Geçmişten Bugüne Renault Talisman'ın Hikayesi


13 Eylül 2021
188605 kez okundu
Geçmişten Bugüne Renault Talisman'ın Hikayesi
Oto Hayat


Kaynak

Avrupalı otomobil denildiği zaman akla ilk olarak gelen markalardan Fransız Renault, son yıllarda Nissan ile geliştirdiği ittifak ve Dacia’yı bünyesine katması gibi nedenlerle daha da büyüdü. Markanın, çağın ihtiyaçlarına ayak uydurmak için geçtiğimiz yıllarda tanıttığı ve çeşitli başarılara imza atan Talisman modeli ise Renault’un tarihinden aldığı ilham ile şehirli ailelerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Sedan, büyük boyutlu ve geniş donanım seçenekli modelin geçmişini beraber inceleyelim.

Modern Anlamda İlk D Sınıfı Araç: Renault 18 (1978-1989)


EcoTour
Kaynak

Renault’un geniş aile arabası ya da daha sık kullanılan ismi ile D sınıfı otomobil macerası neredeyse şirketin kurulduğu yıllara dayanıyor. Ancak günümüzdeki otomobil formu ve sınıflandırmalar dikkate alındığı zaman Renault’un geliştirdiği ilk modern D sınıfı otomobil için 18 modelini milat olarak kabul edebiliriz. 1980’li yıllarda üretilen araç, günümüzde birçok koleksiyonerin garajını süslüyor. Station wagon ve sedan kasa tipleri ile sunulan otomobil, 1.4 litreden 2.2 litreye kadar farklı hacimlere sahip 7 motor seçeneği ile 4 ve 5 ileri düz ya da 3 ileri otomatik vites seçeneklerine sahip. Neredeyse kurulduğu günden bu yana tasarımı ile öne çıkan marka, modern anlamda ilk D sınıfı otomobilinde ise bu konuda ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor. Renault 18 modeli; köşeli hatları, uzun kaputu ve geniş ızgara tasarımı ile çağının gereklerine uygun bir tasarım sunuyor. Araç, bozuk para tutucu, Quartz saat, elektrikli ön camlar ve ön yolcu koltuğunda harita okuma lambası gibi oldukça detaylı donanımlar ile kullanıcılar tarafından işlevsel olarak nitelendiriliyor.

Görüntü Aynı, İçerik Farklı: Renault 21 (1986-1994)


EcoTour
Kaynak

Renault, D sınıfı modern ilk otomobili 18 ile yaşadığı başarıyı sürdürebilmek için 1980’li yılların ortalarında farklı bir araç tasarlamaya karar verdi. 21 adıyla piyasaya sürülen ve 1.4 litreden 2.2 litreye kadar farklı motor seçenekleri ile sunulan araç, Bursa’da yer alan Oyak - Renault başta olmak üzere 8 farklı tesiste üretildi. Türkiye’de ilk olarak 1990 yılında üretilen araç, uzun yıllar kullanılabilmesi ve kolay arıza yapmaması nedeniyle çok sevildi. Elektrikli ve otomatik camlar ile manuel klima gibi özelliklere sahipti. Renault 21, ABD gibi Kuzey Amerika ülkelerinde Eagle markası altında Medallion ismi ile satıldı. Araç aynı zamanda Kolombiya gibi bazı Latin Amerika ülkelerinde de Renault Etolie ismi ile satışa sürüldü. Renault 21, motor seçeneklerine göre de farklı isimler aldı.

Liftback Olarak Çığır Açtı: Renault Laguna I (1993 - 2001)


EcoTour
Kaynak

Liftback otomobiller geçmişten bu yana kullanılıyor. Fakat özellikle Avrupa’da ve D segmentinde liftback otomobil kullanımı denildiği zaman Laguna ilk sırada yer alıyor. Az bilinen araba kasalarından bahsederken liftback denen kasa tipini de anlatmıştık. Liftback, temel olarak 5 kapılı ve sedan ile hatchback arasında kalan modellere verilen isim. Bir başka deyişle sedan otomobiller gibi bagaj çıkıntısı bulunuyor, ama hacthback otomobiller gibi bagaj kapağı ile arka cam aynı anda açılıyor. Renault Laguna, liftback kasa tipiyle başta Avrupalı kullanıcılar olmak üzere neredeyse tüm otomobil meraklılarını heyecanlandırmayı başardı. Otomobil modern bir görünüme ve donanım seçeneklerine sahip olması ile ünlendi. Araç; hava yastığı, ABS fren teknolojisi, klima ve CD çalar gibi modern donanımlarla sunuldu. Renault Laguna’nın ilk jenerasyonunda 1.6 litreden 3.0 litreye kadar farklı motor seçenekleri ile common rail gibi sistemler kullanıldı.

Liftback Efsanesi Devam Ediyor: Renault Laguna II (2001-2007)


EcoTour
Kaynak

Renault Laguna, 2000’lerin otomobil tasarımlarına uygun hale getirilip liftback kasa tipi ile ikinci jenerasyon olarak sunuldu. İkinci jenerasyon Laguna, 1.6 litreden 3.0 litreye kadar değişen benzinli ve 1.9 litreden 2.2 litreye kadar değişen dizel motor seçeneklerine sahipti. İkinci jenerasyon Laguna’da bulunan 1.9 litrelik DCimotor, düşük yakıt tüketiminin yanı sıra 118 beygir güç ve 270 Nm tork üretebilmesi sayesinde çok sevildi. Araçta start-stop düğmesi, otomatik camlar ve ABS gibi donanımlar bulunuyordu.

Serinin Sonu: Renault Laguna III (2007 - 2015)


EcoTour
Kaynak

Renault’un Laguna isimli üçüncü ve son D sınıfı aracı, başta Avrupalı kullanıcılar olmak üzere herkesi şaşırtmayı başardı. 5 kapılı, neredeyse ızgarası görünmeyen, geniş farlı tasarımı ile Laguna, oldukça ilginç ve karizmatik bir görünüme sahipti. Araç içerisinde geniş baş ve diz mesafesi, cam tavan, otomatik yanan farlar gibi işlevsel özellikler bulunuyordu. Ayrıca Renault’un artık efsane haline gelen 1.5 litrelik DCi motoru ile üçüncü nesil Laguna, yakıt konusunda oldukça cimriydi. 6 ileri otomatik ve 6 ileri manuel vites seçeneklerine sahip olan araç, akıllı giriş ve çalıştırma ile hız sabitleme sistemi gibi özel donanımlarla sunuldu.

D Sınıfı Rekabetinde Fransız Yorumu: Renault Talisman


EcoTour
Kaynak

D sınıfı otomobiller birçok marka için vitrin görevi görüyor. Bu nedenle de özel bir öneme sahip. 2015 yılında Laguna yerine üretilmeye başlanan Talisman, başta Avrupa olmak üzere birçok pazarda çok beğeniliyor. Geniş aile arabası tanımını tam olarak karşılayan araç, Laguna jenerasyonlarından farklı olarak liftback yerine sedan olarak üretiliyor. Aracın, 1.5 litreden 2.0 litreye kadar motor seçenekleri bulunuyor. 2.0 litrelik motorlar, Güney Kore’de üretiliyor ve çevre ülkelere satılıyor. Araç tıpkı Laguna serileri gibi geniş bir iç mekan sunuyor; ama geçmişteki modellere göre en büyük fark, tasarımda yer alıyor. Araç, C formuna sahip olan LED farları ve keskin kaput çizgileri ile oldukça güçlü bir tasarıma sahip.

EcoTour
Kaynak

EuroNCAP testlerinden 5 yıldız ile ayrılan Talisman; hava yastıkları, ABS gibi modern fren sistemleri ve adaptif hız sabitleyici ile modern bir araçta bulunması gereken güvenlik özelliklerini karşılamayı başarıyor. Ancak Talisman’ın rakibi olan diğer araçlar ile arasını açtığı en önemli nokta, verimli motor seçenekleridir denilebilir. Talisman, 100 kilometre için 4.8 litre yakıt tüketen dizel DCi 160 motoru ile adeta sınıfının lideri konumuna ulaşıyor.