonra Compaq tarafından 307 milyon dolara satın alındı.

Zip2’dan sonra Elon Musk’ın ikinci büyük projesi hayat buldu ve tüm dünya, X.com adı verilen çevrim içi banka ile tanıştı. 1999 yılında kurulan X.com, 2000 yılında benzer bir şirket olan Confinity ile birleşti. Bu hamleden sonra isim değişikliği yaşandı ve şirketin adı PayPal oldu. Hızla büyüyen PayPal, bir anda e-ticaret platformlarının dikkatini çekti. Çünkü birçok kullanıcı, ödemelerini PayPal ile yapmaya başlamıştı. 2002 yılına gelindiğinde şirket, e-ticaret devi eBay tarafından 1,5 milyar dolara satın alındı.

PayPal’ın %11 gibi oldukça ciddi bir hissesine sahip olan Elon Musk, bir anda devasa bir servete kavuştu. Musk bu hamleden hemen sonra 2002 yılında SpaceX isminde bir şirket kurdu. Şirket temel olarak bugün uzay araçları geliştirip bu araçları, NASA gibi kurumlardan daha ucuza getiriyor. Tabii ki en büyük hedef uzayda kolonileşebilmek.

Elon Musk’ın kurucusu olmadığı, ama isminin herkes tarafından bilinir hale gelmesini sağlayan proje ise Tesla Motors Inc. Elon Musk, finansman bulmaya çalışan Tesla’ya ortak olmakla kalmayıp başına da geçti ve şirketin bugünlere ulaşmasını sağladı.

Tesla Ne Zaman Kuruldu?

EcoTour

Kaynak

Tesla, Martin Eberhard ve Marc Tarpenning tarafından 1 Temmuz 2003 yılında kuruldu. Kurucular otomobil üretebilmek kadar bir teknoloji şirketi olmayı da hedefledikleri için bilindik yolları izlemekten kaçındılar. İkili, Roadster adı verilen modelin temel hatlarını oluşturduktan sonra girişimlerin sıkça başvurduğu “fon bulma” işlemine geçtiler ve tam bu sırada karşılarına Elon Musk çıktı. İlk fon macerasında Tesla, sadece 7,5 milyon dolarlık fon elde etti. Ancak bunun 6,5 milyon doları Elon Musk tarafından iletilmişti.

Tesla’nın Sahibi Kim?

Sanılanın aksine Tesla’nın sahibi Elon Musk değil. Musk, markanın önemli bir hissesine sahip olsa da Google’ın kurucularından Sergey Brin ve Lary Page ile eBay eski CEO’su Jeff Skoll gibi birçok önemli ismin de hissesi bulunuyor. Yani Tesla’nnı tek bir sahibi bulunmuyor. Bunun dışında marka, diğer otomobil markalarından farklı olarak birçok şirketle ortak iş geliştirmelerine de dahil oluyor. Örneğin geçmişte Mercedes ve Smart gibi otomotiv şirketlerinin sahibi olan Daimler AG ile ortak geliştirme çalışmaları yapılmıştı. Tesla’nın geçmişten bugüne yaptığı ortak çalışmalar şöyle:

Mercedes ve Tesla’nın Ortak Çalışması

Mercedes’in de sahibi olan Daimler AG, 2007’nin sonlarında Tesla hisselerinin %10’unu satın almıştı. Bu anlaşma ile Daimler’in e-Drive ve geleceğin otomobilleri gibi konularda Tesla’dan önemli bir destek aldığı biliniyor.

Ayrıca Mercedes’in elektrikli otomobil üretme kabiliyetini artırabilmek için A Serisi ve B Serisi üzerinde de iki marka ortak çalışmalarda bulundu. Tabii ki burada karşılıklı bir çıkar ilişkisi de söz konusu. Çünkü Tesla da Mercedes’in birçok otomobil parçasından yararlandı.

Geçtiğimiz yıllarda ise Daimler AG, tüm hisselerini elden çıkardı.


Toyota ile Tesla’nın Elektrikli SUV Geliştirme Süreci

EcoTour

Kaynak

2010 yılında Toyota, NUMNI fabrikasının bir kısmını kullanım için Tesla’ya verdi ve iki marka gelecekte beraber bazı projelere imza atacağını duyurdu. Ardından iki marka elektrikli Toyota RAV4 EV üzerinde çeşitli geliştirme çalışmalarda bulunuldu. Binlerce adet elektrikli RAV4 EV bu şekilde geliştirilip üretildi ve piyasaya sürüldü.

Panasonic ve Tesla İş Birliği: Pil Devrim

Tesla’nın birçok kullanıcıya göre diğer markalardan farklı olmasını sağlayan konu, pilleri. Marka, batarya konusunda uzman bir şirketten yardım alma yoluna gitti ve Japon devi Panasonic ile anlaşma imzaladı. 2010 yılında başlayan serüven ile lityum iyon pil hücreleri üzerine çalışmalar yapıldı. Günümüzde de devam eden anlaşma çerçevesinde Panasonic ile Tesla beraber üretim ve geliştirmeler yapıyor.

Tesla Fabrikaları Nerede?

 

EcoTour

Kaynak

Tesla’nın şu an için dünyanın dört bir yanına yayılmış fabrikaları ve üretim tesisleri bulunuyor. Bunlardan bazılarında sadece araç parçaları, bazılarında da otomobil modelleri üretiliyor. Dünyanın en büyük otomobil fabrikalarından biri olan Fermont Kaliforniya’daki Tesla Fabrikası ise en ünlüsü. Diğer fabrikalar şöyle sıralanıyor:

  • Tilburg Tesla Fabrikası - Tilburg/Hollanda
  • Giga Nevada - Nevada/ABD
  • Giga New York - New York/ABD
  • Giga Şangay - Şangay/Çin
  • Giga Berlin - Berlin/Almanya
  • Giga Texas - Teksas/ABD

Tesla Modelleri: Elektrikli Araçların Büyüsü

Tesla’nın tarihinde modellerin önemi büyük. Çünkü marka; pazarlama konusunda ürettiği otomobillerin, fosil yakıtla çalışan araçlara karşı kurduğu üstünlükten oldukça yararlandı. Kronolojik olarak markanın ürettiği, üretmekte olduğu ve üretmeye karar verdiği araçlar şöyle sıralanıyor;

Birinci Jenerasyon Tesla Roadster: İlk Ürün

EcoTour

Kaynak

Kendisi de geçmişte çok sayıda spor otomobil kullanmış olan Elon Musk, Eberhard ve Tarpenning’in geliştirdiği Roadster projesini çok beğenmişti. Musk dahil olduktan sonra süreç hızlandı. 19 Temmuz 2006 tarihinde Roadster’ın ilk prototipleri ortaya çıktı ve özel törene davet edilenler tarafından araç çok beğenildi.

2008 yılında ise araç seri üretime başladı ve günümüze kadar yüzlerce adet üretildi. Elon Musk’a göre Tesla Roadster gibi spor bir otomobille pazara giriş yapmak oldukça önemliydi. Çünkü elektrikli otomobillerin gücü kolayca hissedilebiliyordu. Ancak marka burada birçok farklı üreticiden yardım almak zorunda kaldı. Çünkü sıfırdan bir kasa üretmek oldukça uzun sürebilirdi.

Lotus Elise üzerine geliştirilen Tesla Roadster, tamamen elektrikli bir spor otomobil olması sayesinde bir anda öne çıktı. Araç 0’dan 100 km/s hıza sadece 3.9 saniyede ulaşabiliyordu. Ancak geliştirme sürecinde bu sürat, oldukça büyük bazı problemlere yol açtı. İlk olarak aracın içerisine bir şanzıman yerleştirilmeye çalışıldı, ama araç çok yüksek tork üretiyordu ve şanzımanı adeta parçaladı. Bu nedenle sistem değiştirildi ve araç şanzımansız üretilmeye başlandı.

186 kW veya Türkiye’de daha sık kullanılan hali ile 248 beygir güç üretebilen oldukça güçlü bir motora sahip olan Tesla Roadster, 270 Nm tork üretebilmesiyle de adeta rakipsizdi. Tüm bunlar birleşince de marka adını bir anda duyurmayı başardı.

Tesla Model S: Liftback Sedan

EcoTour

Kaynak

Model S, Tesla tarihinde en az birinci jenerasyon Roadster kadar önemli bir araç olarak kabul edilir. 2012 yılında üretilmeye başlanan ve tasarımında Franz von Holzhausen’in imzası bulunan Model S, elektrikli motorun gücü ile sedan aracın konforunu buluşturdu. Tabii ki markanın kuruluşunda da yer bulan “teknoloji” vurgusu da araçta önemli ölçüde kendini hissettirdi.

Model S, güçlü bir motora ve yüksek bir aerodinamiğe sahip olmasının yanı sıra gerçekten gelişmiş teknolojilerle sunuldu. Araç, halihazırda lüks araçlar için kullanılan ama pek verimli çalışmayan “park halindeyken kendi başına dar alanlardan çıkabilmek” gibi özellikleri ile adeta kullanıcıları mest etti.

Model S’i öne çıkaran diğer bir detay ise neredeyse tüm özelliklerinin, konsola eklenmiş oldukça büyük ekrandan kontrol edilebilmesiydi. Ekran üzerinden motorun tepkilerinden klimaya kadar birçok detay kontrol edilebiliyordu. Ayrıca araçta mekanik tuşların sayısı acil durum flaşörleri gibi spesifik birkaç tuşa kadar indirilip kalan tüm özellikler dijitalleştirilmişti.

Tesla, araçlarını NUMNI veya açılımı ile New United Motor Manufacturing Inc.’de üreteceğini duyurdu. Şimdilerde Tesla fabrikası olarak adlandırılan bu devasa fabrika, geçmişte Chevrolet ve Toyota gibi markaların araç üretiminde yer almıştı.

 


Model S’in temel modeli olarak adlandırılan ve tüketicilerle buluşan ilk halinde 270 kW, yani 362 beygir güç üreten bir motor bulunuyordu. Motor ayrıca 441 Nm gibi oldukça yüksek bir torka sahipti.

Son olarak araç, EuroNCAP gibi birçok güvenlik testine katılıp başarıyla ayrıldı. Böylece güçlü ve teknolojik olduğu kadar güvenli olduğunu da ispatlamış oldu.

Tesla Model X: SUV


EcoTour

Kaynak

Tesla’nın belki de gelecekte “en ikonik araçlar” listelerinde ilk sıraları zorlayacak modellerinden biri olan Model X, kartal kanat olarak adlandırılan kapıları ile birçok insanı kendine hayran bırakmayı başardı.

2015 yılında üretimine başlanan ve tıpkı Model S gibi Franz von Holzhausen imzası taşıyan araç, bir SUV’den beklenebilecek güç ve konforu aynı anda sunmayı başardı. Jaguar I-Pace gibi birçok otomobilin doğuşunu sağlayan Model X, 0’dan 100 km/s hıza sadece 3.1 saniyede ulaşabiliyor.

Tesla’nın en başarılı otomobillerinden biri olarak gösterilen Model X, konsol tasarımında ve işlevinde Model S’in başarılı yapısından yararlandı. Böylece marka, bir standardı yakalayıp üretimi kolaylaştırabildi.

Tesla Model X’i başarılı kılan bir diğer özellik ise 565 kilometreye kadar ulaşan menzili oldu. Böylece şehirler arası yolculuklar oldukça kolaylaştı ve kullanıcılar, Model X’i tercih ederken tereddütlerden büyük ölçüde uzaklaştı.





Uçak çekebilecek kadar yüksek bir güce sahip olan otomobil, güvenlik testlerini de tıpkı Model S gibi başarıyla geçti. Araç ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Tesla Model X incelememizi okuyabilirsiniz.

Model 3: Fastback Sedan


EcoTour

Kaynak

Elon Musk, şirketi kurarken Roadster modeli ile ilgi uyandırmayı ve sonrasında birçok insanın bütçesine uygun elektrikli otomobil modellerine yönelmeyi düşünüyordu. Bu hamlenin en önemli halkası ise Model 3 oldu. Model X ve Model S’de olduğu gibi Franz von Holzhausen imzası taşıyan araç, duyurulduğu gün 100,000’den fazla ön sipariş alarak Musk’ın projesinde ne kadar başarılı olduğunu gösterdi.

Model 3; Model X ve Model S gibi kendisinden önce çıkan modellerden farklı olarak dikey değil, yatay bir ekran ile sunuldu. Aracın ön konsolunun önemli bir kısmını kaplayan ekran, tıpkı diğer modellerde olduğu gibi birçok özelliğin buradan kullanılabilmesi ile öne çıkıyor.




Üretimi 2017 yılında başlayan Model 3, 0’dan 100 km/s hıza 5.1 saniyede ulaşabilmesi ile uygun fiyatına rağmen performanslı bir araç olduğunu kullanıcılara gösterdi. 20 dakikalık şarj ile 200 kilometrelik menzile ulaşabilen otomobil, 340 kilometrelik maksimum menzile sahip. Ancak tabii ki bu mesafe, rejeneratif frenleme gibi yeni nesil geri kazanım teknolojileri ile uzayabiliyor.

EuroNCAP testlerini başarıyla geçen araç ile ilgili detaylı bilgi için Tesla Model 3 incelememizi okuyabilirsiniz.

Tesla Model Y: Crossover


EcoTour

Kaynak

Tesla’nın Model 3 için geliştirdiği platform üzerine inşa ettiği bir diğer araç ise crossover model olan Model Y. Mart 2019’da tanıtılan otomobil, 525 kilometreye ulaşan menzili ile birçok kullanıcının dikkatini çekmeyi başardı.

Yerden yüksek bir crossover olması, Tesla’nın SUV aracı olan Model X gibi kartal kanatlı kapıların gelip gelmeyeceği sorularını beraberinde getirdi. Ancak Elon Musk, aracın standart kapılar ile sunulacağını dile getirdi.

0’dan 100 km/s hıza 3.5 saniye gibi oldukça kısa bir sürede ulaşabilen araç, 5 ve 7 kişilik iki farklı oturma düzeni ile sunuluyor. Böylece geniş ailelerin de aracı kolayca kullanabilmesinin önü açılıyor.

15 dakikalık hızlı şarjla 260 kilometrelik menzile ulaşabilen Model Y, tıpkı Model 3 gibi yatay bir ekrana sahip. 2 tonluk ağırlığı ile oldukça iddialı bir menzil ve şarj oranına sahip olan otomobil, Model 3’te olduğu gibi rejeneratif frenleme gibi teknolojiler ile daha uzun süre tek şarjla kullanılabiliyor.

Tesla Cybertruck: Elektrikli Pickup

EcoTour

Kaynak

ABD denildiğinde akla gelen araç türlerinden biri kuşkusuz pickup. Öyle ki Ford’un F Serisi adını verdiği pickup’ları, senelerdir ABD’de en çok satan modeller arasına girmeyi başarıyor. ABD menşeli bir şirket olduğu için de Tesla, hemen bu pazara girme niyetini belli etti. 2015 yılında Elon Musk, pickup üretebileceklerini dile getirmişti. Mart 2019’da gerçekleşen Model Y lansmanı sırasında ise Musk, bir anda Cybertruck’ı tanıttı.

Araç dışarıdan bakıldığında fütüristik tasarımı ile görenleri şaşkına çevirmeyi başardı. Yine Franz von Holzhausen imzası taşıyan araç, yıllık 1,5 milyon satış barajını aşmayı başaran pickup pazarında zirveyi hedefliyor.

Pickup’larda sık rastlanmayan telefon uygulaması ile giriş, ses tanıma özelliği ve internet bağlantısı gibi gelişmiş teknolojilere yer verilen Tesla Cybertruck, 240 Watt’lık bagaj çıkışına da sahip. Bu sayede iş için Cybertruck kullanacak kişilerin ekstra jeneratör taşımasına da gerek kalmıyor.

Tesla Semi Truck: Elektrikli Tır

EcoTour

Kaynak

Tesla’nın 2017 yılında tanıttığı tırı Semi Truck, markanın adeta sektörel bir devrim yaratmak istediğinin kanıtı olarak gösteriliyor. Tüm dünyada taşımacılıkta önemli bir yere sahip olan tırların elektrikli hale gelmesini hedefleyen marka, elektriğin gücü ve yakıt açısından tasarrufu ile şirketleri etkilemeyi hedefliyordu ve bunu da başardı.

Semi Truck duyurulduktan kısa bir süre sonra tır ihtiyacı bulunan birçok şirket, ön sipariş için kolları sıvadı. UPS, FedEX, Walmart, Pepsi, DHL ve birçok diğer marka, Tesla’nın yenilikçi tırından sipariş verdi.

Semi Truck, Amerika kıtasında klasikleşmiş uzun burunlu tır konseptinde olması sayesinde pek yadırganan bir model olmadı. Buna ek olarak Avrupa gibi düz burunlu tırları tercih eden ülkelerde de yakıt ekonomisi ve performansı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Semi Truck yaklaşık olarak 1,6 kilometre için 2 kWh’den daha az enerji tüketmesi sayesinde fosil yakıtlı tır modellerine göre oldukça avantajlı bir konuma sahip. 0’dan 100 km/s hıza sadece 20 saniyede çıkması ise aracı bu açıdan rakipsiz kılıyor.

800 kilometreye varan menzili ile en uzun elektrikli sürüş deneyimlerinden birini sunan araç, sektörün dinamiklerini değiştirmeye çok yakın.

İkinci Jenerasyon Tesla Roadster: Yeni Nesil Spor Otomobil

EcoTour

Kaynak

Tesla’nın ilk model yenilemesi haberi, ilk ürettiği model olan Roadster’dan geldi. Elon Musk’ın 2016 yılında Twitter üzerinden duyurduğu araç, Tesla Semi etkinliğinin sonunda bir anda görücüye çıktı ve takipçileri heyecanlandırmayı başardı.

1000 kilometreye kadar ulaşabilen menzili ile oldukça etkileyici bir değere sahip olan araç, 0’dan 100 km/s hıza 1,9 saniyede ulaşmasıyla da kullanıcıları adeta büyüledi. Ayrıca araç, arka tarafta yer alan 2 ufak koltuğu ile 4 kişilik bir oturma düzenine sahip.

Aklınızdan ikinci el bir Tesla veya başka bir elektrikli otomobil almak geçiyorsa ikinciyeni.com’un araçlarını ziyaret edebilir ve dilediğiniz modeli kolayca satın alabilirsiniz. Üstelik araç detay sayfasında gördüğünüz bilgiler dışında herhangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda aracı kolayca iade edebilirsiniz.