Toyota Mirai: Hidrojenli Elektrikli Otomobil


13 Eylül 2021
298232 kez okundu
ToyotaMirai:HidrojenliElektrikliOtomobil
Oto Hayat

 

Kaynak

Dünyanın en çok otomobil satan markası unvanını yıllardır elinde bulunduran Toyota, hidrojenli elektrikli otomobil piyasasında da kendine önemli bir pozisyon edinmeyi planlıyor. Marka, hidrojen yakıt hücresi teknolojine sahip otomobili Mirai’yi 2015 yılından bu yana üretiyor. Japonya, ABD ve Avrupa’da satılan Toyota Mirai’nin nasıl çalıştığını ve öne çıkan özelliklerinin neler olduğunu sizin için inceledik.

Toyota Mirai Nasıl Çalışıyor?

 

EcoTour

Kaynak

Toyota Mirai, Honda ve Hyundai gibi Uzak Doğu kökenli markaların geçtiğimiz yıllarda kullanmaya başladığı hidrojen yakıt pili veya hidrojen yakıt hücresi olarak Türkçeye çevrilen hydrogen fuel cell teknolojisini kullanıyor.

Hidrojen yakıt hücresi teknolojisinde bir tankta depolanan hidrojen, yakıt hücrelerine iletiliyor. Yakıt hücresinde buluşturulan hidrojen ile oksijenin tepkimeye girmesi sağlanıyor. Ortaya elektrik ve su buharı çıkıyor. Elektrik, rotor adı verilen elektrikli motora gönderiliyor ve aracın hareket etmesi sağlanıyor. Kısacası genel olarak Toyota hidrojenli araba sistemlerinde kullanılan teknolojiden yararlanıyor.

Ayrıca araçta özel bir batarya da yer alıyor. Batarya, hem araca güç veriyor hem de multimedya ekranı gibi donanımların çalışmasını sağlıyor. Dolum konusunda da büyük oranda rejeneratif frenleme gibi yeni nesil geri kazanım teknolojilerinden yararlanılıyor.

Toyota Mirai’nin Tasarımı

EcoTour

Kaynak

Mirai’nin dış tasarımında, elektrikli otomobillerde sık sık kullanılan ve sürtünmeyi azaltan sert hatlardan yararlanılmış. Aracın önden bakıldığında geniş bir üçgeni andıran ve yanal olarak uzayan farları dikkat çekiyor. Logonun hemen altından başlayan ve büyüyerek ön tamponun neredeyse tamamını kaplayan ızgara ise sert görünümü destekliyor.

EcoTour

Kaynak

Aracın yan tarafında bel çizgisi, ön çamurluktan başlıyor ve arkaya doğru uzanırken silikleşip kayboluyor. Elektrikli araçlarda sıkça kullanılan gömülü kapı kolu tasarımı ise Toyota tarafından tercih edilmemiş.

EcoTour

Kaynak

Aracın arkasında bagaj kapağı ile entegre stop lambası grubu bulunuyor. Stop lambaları, logo ile birleşip tek ve uzun bir hat oluşturuyor. Böylece araç, arkadan bakıldığında ikiye bölünmüş gibi görünüyor.

EcoTour

Kaynak

Aracın iç tasarımında ise artık klasikleşen estetik ve işlevselliğin birleştiği Toyota iç tasarımı sürücüleri karşılıyor. Kuzey Amerika pazarında büyük önem taşıyan bardaklıklar, yine Kuzey Amerika pazarı dikkate alınarak oldukça büyük dizayn edilmiş. Buna ek olarak aracın kabininin hemen her noktasında saklama gözleri yer alıyor.

Araçta 12,3 inç boyutunda oldukça geniş, konsolun ortasında yer alan multimedya ekranı bulunuyor. Ekran, Android Auto ve Apple CarPlay desteğine sahip olmasının yanı sıra sürücüye odaklandığı için oldukça kolay bir şekilde çalıştırılabiliyor.

Toyota Mirai’nin Performansı

EcoTour

Kaynak

Toyota elektrikli araba konusunda oldukça tecrübeli bir marka. Elektrikli araçlara geçiş konusunda büyük bir öneme sahip olduğu söylenen hibrit otomobilleri ile Türkiye ve dünyada rüştünü ispat etti. Bu nedenle marka, hidrojenli araba konusunda da oldukça iddialı.

Markanın diğer elektrikli ve hibrit araçlarında olduğu gibi Mirai’de de öne çıkan nokta performans. 4JM adı verilen motor, 182 beygir güç ve 300 Nm tork üretebiliyor. Araç, elektrikli otomobillerin neredeyse tamamında olduğu gibi şanzımansız.

Toyota Mirai, 0’dan 100 km/s hıza 9 saniyede ulaşıyor. Ayrıca aracın ulaşabildiği maksimum sürat ise 175 km/s ile sınırlandırılmış durumda. Bunda en önemli neden olarak aracın yüksek tork değeri ve beygir gücü gösteriliyor. Sınırlandırılmamış versiyonla bir sürücünün kolayca 270 km/s gibi değerlere ulaşabileceği düşünülüyor.

Toyota Mirai’nin Menzili Ne Kadar?

EcoTour

Kaynak

Toyota Mirai’nin 3 farklı hidrojen tankı bulunuyor. Mirai’nin tankları, gelecekte hızla yaygınlaşması beklenen hidrojen dolum istasyonlarında tam olarak doldurulduğunda 647 kilometreye kadar kullanım menzili sunuyor. Ancak Toyota test ekibinin, araç ile 1003 kilometre gibi oldukça uzun menzillere ulaşabildiğini eklememiz gerekiyor.

Toyota Mirai Türkiye’de Satılıyor mu?


Toyota Mirai şu an için resmi olarak Türkiye’de satılmıyor. Ancak Avrupa, Japonya veya Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden getirtilebiliyor. Yani yurt dışından araç getirme yöntemi ile Toyota Mirai’ye sahip olmanız mümkün. Toyota Mirai’nin fiyatı ise 49.500 dolardan başlayıp 65.000 dolara kadar ulaşıyor.