Araç Muayenesinde Nelere Dikkat Edilir?


12 Ekim 2022
215391 kez okundu
Araç Muayenesinden Önce Ne Yapmalıdır?
Oto Hayat

Yasal bir zorunluluk olan araç muayenesini belirli periyotlarla yaptırmanız gerekiyor. İki muayene arası zaman aralığı ise aracınızın türüne göre belirleniyor. Ayrıca muayeneden geçer not almanız da şart. Sizin için araç muayenesinden geçmenizi sağlayacak detaylar ve bilgilerden oluşan bir rehber hazırladık. 

Araç Muayene Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Aracınızın geçerli bir muayeneye sahip olup olmadığını öğrenmek için Türkiye’de muayene yapmaya yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK’ün sitesini ziyaret etmeniz yeterlidir. Karşınıza çıkacak olan “Araç Muayene Sorgulama” sayfası aracılığı ile fenni muayene geçerlilik süresini kolayca öğrenebilirsiniz.

2022 Araç Muayenesi Randevusu Nasıl Yapılır?

Araç muayene randevusu almak için TÜVTÜRK’ün sitesinde yer alan ilgili alanı doldurmanız yeterlidir. Ayrıca araç muayene randevu alma işlemlerini 0 850 222 88 88 numaralı telefonu arayarak da tamamlayabilirsiniz. TÜVTÜRK muayene randevusu almak için herhangi bir ücret ödenmediğini de unutmayın. Ödemeler muayene işlemi için TÜVTÜRK istasyonlarında yapılıyor.

Kaç Yılda Bir Araç Muayenesi Yaptırılır?

Araç muayenesi tarihleri, kasa tipine ya da kullanım amacına göre değişiklik gösteriyor. Araç muayenesi periyotları şöyle sıralanıyor:

 

Araç Grubu

İlk Muayene

Periyodik Muayene

Hususi ve resmî otomobiller, otomobil sınıfına giren arazi taşıtları

3 yaşında

2 yılda bir

Yolcu taşıyan diğer araçlar ve otomobil dışındaki diğer arazi taşıtları

1 yaşında

Her yıl

Kamyonetler ve kamyonet sınıfına giren arazi taşıtları

1 yaşında

Her yıl

Ticari araçlar, yük taşıyan araçlar ve otomobil sınıfı dışındaki resmî araçlar

1 yaşında

Her yıl

2022 Araç Muayenesinde Nelere Bakılır?

EcoTour

Araç muayenesinde plaka kontrolünden araç borcuna kadar birçok kriter değerlendiriliyor. Bu nedenle muayene randevusu almadan önce tüm işlemlerin yapıldığından emin olmanız gerekiyor. Araç muayenesinde kontrol edilen noktalar şöyle sıralanıyor:


  • Araç borcu: Aracın trafik cezası ya da MTV borcu bulunuyorsa muayeneden geçemez.

 

  • Egzoz emisyonu: Emisyon puluna sahip olmayan araçlar muayeneden geçemez. Ayrıca 2021 itibarıyla devreye giren Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) ile MOBESE gibi kamera sistemleri, egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan araçlara otomatik olarak ceza kesiyor. 

 

  • Zorunlu Trafik Sigortası: Geçerli bir Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi olmayan araçlar muayeneden geçemez.

 

  • Ruhsat kontrolü: Aracın ruhsatında yırtık gibi fiziksel sorun bulunuyorsa ya da ruhsatta yer alan renk gibi teknik açıklamalar ile aracın rengi uyuşmuyorsa araç muayeneden geçemez.

 

  • Şasi ve bağlantıları: Aracın şasi ve bağlantılı parçalarında uygunsuz tamirat ya da tadilat varsa TÜVTÜRK muayenesinden geçemez.

 

  • Aydınlatma ile ilgili sistemler: Far ve diğer aydınlatma parçalarında hasar ya da uygunsuz tadilat ve tamirat bulunuyorsa araç TÜVTÜRK muayenelerinden geçemez.

 

  • Fren sistemi: Aracın fren mesafesi gibi kritik güvenlik değerleri kontrol ediliyor.

 

  • Gürültü seviyesi: Aracın egzoz ya da ses sistemi gibi gürültüye sebep olan parçaları kontrol ediliyor. Müdahale edilip gürültü artırılması söz konusu ise araç muayeneden geçemez.

 

  • Görüş özellikleri: Sürücünün görüş açısında olan emniyet camlarında film varsa ya da ayna gibi ekipmanlar düzgün çalışmıyorsa araç muayeneden geçemez.

 

  • Emniyet kemeri: Sürücülerin ve yolcuların emniyet kemeri ile seyahat etmesi zorunludur. Bu nedenle TÜVTÜRK emniyet kemerlerini de özel olarak kontrol ediyor. Emniyet kemerlerinde herhangi bir arıza bulunması durumunda ise araç muayeneden geçemez. 

 

  • Diğer ağır kusurlar: Airbag sisteminin çalışmaması, debriyaj arızası, standart dışı ya da çalışmayan korna ve yakıt borularında/tankında sızıntı olması da ağır kusurlar arasında sayılıyor.


Araç muayenesinde dikkat edilen hususların detaylarını biraz açmamız gerekiyor.

Trafik Cezalı Araba Muayeneden Geçer mi?

Üzerinde herhangi bir trafik cezası olan araçlara randevu verilmiyor. Dolayısıyla araç muayeneye gidemiyor. Bu nedenle aracınızın üzerinde trafik cezası borcu olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet’in “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” hizmetini kullanmanız gerekiyor. Borç bulunuyorsa muayeneden önce ödemelisiniz. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Ödenmeyen Araç Muayeneden Geçer mi?

Trafik cezasında olduğu gibi MTV borcu olan araçlar da muayeneden geçemiyor. Aracınızın üzerinde borç olup olmadığını öğrenebilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “MTV Borç Sorgulama” ekranını kullanabilirsiniz.

Egzoz Emisyonu Nasıl Ölçülür?

egzoz-emisyonu-nasil-olculur

Egzoz emisyonu ölçümü, TÜVTÜRK tarafından gerçekleştiriliyor. Ölçüm sonrasında pul veriliyor. Egzoz muayene işlemi için ise 110 TL (2022) ödemeniz gerekiyor. Tabii elektrikli araçlar sıfır emisyon ile sunulduğu için emisyon pulu alınmasına gerek kalmıyor. Bu nedenle emisyon pulu için ekstra para ödemiyorsunuz. 

Zorunlu Trafik Sigortası Olmayan Araçlar Muayeneden Geçer mi?

Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçların muayeneden geçmesi mümkün değil. Bu nedenle muayene randevusu almadan önce poliçenin geçerlilik tarihi kontrol etmelisiniz. Eğer poliçe geçerli değilse Zorunlu Trafik Sigortası’nı yenilemeniz gerekiyor.

Ruhsatta Hata Olursa Muayene Sorun Yaratır mı?

Ruhsatta herhangi bir yırtık ya da eksiklik olması durumunda aracın muayeneden geçmesi mümkün olmuyor. Ruhsatta herhangi bir sorun varsa notere gitmeniz ve yenileme işlemini yapmanız gerekiyor.

Şasi ve Bağlantıları Konusunda Muayene Sırasında Nelere Dikkat Edilir?

Araç muayenesinde şasi ve şasiye bağlı parçalar özenle kontrol ediliyor. Paslanma ve çürüme gibi sorunlar ile uygunsuz tamirat ya da tadilat işlemleri araştırılıyor. Herhangi bir sorun görülürse araç ağır kusurlu sayılıyor ve muayeneden geçemiyor.

Araç Muayenesinde Farlar Kontrol Edilir mi?

Araç muayenesinde far, ilk kontrol edilen noktalar arasında yer alıyor. Far ve farlara bağlı olan reflektör gibi parçaların aşınmış olması ya da pozisyon hatası bulunması durumunda araç ağır kusurlu sayılıyor. Dolayısıyla muayeneden geçmesi mümkün olmuyor.

Araç Muayenesinde Kontrol Edilen Zorunlu Ekipmanlar Nelerdir?

arac-muayenesinde-kontrolu-zorunlu-ekipmanlar

TÜVTÜRK’ün yıllar içerisinde güncellediği ekipmanların araçta bulunması zorunlu. Bunların herhangi biri muayene sırasında bulunmazsa araç ağır kusurlu sayılıyor ve muayeneden geçemiyor. Araç içerisinde bulunması gereken eşyalar şöyle sıralanıyor:


  • Büyük sargı bezi: 2 adet

  • Hidrofil gaz steril: 1 kutu

  • Üçgen sargı: 3 adet

  • Antiseptik solüsyon (50 ml): 1 adet

  • Flaster: 1 adet

  • Çengelli iğne: 10 adet

  • Küçük makas: 1 adet

  • Esmark bandajı: 1 adet

  • Turnike: 1 adet

  • Yara bandı: 10 adet

  • Alüminyum yanık örtüsü: 1 adet

  • Tıbbı eldiven: 2 çift

  • El feneri: 1 adet

  • Reflektör: 2 adet

  • Yangın söndürme cihazı

  • Stepne

 

Araç içerisinde zorunlu olarak bulunması gereken ekipmanlar eksikse otoshop’lara gidip tekli alım yapabilirsiniz. Ancak birden fazla ekipman veya ekipmanların tamamı eksikse aracınıza uygun setlerden birini satın almanızı öneririz. 

Araç Muayenesinde Ağır Kusurlar Nelerdir?

TÜVTÜRK’ün ağır kusur saydığı çok sayıda konu bulunuyor ve yıldan yıla bu kusurlar değişiklik gösterebiliyor. 2022 yılında öne çıkan ağır kusurlar şöyle:


  • Ruhsatta herhangi bir yıpranma ve yırtık varsa ya da ruhsat ile araç parçalarında uyumsuzluk varsa araç ağır kusurlu sayılıyor.

 

 

  • Frenler kitleniyor, durdurmada gecikiyor ya da aniden durduruyorsa araç ağır kusurlu sayılıyor.

 

  • Fren basıncı normalden ya da yüksekse araç ağır kusurlu sayılıyor.

 

  • Fren sisteminde herhangi bir sızıntı ya da delinme varsa araç muayeneden geçemiyor.

 

  • ABS’de uygun olmayan tadilat yapılması, ABS’nin bozuk olması ya da ikaz bildirimi vermesi durumunu TÜVTÜRK ağır kusur sayıyor.

 

  • El freninin telleri, rolesi, çubukları, çekme boşluğu, silindiri ya da kuvvetlendiricisi standartlara uymuyorsa araç muayeneden geçemiyor.

 

  • Direksiyon son dayama noktasında hata varsa, geri dönüşü yoksa, kilitlenme noktası bulunmuyorsa, yataklanma sorunu varsa ya da dişli kutusunda herhangi bir sorun varsa araç muayeneden geçemiyor.

 

  • Rot kollarında bükülme, hasar ya da yanlış montaj gibi standart dışı bir durum söz konusu ise araç muayeneyi tamamlayamıyor.

 

  • Halojen far yerine Xenon ya da Bi-Xenon far takılmışsa araç muayeneden geçmiyor.

 

  • Far, ön ya da arka sinyalizasyon grubunda nem, hasar, kapanma ve kısmen yanmama gibi problemler varsa araç muayeneden geçmiyor.

 

  • Emniyet kemerleri düzgün çalışmıyorsa araç muayeneden geçmiyor. 

 

Yukarıda yer alan ağır kusurlardan herhangi biri ile karşılaşılması durumunda araç muayeneden geçemiyor. Hataları giderdikten sonra tekrar muayeneye girmeniz gerekiyor.

Araç Muayenesinden Geçemeyenler Ne Yapmalı?

arac-muayenesinden-gecemeyenler-ne-yapmali

Aracınız muayeneden geçmediğinde istasyondaki yetkili personel, size kusurların yazılı olduğu bir belge veriyor. Belgede yer alan kusurları gidermek adına aracınızı bir servise götürmeniz gerekiyor. Eğer kusur teknik değilse belgedeki eksikleri tamamlamalı, ardından aracı tekrar muayeneye götürmelisiniz. 

Arabanızın trafiğe çıkabilmesi için muayeneden geçmesi şarttır. Bu nedenle muayeneden geçmeyen aracınızla trafikte çok fazla kalmamalısınız. En kısa sürede aracınızı muayeneye hazır hâle getirmelisiniz. Aksi hâlde muayenesiz araç kullanma cezası yiyebilirsiniz. Bir sonraki yakalanmada ise aracınızın bağlanacağını unutmamalısınız. 

2022 Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?

Araç muayene fiyatları 2022 yılında da her yıl olduğu gibi güncellendi. Ücretlerin belirlenmesinde ise araç tipleri dikkate alınıyor. Bu doğrultuda 3 farklı muayene ücreti belirlenmiş oluyor. 2022 araç muayene ücretleri şu şekilde:

 

Araç Tipi

2022 Muayene Ücreti

Tanker, çekici, kamyon ve otobüs

685,58 TL

Otomobil, kamyonet, minibüs, arazi taşıtı, özel amaçlı taşıt, römork ve yarı römork

507,40 TL

Motosiklet, motorlu bisiklet, römorklu ya da römorksuz traktör

258,42 TL

 

Yukarıdaki tabloda yer alan fiyatlar, aracınızı doğru zamanda muayeneye götürdüğünüzde geçerli oluyor. İlgili tarihi geçirdiğinizde araç muayene ücreti, 2022 gecikme cezası ile birlikte daha yüksek seviyelere ulaşıyor. Ücretler ödeme yöntemine göre de değişiklik gösterebiliyor. Nakit ödemede tablodaki fiyatlar geçerli olurken banka ve kredi kartıyla ödeme yaptığınızda tutara hizmet bedeli ekleniyor. 

TÜVTÜRK Araç Muayenesi Gecikme Ücreti Ne Kadar?

TÜVTÜRK muayene gecikmesi durumunda araç sahiplerine bir ceza yansıtıyor. Araç muayene gecikme cezası için standart bir oran olsa da her araç sahibi aynı ücreti ödemiyor. Çünkü araç muayene cezası, gecikme süresine bağlı olarak hesaplanıyor. 

Muayene tarihinin geçirilmesi durumunda, her ay için asıl ücrete %5 oranında araç muayene gecikme ücreti ekleniyor. Araç muayene gecikme cezası hesaplama işlemi için TÜVTÜRK’ün sitesinde yer alan “Gecikme Bedeli Hesaplayıcı” uygulamasını kullanabilirsiniz.