2023'te Çıkacak Elektrikli Arabalar


27 Haziran 2022
239156 kez okundu
2023'te Çıkacak Elektrikli Arabalar - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Elektrikli araçlar, yeni nesil teknolojileri ve yüksek performansları ile giderek yaygınlaşıyor. Ayrıca düşük yakıt tüketimi gibi önemli bir artıları daha bulunuyor. Tüm bunlar yanyana gelince de birçok insan elektrikli araç satın almak istiyor ve markalar yeni araçlar geliştirme konusunda oldukça hızlı. 2023’te de birçok elektrikli araç ile karşılaşacağız. 

 

2023 yılında çıkması beklenen elektrikli araçlar ve bazı özellikleri şöyle sıralanıyor: 

Porsche Macan EV

porsche-macan-ev-teknik-ozellikler

 

Volkswagen Grubu bünyesinde yer alan diğer birçok marka gibi Porsche, elektrikli araç üretimini hızlandırıyor. Volkswagen Grubu’nun diğer markalarının özellikle eski modellerini elektrikli hale getirdiği görülüyor. Porsche’de de durum farklı değil. 

 

Porsche’nin Macan adını verdiği crossover araç, yeni nesilinde elektrikli bir versiyona da sahip olacak. 2022 sonlarında üretime başlaması beklenen aracın, 350 kW şarj desteğiyle sunulacak. Bu sayede de uzun bir menzili olması bekleniyor. 

Faraday Future FF91

ff91-teknik-ozellikler

 

Sadece elektrikli araç üreten şirketler incelendiğinde en önemli markalardan biri kuşkusuz Tesla. Ancak en az Tesla kadar iddialı bir marka daha var ve adı, tıpkı Tesla gibi bir bilgin olan Faraday’dan geliyor. 

 

Faraday Future’ın FF91 adını verdiği modelinin, 2023’te kullanıcılar ile buluşması bekleniyor. Araç tamamen premium segment hedeflenerek üretilecek. İçerisinde yer alan 3 elektrikli motordan güç alacak FF91, açıklanan verilere göre 1050 beygir güç üretebiliyor. 0’dan 100 km/s hıza ise yaklaşık 2,4 saniyede ulaşıyor. Kısacası araç, görebileceğiniz en hızlı otomobil modelleri arasında yer alıyor. 

BMW i7

bmw-i7-teknik-ozellikler

 

BMW, Alman otomotiv endüstrisinde elektrikli otomobillere en erken geçen markalar arasında yer alıyor. Uzunca bir süredir i3 adlı elektrikli aracı üreten marka, şimdilerdeyse 7 Serisi’ni elektrikli hale getirmeye çalışıyor. 

 

i7 adı verilen model, premium segment sedan elektrikli araç ihtiyacını karşılayacakmış gibi duruyor. Testleri son aşamalarına gelen aracın 2023 model yılı içerisinde piyasaya sürülmesi ve kullanıcılarla buluşması bekleniyor. 

Mercedes EQG

Mercedes ve SUV denilince akla gelen ilk modellerden olan G Serisi, 2023 yılının sonlarında elektrikli hale gelecek. Köşeli hatları korunan G Serisi, çok sevilen tasarımı ile elektrikli oluyor ve ismi EQG’ye dönüşüyor. Hem aracın çok sevilmesi hem de elektrikli araç piyasasının kullanıcıların ilgi odağı haline gelmesi nedeniyle EQG’nin, elektrikli SUV araç pazarında önemli bir başarı elde etmesi bekleniyor. 

 

Aracın teknik detayları henüz Mercedes tarafından resmi olarak açıklanmadı ama sızıntı ve tahminlere göre aracın 800 beygirden fazla güç üretmesi bekleniyor. Kısacası oldukça güçlü ve performanslı bir araçla karşılaşılması işten bile değil. 

Elektrikli Arabaların Avantajları Nelerdir?

Elektrikli araçlar, benzinli ve dizel motora sahip araçlardan farklı olarak çok az aktarma organına sahip. Yani motor, bataryadan aldığı elektrik enerjisini hareket enerjisine çeviriyor ve araç anında verebileceği en yüksek performansı vermeye başlıyor. Bu sayede de özellikle hızlanma anlamında oldukça yüksek değerlere ulaşılabiliyor. 

 

Elektrikli araçların diğer bir avantajı ise bakım maliyetlerinin düşük olması. Araç içerisinde içten yanmalı motorlar gibi iç döşemeler gibi kabin parçaları dışında; balata, fren sistemleri, batarya, filtreler, silecek aksamı ve elektrikli motor gibi bazı parçalar yer alıyor. Bunun dışında triger kayışı veya piston gibi parçalar bulunmuyor. Bu sebeple de bakım maliyetleri önemli ölçüde düşüyor. 

 

Elektrikli araçların en büyük avantajı ise katedilen kilometreye göre ödenen ücretin çok az olması. Çünkü elektrik fiyatları, benzin veya motorin fiyatlarına göre çok daha düşük. Bu sebeple de çok daha az yakıt tüketimi değeri ile karşılaşılıyor. 

Son olarak elektrikli araçların avantajlarından yararlanmak istiyorsanız, ikinciyeni.com’un ikinci el araçları arasından elektrikli modelleri tercih edebilirsiniz. Elektrikli araç almadan önce bilmeniz gerekenleri ise “Elektrikli Otomobil Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler” başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.