Egzoz Muayenesi Ne Zaman Yapılır, Egzoz Muayene Ücreti Ne Kadardır?


29 Eylül 2023
51464 kez okundu
Egzoz Muayene Ücreti 2024
Oto Hayat

Trafikteki tüm araçlar, periyodik olarak muayeneden yani sağlamlık ve yasal mevzuatlara uygunluk testinden geçer. Genel araç muayenesinin yanında egzoz emisyon ölçümünün de belirli periyotlarla yapılması gerekir. Peki, egzoz emisyon muayenesi nedir, ne zaman yapılır ve ücretlendirme nasıldır?

Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir?

Egzoz emisyon ölçümü, aracın egzoz gazı emisyonunun kontrolüne dair bir işlemdir. Aktif olarak trafikte yer alan motorlu kara taşıtlarının egzoz gazı salınım miktarı bu işlem ile ölçülür. Ölçüm sonucu yasal sınırların dışında kalan araçlar için gerekli bakım ve onarımın yapılması gerekir. Ardından egzoz muayenesi tekrarlanır ve emisyon tekrar ölçülür. Ayrıca egzoz muayenesi, genel muayene için yapılması zorunlu bir işlemdir. 

Ceza almamak için ölçümlerin yapılacağı tarihlere dikkat etmek de önemlidir. Buna göre egzoz muayenesi ne kadar sürede, kaç yılda bir yapılır?

Egzoz Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Egzoz muayene tarihleri, aracın türüne göre değişiklik gösterir. Araç türüne göre egzoz muayene dönemleri şöyledir:


  • Resmî otomobiller ve hususi (binek) araçlar: Egzoz muayenesi 2 yılda bir yapılır. Sıfır alınan araçların ilk muayenesi, 3. yaşın sonunda yapılır. 

  • Diğer motorlu taşıtlar: Egzoz muayenesi her yıl bir kere yapılır. Sıfır alınan araçların ilk muayenesi 1. yaşın sonunda yapılır. 

Bunların yanında egzoz muayenesi yaptırılmayan araçlar da mevcuttur. Egzoz muayenesinden muaf araç türlerini şöyle sıralayabiliriz:


  • Tarım ve orman traktörleri

  • Motosikletler ve mopedler

  • 1979 ve öncesinde üretilmiş dizel motorlu taşıtlar

  • Hibrit ve elektrikli araçlar

  • Hidrojen yakıtlı araçlar

Egzoz muayenesinin bazı durumlarda geçerlilik tarihinden önce yapılması gerekir. Emisyon ölçümünün süresinden önce yapılmasını gerektiren durumlar şunlardır:


  • Yapılan bir kaza sonucu trafik polisinin aracı muayeneye sevk etmesi

  • LPG tadilatı gibi yakıt sistemini etkileyen değişimlerin yapılması

  • Motor gücünün ve özelliklerinin değişmesine neden olan onarımlar yapılması

  • Aracın sınıfını ve kategorisini değiştiren şasi tadilatının yapılması

Egzoz Muayenesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç egzoz muayenesi tarihi, e-devlet üzerinden öğrenilebilir. Bunun için e-devlette bulunan egzoz muayenesi sorgulama hizmetinden faydalanabilirsiniz. Sorgulama işlemi adımları ise şöyledir:


  1. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Sorgulama sayfasına gidin.

  2. E-devlet şifrenizle ekrana giriş yapın.

  3. Kendi aracınızla ilgili sorgulama yapmak için “Kendi Araçlarımın Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü” seçeneğini işaretleyin ve “Devam Et” butonuna tıklayın. 

  4. Başkasına ait araçla ilgili sorgulama için “Tescil Belgesi ile Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Sorgulama” seçeneğini işaretleyin ve tescil belge seri no ile plakayı girerek işleme devam edin. 

  5. İşlem sonrası ekranda muayene geçerlilik tarihini görebilirsiniz. Bu sayfadan dijital muayene raporuna (Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Raporu) da ulaşabilirsiniz. 

  6. Şirket araçları için bu işlemleri Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Sorgulama (Tüzel Kişi) sayfasından yapabilirsiniz. 

Sorgulama ekranında geçerlilik tarihinin yakın olduğunu ya da geçtiğini gördüğünüz takdirde ilk fırsatta egzoz muayenesini yaptırmalısınız. Egzoz emisyon ölçümünü TÜVTÜRK istasyonlarında ya da diğer yetkili noktalarda belirli bir ücret karşılığında yaptırabilirsiniz. Peki, egzoz muayene ücreti ne kadar?

Egzoz Muayene Ücreti 2024

2023-egzoz-muayene-ucreti


Egzoz muayene ücreti, 2024 yılı için 256 TL’dir. KDV dahil olarak belirlenen bu ücretin 163 TL’si bakanlık payı, 93 TL’si ise istasyon payıdır. Egzoz muayenesi ücreti genellikle her yıl, bazen de yıl ortasında güncellenir. Bu ücret, egzoz muayenesine tabi olan tüm araç türleri için geçerlidir. Ödemeyi muayene sırasında istasyona yapabilirsiniz. 


Egzoz Muayene Gecikme Ücreti Ne Kadar?

Yapılan son düzenlemelerden sonra egzoz muayene cezası önemli ölçüde arttı. Bu nedenle egzoz muayenenizi geçerlilik tarihi dolmadan yaptırmalısınız. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanan egzoz cezası tutarları şöyledir:


  1. Egzoz muayenesini yaptırmayan araç sahipleri için: 9.943 TL

  2. Ölçüm sonucu emisyon değerleri standartların dışında olan araç sahipleri için: 19.897 TL

  3.  

  4. SCR, EGR, katalitik konvertör ve dizel partikül filtre gibi emisyon kontrol sistemleri çalışmayan ve devre dışı bırakılmış araçların sahipleri için: 9.943 TL

Bu cezalarda da trafik cezalarında olduğu gibi erken ödeme indirimi vardır. Yani egzoz muayenesi yapılmadığında kesilen 9.943 TL’lik cezanın 15 gün içinde ödenmesi halinde %25 indirim yansıtılır ve tutar 7.457,25 TL olarak tahsil edilir. 

Egzoz Muayenesi ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araçların egzoz emisyon ölçümlerini etkileyen pek çok unsur vardır. Bu nedenle egzoz muayenesine gitmeden önce bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Bu noktalar için şu örnekleri verebiliriz:


  • Aracınızın egzoz sistemine bakım yaptırın.

  • Egzoz sistemindeki delik ve çatlakları tamir ettirin.

  • Katalitik konvertör gibi emisyon sistemlerinin çalıştığından emin olun.

  • Egzoz sistemini ve emisyon değerlerini etkileyebilecek hasarların olup olmadığını kontrol ettirin.

  • Egzozu etkileyecek sorunların önlenmesi amacıyla periyodik bakımları kesinlikle aksatmayın.

  • Emisyon ölçümünü sadece yetkili ölçüm istasyonlarında yaptırın.

Egzoz emisyon ölçümünün yanında periyodik genel araç muayenesi için de dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Bu konu hakkında detaylı bilgilere “Araç Muayenesinde Nelere Dikkat Edilir?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.