Bayramda Köprü ve Otoyollar Ücretsiz mi?


17 Nisan 2023
274838 kez okundu
Bayramda Köprü ve Otoyollar Ücretsiz mi?
Oto Hayat

Bayramlarda köprü ve otoyolların ücretsiz olması bir gelenek hâline geldi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da geçişlerin ücretsiz yapılacağı açıklandı. Duyuru, 5 Nisan 2024 tarihli ve 32223 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 8301 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapıldı. Kararda köprü ve otoyollarla birlikte toplu taşımaların ücretsiz olmasıyla ilgili bir madde de yer alıyor. Peki, hangi yollar ve köprüler hangi tarihlerde ücretsiz olacak?

Köprü ve Otoyollar Ne Zaman Ücretsiz? (2024)

2024 yılında Ramazan Bayramı hafta içine denk geldi ve bayram tatili, idari izinle birlikte 9 güne uzatıldı. Bayramda köprü ve otoyolların ücretsiz olmasıyla ilgili tarihler de buna göre belirlendi. 

 

Yayımlanan karara göre 6 Nisan Cumartesi günü saat 00.00’dan 15 Nisan Pazartesi günü saat 07.00’ye kadar otoyol ve köprülerden geçişler ücretsiz yapılacak. Toplu taşımalar için ise başlangıç 10 Nisan Çarşamba günü saat 00.00 olup bitiş 12 Nisan Cuma günü saat 24.00 olarak belirlendi. 

 

Bayramda Ücretsiz Olan Köprü ve Tüneller

Resmî Gazete’de yayımlanan karar, ülkemizde aktif olarak kullanılan tüm köprüleri kapsamıyor. Peki, karara göre bayramda hangi köprüler ücretsiz? Kararda yer alan bilgiye göre Ramazan Bayramı boyunca Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ücretsiz olacak. Bu ikisinin dışındaki köprüslerde ise geçişlerden ücret alınmaya devam edilecek. Ayrıca kararda tünellerin ücretsiz kullanımı ile ilgili bir duyuru da yer almıyor. 

Osmangazi Köprüsü Bayramda Ücretsiz mi?

Cumhurbaşkanı kararıyla bayramda ücretsiz olduğu duyurulan köprüler arasında Osmangazi Köprüsü bulunmuyor. Bu nedenle Osmangazi Köprüsü bayramda ücretsiz değil. Osmangazi ile birlikte Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Çanakkale Köprüsü de ücretli olacak. İlgili köprüleri kullanarak yolculuk isteyenlerin bu detaya dikkat etmesi gerekiyor. 

Avrasya Tüneli Bayramda Ücretsiz mi?

Yayımlanan kararda Avrasya Tüneli de yer almıyor. Dolayısıyla Avrasya Tüneli bayramda ücretsiz değil ve tüneli kullananların geçiş ücreti ödemesi gerekiyor.

Ücretsiz geçiş kararına dahil edilmeyen Avrasya Tüneli ile ilgili geçiş ve ücret bilgileri için “Avrasya Tüneli'nden Hangi Araçlar Geçebilir? Ücretler Ne Kadar?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bayramda Ücretsiz Otoyollar

bayramda-ucretsiz-otoyollar

 

Cumhurbaşkanlığı kararında, bayramda ücretsiz otoyollar hakkında “yap-işlet-devret projeleri hariç, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki otoyollar” şeklinde bir bilgi bulunuyor. Bu da ülke genelindeki tüm otoyolların ücretsiz olmayacağını gösteriyor. Buna göre bayramda hangi yollar ücretsiz olacak?

Ramazan Bayramı’nda ücretsiz olan otoyollar şöyle:


  • Gebze - Orhangazi - İzmir (İzmit Körfez geçişi ve bağlantı yolları dahil)

  • İzmir - Aydın Otoyolu

  • İzmir - Çeşme Otoyolu

  • Anadolu Otoyolu (Çamlıca İstasyonu - Akıncı Kesimi)

  • Avrupa Otoyolu (Mahmutbey - Edirne Kesimi)

  • Çukurova Otoyolları (Niğde - Mersin - Adana Batı Kesimi)

  • Çukurova Otoyolları (Adana Doğu Alın - Şanlıurfa kesimi)

Kuzey Marmara Bayramda Ücretsiz mi?

Otoyollardan ücretsiz geçiş uygulaması ülke genelinde geçerli olmadığı için “Kuzey Marmara Otoyolu bayramda ücretsiz mi?” sorusuna da cevap vermemiz gerekiyor. Kararda yer alan “yap-işlet-devret projeleri hariç” maddesinden dolayı Kuzey Marmara Otoyolu da ücretsiz olmayacak. Bu kısımda yer alan gişelerden geçen araçlardan geçiş ücreti tahsil edilecek. 

Bayramda Toplu Taşıma Ücretsiz mi?

Kamu kurum ve kuruluşlarının ürettikleri bazı mal ve hizmetlerden ücretsiz veya indirimli olarak faydalanacakların tespitine ilişkin karara göre köprü ve otoyollarla birlikte şehir içi toplu taşıma da bayramda ücretsiz.

 

Kararda Marmaray, Başkentray ve İZBAN seferleri ile belediyeler ve belediyelere bağlı işletmeler tarafından yürütülen toplu taşıma hizmetlerinden yararlananların da ücret uygulamasından muaf olacağı bilgisi yer alıyor. Buna göre bayramda İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer şehirlerde toplu taşıma araçları ücretsiz kullanılabilecek.