Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?
İçten yanmalı motorlar çalışırken parçalar birbirleri ile temas ediyor ve ısı açığa çıkıyor. Isı ve temas nedeniyle meydana gelen aşınmayı en aza indirmek için ise motor yağından faydalanılıyor. Koruyucu bir yapıya sahip olan motor yağlarının ise bir kullanım ömrü var ve bu süre dolunca mutlak suretle değiştirilmeleri gerekiyor.
Sizin için motor yağı değişimi ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları bir araya getirdik.
Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir?
Araçların; model yılı, motor tipi ve kullanım şekline göre motor yağının bitme süresi değişiklik gösteriyor. Bu nedenle de aracın motor yağının kontrol edilmesi ve gerekiyorsa değişim yapılması öneriliyor. Yağ kontrolü sırasında ise dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanıyor:
Araç düz bir yere park edilmeli.
Yağın motordan kartere akabilmesi için minimum 10 dakika beklenmeli.
Kaput kaldırılmalı ve kaput amortisörlü değilse sabitleme çubuğu kaldırılmalı.
Yağ çubuğu yerinden çıkarılmalı.
Çubuk mümkünse havlu gibi emiş gücü yüksek eski bir bezle ya da kağıt havlu alternatifler ile silinip temizlenmeli.
Yağ çubuğu daha sonra çıkarıldığı hazneye tamamen girecek şekilde takılmalı ve geri çekilmeli.
Geri çekilen yağ çubuğu yatay olarak tutulmalı ve çubuk üzerinde yer alan iki çizgiye dikkatlice bakılmalı.
Motor yağının, iki çizgi arasında olması öneriliyor. Üst çizgiye yakın olması genellikle ideal seviye olarak görülüyor. Ancak iki çizgi arasında olduğu sürece herhangi bir sorun yaşanmıyor
Motor Yağınızı Ne Sıklıkta Kontrol Etmelisiniz?
Yağ kontrollerinin; kış, yaz ve bahar bakımı gibi süreçlerde mutlaka yapılması öneriliyor. Klasik Amerikan arabaları veya 3.0 litre gibi yüksek motor hacmine sahip araçlar kullanılıyorsa yılda 3 veya 4 kere kontrol edilmesi ideal. Yeni nesil ve düşük hacimli motora sahip bir araç kullanılıyorsa 6 ayda 1 kere olmak kaydıyla kontrollerin yapılması yeterli oluyor.
Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilir?
Aracın marka ve modeline göre motor yağı değişim süreci farklılık gösteriyor. Bu nedenle de aracın kullanım kitapçığının kontrol edilmesi lazım. Araçların geneli için motor yağı değişiminde kilometre sınırından bahsetmek mümkün değil. Ancak her yıl değiştirilmesi öneriliyor.
Araçların model yılı eskiyse genellikle 5 bin kilometre kat edildiğinde motor yağının değiştirilmesi gerekiyor. Yeni nesil araçlar için ise bu mesafe 20 bin kilometreye kadar ulaşabiliyor.
Son olarak araç gösterge panelinde çaydanlığa benzer bir simge bulunuyor. Bu simge yanıyorsa araç yağının hemen değiştirilmesi lazım. Yeni nesil araçların gösterge panelinde, simgelere ek olarak bilgilendirme için küçük bir ekran bulunuyor. Burada da araç, yağ ile ilgili uyarı verebiliyor.
Kısacası gösterge panelinde yağ uyarısı alındıysa mutlaka değişim yapılması gerekiyor. Aksi takdirde motor sorunları ile karşılaşılabiliyor.
Motor Yağının Ömrünün Bittiğini Nasıl Anlarız?
Yağ bittiğinde veya yağın koruyucu özelliği kaybolduğunda araçtan vuruntuya benzer sesler gelebiliyor. Bu şekilde de yağın ömrünü doldurduğu anlaşılabiliyor.
Yağ ömrünün dolup dolmadığını anlamanın bir diğer yolu ise gözle kontrol. Yağ çubuğu çıkarıldığında siyaha yakın bir renkle karşılaşılıyorsa büyük ihtimalle yağ ömrü dolmuş demektir.
Motor Yağı Nerede Değiştirilir?
Eski araçların motor yağının sıkça kontrol edilmesi gerekiyor. Ancak yeni araçların yağ değişim süreçleri ile periyodik bakım tarihleri kesişiyor. Aracını düzenli olarak periyodik bakımlara sokan sürücülerin, motor yağını değiştirmesine gerek kalmıyor. Çünkü periyodik bakım sırasında kontroller yapılıp gerekiyorsa değişim sağlanıyor.
Yağı değişimi için en güvenilir adresler ise yetkili teknik servisler oluyor. Eğer araç model yılı eskiyse ve yılda birden fazla kere değişiklik yapılması gerekiyorsa mutlaka teknik servislerden destek alınması öneriliyor. Çünkü aracın yağ değişimi sırasında en azından kriko ile aracın kaldırılması ve kartere ulaşılması lazım.
Son olarak bazı durumlarda karter tıpası tekrar takılamıyor ve değiştiriliyor. Yedek bir karter tıpası yoksa sürücülerin yağ değişim işlemini yapmamaları öneriliyor.
Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır?
Yağ değişimi yapılacaksa şu adımlar izlenmeli:
Araç kriko veya lift yardımı ile kaldırılmalı ya da araç bakım çukuruna sokulmalı ve alt tarafında yer alan yağ karteri tıpası bulunmalıdır.
Aracın alt kısmında bulunan yağ karteri tıpası açılmalı ve araç içerisinde yer alan yağ, bir kaba boşaltılmalıdır.
Yağ tamamen boşalana kadar beklenmelidir.
Araç içerisinde yağ kalmadığında filtre aparatı ile yağ filtresi sökülmeli ve değiştirilmelidir.
Aracın yağı döküldükten ve filtresi değiştirildikten sonra motor yağı kapağı açılmalıdır.
Hazneye aracın kullanım kılavuzunda belirtilen yağ, yine kullanım kılavuzunda belirtilen miktar aşılmamak kaydıyla eklenmelidir. Ayrıca yağ eklerken huniden yardım alınmalıdır.
Yağ değişimi işlemi bittiğinde ise araç çalıştırılmadan bir süre beklenmeli ve sızdırmazlık kontrolü yapılması öneriliyor. Genellikle yağ karteri tıpası düzgün takılmadığında sızma sorunları yaşanabiliyor ve yağ çok hızlı bitiyor.
Motor Yağı Değişimi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Motor yağı değişimini sürücü kendisi yapacaksa mutlaka güvenlik önlemlerini alması gerekiyor. Mümkünse yeni bir kriko kullanılması ve kriko markasının ise güncel güvenlik derecelendirme sertfikaların sahip olması tavsiye ediliyor.
Yağın, kesinlikle bir kaba boşaltılması ve kanalizasyon şebekesine karıştırılmaması önemli. Ayrıca araç üreticisi markanın önerdiği yağ markasının kullanılması ve eklenen yağ miktarının yine markanın önerdiği ölçüde olmasına dikkat edilmeli. Aksi takdirde motorun segman ve supap gibi parçaları aşınabiliyor.
Motor Yağı Değişimi Fiyatları
Motor yağı satan işletmelere gidildiğinde değişim hizmeti alınabiliyor. Genellikle de cüzi bir ücret karşılığında yağ değişimi sağlanıyor. Periyodik bakımlar sırasında da benzer bir durum söz konusu. Periyodik bakım faturalarında yağ ücreti ve değişim ücreti olarak iki farklı kalemde ücret alınıyor. Yağ satışı yapan işletmeler ise işçilik dahil ücret alıyor.
2022 motor yağı değişim fiyatı ise işçilik ve yağ dahil olacak şekilde 250 ila 560 TL arasında değişiklik gösteriyor.
Kullanılmış Motor Yağınız Nasıl Geri Dönüştürülür?
Kullanılmış yağlar, teknik servisler ya da yağ satışı yapan distribütör mağazaları aracılığı ile değiştirildiğinde muhafaza ediliyor. Yağ üreticisi markalar, muhafaza edilen eskimiş yağları alıyor ve geri dönüşüme tabii tutup farklı sektörlerde değerlendiriyor.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur?
Yağ değişimi yapılmadığında motor parçaları sürtünme ve ısınmaya bağlı olarak çok fazla yıpranıyor. Bir süre sonra parçalar, formlarını kaybediyor ve işlevlerini yerine getiremiyor. Bu sebeple de araç, istenen verim ve performansla çalışamadığı için yakıt tüketimi değeri oldukça yükseliyor. Ayrıca uzun süre motor bakımı yapılmaz ve yağ değişimi sağlanmazsa arızalarla karşılaşılabiliyor.
Son olarak ikinci el bir araç alacak kullanıcıların, motor arızalarına bakarken yağ kaynaklı bir sorun olup olmadığını da incelemeleri gerekiyor. Bunun için arabayla test sürüşüne çıkmaları ve olağan dışı bir ses olup olmadığını kontrol etmeleri lazım. Ancak sürücülerin çoğu zaman bunu anlaması güç. Bu nedenle de eksperlerden yararlanmaları gerekiyor.
ikinciyeni.com aracılığı ile araç alacak kullanıcıların ise bu tip endişeleri olmasına gerek yok. Çünkü ikinciyeni.com araçlarının tamamı ekspertiz kontrollerinden geçiyor ve hasar, arıza ya da kusurları, araç detay sayfası aracılığı ile görüntülenebiliyor. Araç detay sayfasında yazmayan bir sorunla karşılaşılması durumunda ise iade süreci başlatılabiliyor.