Atatürk'ün Kullandığı Arabalar


12 Ekim 2022
235340 kez okundu
Atatürk'ün Kullandığı Arabalar
Oto Bellek

 

Ders kitaplarında genellikle Atatürk’ün gittiği okullar, askerî hayatı ve devlet yönetimi gibi konulara yer veriliyor. Fakat günlük hayatı, sevdiği yemekler, hobileri gibi konular da ilgi uyandırıyor. Merak edilen bu tip ayrıntılardan biri de Atatürk’ün hangi arabaları kullandığı ve nasıl bir otomobil zevki olduğudur. Sizin için Atatürk’ün sahip olduğu arabalar üzerine küçük bir araştırma yaptık.

Atatürk’ün Arabası Var mıydı?

Dönemin şartları ve otomotiv sektörünün bugünkü miktarlarda üretim yapamadığı göz önüne alınırsa Atatürk’ün de şahsına özel bir araba koleksiyonu olmadığı anlaşılır. Söz konusu arabaları Atatürk makam aracı olarak kullanmıştır. Bunlar dışında araba sahibi olmamıştır. Cumhurbaşkanlığı yaptığı süre boyunca kullandığı bu arabaları ise bugün Anıtkabir’de görmek mümkün.

Atatürk’ün Cadillac Marka Arabası

ataturk-un-cadillac-marka-arabasi

Atatürk’ün makam aracı olarak kullanmış olduğu Cadillac 80 serisi özel üretimdir. Atatürk’e hediye edilen Cadillac’ı Atatürk, 1936-1938 yılları arasında kullanmıştır. Şu an Anıtkabir’de sergilenen söz konusu araba, zamanının motor gücü bakımından en güçlü otomobillerinden biriydi. Cadillac’ın Anıtkabir’deki salonda ziyaretçiler tarafından en çok ilgi gören tarafı ise saatinin 09:05’e ayarlanmış olmasıdır.

Atatürk’ün Lincoln Marka Arabaları

ataturk-un-lincoln-marka-arabalari

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 2 adet Lincoln arabası vardı. Bu otomobiller, Lincoln K serisi ve Lincoln’ün tek cabriolet versiyonu. 1934 model olan bu arabalar, 1935 ile 1938 yılları arasında kullanılmış. Atatürk Lincoln arabaları genelde tören ve benzeri işlerde tercih etmiştir. Arabaların o dönem için en dikkat çeken yanı ise zırhlı olmaları. Lincoln K Serisi zırhlı otomobillerden biri geçtiğimiz yıllarda restore edildi. Aynı Cadillac gibi bu arabalar da Anıtkabir’de sergileniyor.

https://www.youtube.com/watch?v=E7kVs5tE1Ro  

Atatürk’ün Mercedes Marka Arabası

Atatürk ve araba dendiğinde akla Cadillac ve Lincoln markaları mutlaka gelir. Mercedes marka otomobili ise çok bilinmez. 10 Nisan 1926 yılında Atatürk’ün kendi imzasıyla teslim aldığı otomobil, 100 beygir güç üretebiliyor. Mercedes'in Sindelfingen modeli, 4 silindirli motora sahip ve 6 adet lastiği mevcut. Yedek görevi gören 2 lastik, aracın dışında bulunan yuvalara asılı bir şekilde konumlanıyor.

Atatürk’ün Motosikleti

Yine çok konuşulmayan ve bilinmeyen bir başka araç da Atatürk’ün motosikletidir. 1931 model olan motosiklet, kendisine 1934 yılında hediye edilmiş. En önemli özelliği dünyadaki ilk motosikletlerden biri olmasıdır. Atatürk’ün son yıllarında halk içinde dolaşmak için bu motosikleti kullandığı kayıtlarda yer alıyor. 

Atatürk’ün Arabaları Nerede Sergileniyor?

Atatürk’ün arabaları şu anda Anıtkabir’de sergileniyor. Anıtkabir’i gezdiğinizde Atatürk’ün arabalarını, Atatürk’ün Araba Koleksiyonu adlı salonda görebilirsiniz.

Araba Müzesi ve Restorasyon

Bir klasik arabalar müzesi olan Mehmet Arsay Otomobil Müzesi, İstanbul’da bulunuyor. Bu müzenin bizim konumuzla olan ilgisi ise Anıtkabir’de sergilenen Atatürk’ün arabalarını orijinal haline getirmek için restorasyon kararı alındığında, Mehmet Arsay Otomobil Müzesi’nin restorasyonu yapmak için gönüllü olmasıdır.

Atatürk’ün Araba Sevgisi

Tarihî kaynaklar bize Atatürk’ün tüm gömleklerinin beyaz olduğunu, sabah aç karnına Türk kahvesi içtiğini, tarih üzerine okumayı ve araştırmayı sevdiğini, Türk Sanat Müziği dinlediğini anlatıyor. Ancak onun otomobillere ilgisine dair bilgiler bulmak zor. Elbette söz konusu dönemde “otomobil tutkusu” denilen hevesten bahsetmek pek mümkün değil. Bununla beraber Atatürk’ün kullandığı otomobillerin dördünün de kendisi tarafından seçilmediğini, ona hediye edildiğini unutmamak gerek.