Evcil Hayvan ile Araba Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler


12 Ekim 2022
157600 kez okundu
Evcil Hayvan İle Araba Yolculuğu Nasıl Olmalı?
Oto Hayat

Yolculuğa çıktığımızda haklı olarak ailelerimizin parçası haline gelen evcil hayvanlarımızı geride bırakmak istemiyoruz. Ancak uzun mesafeler katederken birçok sorun yaşanabiliyor. Gelin, beraber çeşitli çözüm yolları bulalım.

Hayvan dostlarımızla seyahat etmek için uçak, tren, gemi, otobüs ve araba gibi seçeneklerimiz mevcut. Ancak araba dışındaki seçenekler hem dostlarımızın yorulmasına hem de psikolojik olarak yıpranmasına neden olabiliyor. Çünkü dostlarımızın bu ulaşım seçeneklerinde kapalı ve havasız olan bagajlarda seyahat etmek zorunda kalması mümkün. 

Arabanın ise dostlarımız için birçok avantajı bulunuyor. Bunların başında da istediğiniz takdirde mola verebilme özgürlüğü geliyor. Verdiğiniz molalarla hem dostlarımızın kapalı alanda kaldıkları için oluşan stresi azalır hem de ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilirler.

Yolculuk Öncesi Yapılması Gerekenler

EcoTour

Evcil hayvanımızla ilk kez seyahate çıkıyorsak ya da dostlarımız kaldıkları yeri terk etmeyi sevmiyorlarsa öncelikle yapmamız gereken, onları birkaç gün öncesinden araca götürmek ve kısa süreli mesafeler kat ederek ortama alıştırmak olmalı. Eğer huzursuzluk devam ediyorsa araca binerken mutlaka küçük dostunuzu kucağınıza alın. Bu onların kendilerini rahat hissetmelerini sağlayacaktır. Burada bazı püf noktaları bulunuyor.

Eğer seyahate çıkacak olan dostumuz bir kediyse taşıma çantası kullanmanız gerekiyor. Köpeklerde ise durum biraz daha karışık bir hal alabiliyor. Köpeğiniz aşırı hareketliyse ya da ani hareketlerle sizinle oynamaya başlıyorsa güvenliği için seyahat çantası kullanmanızda fayda var. Ama refakatçiniz varsa köpeğinizi özgürce seyahat ettirebilirsiniz.

 

İnsanlar gibi bu dostlarımızı da araç tutabilir. Tedbir olarak veterinerinizden gerekli ilaçları temin edebilirsiniz. Seyahatten önce daha az yemek vermek de bir çözüm olabilir. Günlük yiyecekleri miktar küçük poşetler halinde parçalara bölünmeli ve seyahat boyunca az az verilmelidir. Böylece araç tutmasının önüne geçilebilir. Ancak yine de veterinerinize son kontrolleri yaptırmalı ve yolculuk yapabileceğinden emin olmalısınız. 

Son olarak konaklayacağınız yerin dostunuzu kabul edeceğinden emin olmanız da en önemli konulardan biri. Birçok konaklama şirketi ya da sitesi, hayvan kabul edip etmediklerini internet sitelerinde belirtiyor. Bu nedenle rezervasyon yaptırmadan önce mutlaka gideceğiniz yerin dostunuzu kabul edip etmeyeceğini incelemelisiniz.

Sırada Yolculuk Var

Aracınızla seyahat ederken birkaç saatte bir mola vermenizde fayda olacaktır. Molalarda mutlaka küçük dostunuzu dolaştırın ve temiz hava almalarını sağlayın. Molalar sırasında karnını tam doldurmayın ama kesinlikle aç da bırakmayın. 

Camları, kendilerine zarar vermeyecekleri kadar küçük boşluklar halinde açmakta fayda var. Aracınızı uzun süre park edecekseniz, onu mutlaka yanınıza alın. Ancak müsait değilseniz aracınızı mutlaka gölgeye çekin ve camları hava alacağı kadar aralık bırakın. Sakin kalmayı başarırsa ödüllendirmeyi unutmayın. Böylece bu davranışı bir alışkanlık haline getirebilir.

Son olarak araç koltuklarının korunması konusundan bahsetmemiz gerekiyor. Araç koltuk şilteleri adı verilen ekipmanlarla koltukların korunması mümkün. Böylece köpek ya da kedilerin vücut sıvıları veya tüyleri koltuk ve döşemelerde kalmaz, araç temizliği sağlanabilir. 

Son Kontrolü İhmal Etmeyin!

evcil-hayvan

Evcil hayvanınızla seyahate çıkarken mutlaka bulunması gerekenler şöyle sıralanır;


  • Tasma ve tasma kayışı,

  • Mama, temiz su ve kap,

  • Çöp poşetleri,

  • Ödül maması,

  • Evcil hayvanınızın sağlık kayıtları,

  • Araç içi şilte,

  • Ve en önemlisi evcil hayvanınızın kimliği yanınızda bulunmalı.

 

Bunların tamamı ülke içinde seyahat edecekseniz geçerlidir. 

Yurt dışına arabayla çıkarken ise araç için hazırlamanız gereken belgeler olduğu gibi evcil hayvanlarınız için de hazırlamanız gereken belgeler vardır. Bu belgeler ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Ancak hayvan pasaportu ortaktır. E-devlet aracılığı ile çıkarabileceğiniz hayvan pasaportunda evcil hayvanınızın yaşı, cinsiyeti ve türü gibi bilgileri yer alır. 

Dostunuz ile seyahat etmeden önce bilmeniz gereken diğer konu ise gidilecek ülkenin kabul politikasıdır. Bazı ülkeler, bazı evcil hayvanları veya evcil hayvan cinslerini kabul etmez. Bu nedenle de seyahat edilmeden önce gidilecek ülkenin turist ve evcil hayvan politikalarının incelenmesi gerekir. Aksi takdirde sürücüler, geri dönmek zorunda kalabilir veya evcil hayvanını kabul eden ülkelerden birinde pet otellere bırakmak zorunda kalabilir.

Hangi Arabalar Evcil Hayvanlar İçin Daha Uygun?

Evcil hayvanlarınızla yapacağınız seyahatlerde önemli olan konulardan bir diğeri ise aracın kabininin büyük olmasıdır. Hayvan dostlarıyla sık sık seyahat eden insanlar genellikle iç mekan ile bagajın birleşik olmasını istiyor. Bu nedenle ya geniş iç hacimli hatchback, MPV ya da station vagon araçları kullanıyorlar. 

Özellikle arabada köpek taşıma ya da birden fazla köpek taşıma gibi işlemler yapılacaksa mutlaka bagaj kullanımı olmalıdır. Çünkü uzun mesafeler katedilirken köpekler için su ve mamanın araç içerisinde verilmesi gerekebilir. 

Ayrıca sürücüler, evcil hayvanları ile mola yerlerine gidecekse evcil hayvan arabası adı verilen portatif arabalara sahip olmalıdır. Böylece evcil hayvanların girişinin yasak olduğu yerlerde de dinlenme molaları verilebilir. 


Eğer siz de seyahat ederken dostlarınızı yanınızdan ayırmak istemiyorsanız sizin için en uygun ikinci el station wagon modelleri ve hatchback ler ikinciyeni.com’da.