Araç Kış Bakımı ve Kıştan Önce Yapılması Gerekenler


12 Ekim 2022
120890 kez okundu
Araç Kış Bakımı - Dikkat Etmeniz Gerekenler
Oto Hayat

Her araba kış bakımına ihtiyaç duyar. Bu nedenle araçların kışlık bakımının eksiksiz bir şekilde yapılması gerekiyor. Aracınızı mevsim koşullarına karşı korumak ve kış şartlarının etkisini azaltmak için bakımı ihmal etmemelisiniz. Bu doğrultuda “Araç kışlık bakımı nasıl yapılır?” ve “Arabanın kışlık bakımı neleri kapsar?” gibi sorulara sizin için cevap verdik.

Araç Kışlık Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Aracınızın kışlık bakımını kış mevsiminde değil, kış gelmeden yaptırmalısınız. Buna göre sonbahar mevsimi bitmeden aracınızı kışa hazır hale getirmiş olmanız gerekiyor. 

Havaların daha erken ya da daha geç soğuduğu bir bölgede yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda da bakım tarihini, yaşadığınız bölgenin iklimine göre ayarlayabilirsiniz. Kış lastiği uygulaması tarihlerini de bakım için son tarih olarak kabul edebilirsiniz. 

Kış Lastiğine Geçtiniz mi?

Yeni kış lastiği genelgesi olarak bilinen kurala göre 1 Aralık 2015’ten itibaren kış lastiği takma tarihleri aralık ve nisan ayları arası olarak belirlendi ve kullanılması zorunlu hâle geldi. 

Kış lastiği; yağmur, kar ve buzlanma durumlarında arabanızın yol tutuş performansını artırır. Kış lastiği uygulaması, yeni bir güncelleme yayımlanmaması hâlinde 1 Aralık 2022’de başlayıp 1 Nisan 2023’te sona erecek. Tabii kış lastiği uygulamasına sadece kar yağdığında değil, sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğü durumlarda da güvenlik sağladığı için mutlaka uyulması gerekir. 

Karlı havalarda bagajda bulundurulması gereken kar zinciri ile kış lastiği arasındaki farklara ve detaylı bilgiye ise Kış Lastiği Neden Önemli? başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

“Kış lastiği zorunlu mu?” diye merak edenler için bu uygulamaya uymayana para cezası ve ceza puanı yaptırımı uygulandığını söylemekte fayda var. Ayrıca kış lastiği zorunluluğu bazı illerde 1 Aralık 2022’den önce başlatılıp 1 Nisan 2023’ten sonra da devam ettirilebilir. Bu yetki valilikler başta olmak üzere idari yetkililerdedir. Bu nedenle kış lastiği zorunluluğu ile ilgili bulunduğunuz il ve ilçenin duyurularını takip etmeniz önerilir.

Kış lastiği takmamanın cezasını öğrenmek için “2022 Trafik Cezaları Belli Oldu” başlıklı içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

“Otomobil kış bakımı nasıl yapılır?” sorusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise lastik hava basıncıdır. 

Lastik Hava Basıncı Kaç Olmalıdır? 

Oto lastiklerinin hava basınçları, dışarıdaki havanın ısısından etkilenir. Bu da lastiklerin performansında düşüşe neden olabileceği gibi aynı zamanda güvenli sürüş açısından risk yaratabilir. Bu nedenle arabanızın lastiklerinin basıncını kontrol ettirmeniz gerekir. Aşağıdaki lastik hava basınç tablosu aracınız için ideal hava basıncını bulmanızda işinize yarayacaktır.

lastik-basinc-degeri

Son olarak kış lastiği hava basıncı ile diğer lastiklerin hava basınçları nadiren bile olsa değişiklik gösterebilir. Bu nedenle lastiğinizin ideal hava basınç değerinden emin değilseniz mutlaka lastik üreticisi ile iletişime geçmelisiniz. 

Antifriz Oranını Kontrol Ettirdiniz mi?

kis-icin-arac-bakimi

Araç sıvıları arasında bulunan, radyatör sistemindeki suyun donmaması için kullanılan antifrizden yüksek verim almak, doğru oranı ayarlamakla mümkündür. Bu yüzden antifriz oranını kontrol ettirmeniz gerekir. Antifriz miktarını korumak için ise su yerine, araçlar için üretilen özel sıvıları kullanmalısınız. Çünkü suyun kireçlenmesi, su kaçaklarına ve motorda hararete neden olabilir.

Araç sıvıları ile ilgili detaylı bilgileri Aracınızdaki Sıvılar Ne İşe Yarar? başlıklı yazımızdan edinebilirsiniz.

Camlardaki donmayı engellemek için ise cam suyu antifrizlerini kullanmalısınız. Sileceklerdeki suların donmasını da yine soğuklara karşı donmayı engelleyen özel sıvıları kullanarak önleyebilirsiniz.

Ayrıca motordaki su seviyesini de kontrol ettirmelisiniz; çünkü su azsa çok soğuk yerlerde donar ve motor bloğu zarar görür.

Kış Aylarında Akü Bakımı Nasıl Olur?

Yoğun kış şartlarına hazırlık yaparken araçların akü bakımının yaptırılması şarttır. Yolda kalmanıza sebebiyet verebilecek her noktayı öngörmelisiniz. Güvenli bir yolculuk yapmak için kontrol ve bakım konusuna titizlikle yaklaşmalısınız. 

Akü eskiyse soğuk havalarda görevini tam olarak yerine getiremeyebilir. Bu nedenle kontrolünü mutlaka yaptırmalısınız. Havalar iyice soğurken dikkat etmeniz gereken birkaç detayı sıraladık:


  • Akünün su seviyesini kontrol edin. Su seviyesi plaka seviyesinin altına düşmemeli.

  • Kutup başlarının oksitlenmemesi için sıcak su ile akü kutup başlarını temizleyin.

  • Aküde şarj problemi yaşamamak için araç dinamo şarj sistemini kontrol ettirin.

  • Eğer aracınızı 15-20 günden fazla kullanmayacaksanız akü kutup başlarını sökün.

  • Uzun ömürlü bir akü için elektrot seviyesini kontrol edin.

  • Aküyü kısa devreden korumak için her türlü metalden uzak tutun.

Sürüş Kontrolü Yaptınız mı?

Arabanızı kış sürüşü için test edin. Motor ilk harekette zorlanıyor, aracınız stop ediyor ya da rölanti ayarı bozuksa aracınızı yetkili servise götürmelisiniz. Çünkü kış aylarında aracın hareket edememesi gibi bir sorunla karşılaşmanız durumunda çok daha ciddi mali yüklerin altına girmeniz işten bile değildir. 

V Kayışını Kontrol Ettiniz mi?

V kayışı, otomobillerde elektrik üretiminden klimaya güç verilmesine, motordaki harareti almaktan direksiyonun düzgün bir şekilde çalışmasına kadar pek çok alanda etkilidir. V kayışı, yazın sıcak havalarda gevşemiş olabilir. Gevşeyen V kayışı ise arabanızdaki birçok aksamın düzgün çalışmamasına neden olur. Bu yüzden aracınızın V kayışının ne durumda olduğunu yetkili servislerin kontrol etmesi gerekir. 

Kışın El Freni Çekilir mi?

Kış mevsiminde otomobil sürücülerinin en çok sorduğu sorulardan biri “Kışın el freni çekilir mi?” sorusudur. Geçmişte uzmanlar tarafından, hava sıcaklıklarının eksi derecelere düştüğü bölgelerde frenin donarak maddi zararlara sebep olmaması için el frenini çekmemeniz öneriliyordu. 

Ancak 2000’lerin ortasından itibaren üretilen otomobiller için böyle bir sorun kalmadı. Ayrıca otomobiliniz eski bile olsa el frenini veya elektronik park frenini aktifleştirmemeniz durumunda aracın yerinden kayması ve çok büyük maddi hasarlara neden olması olasıdır. Bu nedenle kışın el frenini çekmeniz veya elektronik park frenini aktifleştirmeniz önerilir. 

Yağ Değişimini Yaptınız mı?

arac-yag-degisimi

Araçların motor yağı ve yağ filtrelerinin hangi sürelerde değiştirilmesi gerektiği kataloglarında belirtilir. Buna uygun olarak yağ ve yağ filtresi değişimlerini yapmayı ihmal etmeyin. Ayrıca daha önce aracınızın yağını değiştirmediyseniz katalogdan uygun yağ marka ve çeşitlerini de öğrenebilirsiniz. Uygun olmayan marka ve çeşitleri kullanmamanızı öneririz. Çünkü uygun olmayan yağlar, aracınızın yakıt tüketimi değerini ciddi oranda artırabilir. 

Hava Filtreniz Temiz mi?

Hava filtresinin temiz ve kullanılabilir olduğundan emin olun. Eskimiş ise değiştirin. Genellikle hava filtrelerinin temizlenip kullanılabileceği söylenir. Ancak mümkünse değiştirmeye özen gösterin. Çünkü hava filtreleri temizlense bile tam verimle çalışmayabilir. 

Arka Cam Rezistansını Kontrol Ettiniz mi?

Arka cam rezistansı, arka camdaki buğulanmayı ve donmayı önler. Bu kısımda problem varsa mutlaka onarın veya değiştirin ki kışın kendinizi de başkalarını da tehlikeye atmayın. 

Klima ve Kaloriferler Kışa Hazır mı?

Otomobiliniz klimalı ise polen filtresini kontrol ettirin. Kaloriferlerde kontrol edilmesi gereken nokta ise hortumların ne durumda olduğudur. Hortumların aşınmış olup olmadığını kontrol ettirmek için yetkili teknik servisten yardım alabilirsiniz. 

Bonus: Kışın Otomobillerde Olması Gereken Yardımcı Araçlara Sahip misiniz?

araba-da-olmasi-gereken-araclar

Zorlu yol şartlarıyla karşılaştığınızda ihtiyacınız olacakları listeledik. Sık sık yollarda olanlar, güvenlikleri açısından bu yardımcı araçları mutlaka otomobillerinde bulundurmalı:


  • Cep telefonu ve şarjı

  • Uyarı araçları (ışıldak ve reflektör)

  • İlk yardım çantası

  • Marş kabloları

  • Kum veya paspas (çekiş için)

  • Çekme halatı

  • Tekerlek zincirleri

  • Battaniye

  • El feneri

  • Buz kazıyıcı

  • Kar fırçası

  • Kürek

  • Eldiven

  • Su

 

 

 

Kışın otomobilinizle güvenli ve keyifli yolculuklar yapmanızı dileriz. Bu arada sisli havalarda araba kullanırken de dikkatli olmayı unutmayın.

Hem kuru hem de ıslak ve buzlu yol durumlarında güvenli araç sürüşünü sağlayan ESP sistemi ile detaylı bilgileri “ESP Kullanımına Dair Bilmeniz Gerekenler”yazımızdan inceleyebilirsiniz. 

Kışa Hazırlık İçin Genel Bakım Lazım mı?

Bildiğiniz gibi araçlar ortalama 10 ayda bir periyodik bakıma girer. Bu bakım dönemi kış aylarına denk gelirse kesinlikle vakit geçirmeden yapılmalıdır. Periyodik araç bakımı sırasında triger kayışı, motor sıvıları ve filtreler gibi parçalar kontrol edilir. Gerekli görüldüğü zaman değişiklikler yapılır. Araç bakım fiyatları ise markalar ve modeller arasında değişiklik gösterir.