Avrasya Tüneli'nden Hangi Araçlar Geçebilir? Ücretler Ne Kadar?


25 Ekim 2022
230998 kez okundu
Avrasya Tüneli Geçiş Ücretleri 2024
Oto Hayat

 

İstanbul’da kıtalar arası seyahat sadece Boğaz’ın üstünden değil, altından geçerek de sağlanabiliyor. Denizin altına inşa edilen Avrasya Tüneli, sürücülere hızlı bir şekilde karşıya geçme imkânı veriyor. Biz de çokça merak edilen “Avrasya Tüneli ne zaman yapıldı? Tünelden hangi araçlar, ne zaman geçebilir?” gibi soruların cevaplarını ve Avrasya Tüneli geçiş ücretini ele aldık.

Avrasya Tüneli Nerede?

Asya ve Avrupa kıtaları arasında geçişi sağlayan Avrasya Tüneli’nin açılışı 22 Aralık 2016’da yapıldı. İstanbul Boğazı’nı denizin altından geçen Avrasya Tüneli’nin güzergâhı; Avrupa’da Kumkapı, Asya’da ise Koşuyolu Kavşağı ve Eyüp Aksoy Kavşağı arasındaki bölgede. 

 

Marmaray’ın 1,8 km güneyinde inşa edilen, İstanbul Boğazı’nda alternatif geçiş sağlamak amacıyla yapılan Avrasya Tüneli, Kennedy Caddesi ile D-100 Karayolu’nu birbirine bağlıyor. Tünel ile Kazlıçeşme - Göztepe hattı arasındaki yolculuk yaklaşık 15 dakika sürüyor. 

Avrasya Tüneli Kaç Km? 

Toplam uzunluğu 14.6 km olan tünelde hem gidiş hem de geliş yönünde çift şerit bulunuyor. Yol boyunca Avrasya Tüneli’nde şerit değiştirmek ise yasak. 

Avrasya Tüneli’nin Geçiş Ücretleri Ne Kadar?

EcoTour

 

Tünel zaman kazanma açısından oldukça kullanışlı. Fakat her sürücü, bu tünelden geçerken bir miktar ücret ödeyeceğini bilmeli. Peki, Avrasya Tüneli kaç TL?

 

Avrasya Tüneli geçiş ücreti, 2024 yılında da her yıl olduğu gibi güncellendi. Buna ek olarak gece tarifesi uygulaması da bulunuyor. Bu sayede sürücüler, gece saatlerinde Avrasya Tüneli’ni %50 indirimli şekilde kullanabilecek. Söz konusu ücretler ise şöyle:

 

2024 Avrasya Tüneli Geçiş Ücretleri

Araç Tipi

Gündüz (05:00 - 23:59)

Gece (00:00 - 04:59)

Otomobil

80 TL

40 TL

Minibüs

120 TL

60 TL

Motosiklet

31,20 TL

15,60 TL

Ödemeler HGS hesapları üzerinden yapılıyor, nakit ya da kredi kartı gişesi bulunmuyor. HGS bakiyeniz olmadan tünelden geçtiğinizde ihlalli geçiş yapmış sayılıyorsunuz. İhlalli geçişten sonra 15 gün içinde Avrasya Tüneli ödemesi yaparsanız ihlal cezası uygulanmıyor. Sadece aracınızla ilgili ücreti ödemeniz yeterli oluyor. 

 

İhlal cezası ise ödemenin geciktiği süreye göre değişiyor. İhlalin yaşandığı günden itibaren 15 günün geçmesi durumunda 45 güne kadar ödeme yapılırsa geçiş ücretiyle birlikte bir geçiş ücreti kadar ceza yansıtılıyor.

 

45 günlük sürenin de aşılması hâlinde geçiş ücretine ek olarak geçiş ücretinin 4 katı kadar ceza ödenmesi gerekiyor.

Avrasya Tüneli Geçiş İhlali Sorgulama Nasıl Yapılır?

Avrasya geçiş ihlali sorgulama işlemleri internet üzerinden yapılıyor. Bu işlem için Avrasya Tüneli resmi web sitesinde yer alan İhlalli Geçiş sayfasını kullanabilirsiniz. Sayfanın alt kısmında yer alan sorgulama bölümünden araç plakası, T.C. kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ile Avrasya Tüneli ihlalli geçiş sorgulaması yapabilirsiniz. 

Avrasya Tüneli Geçiş İhlali Ödemesi Nasıl Yapılır?

Avrasya geçiş ücreti ödemeleri normal şartlarda HGS ile yapılıyor. Fakat ihlalli geçiş yaptıysanız ödemeyi sonradan yapmanız gerekiyor. Avrasya geçiş ihlali ödemesi yapmak için de kurumun resmi web sitesini kullanabilirsiniz. İhlalli Geçiş Ödemesi sayfasına girerek önce sorgulama, sonra da ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca ödemeleri PTT şubelerinden ve anlaşmalı bankalardan da yapabilirsiniz.

 

Avrasya Tüneli Her İki Yönde de Ücretli mi?

Avrasya Tüneli geçiş ücretleri tek yön için geçerlidir. Dönüş yolunda da tünelin tercih edilmesi hâlinde yeniden geçiş ücreti ödenmesi gerekiyor. Örneğin bir otomobil ile gündüz tarifesinde gidiş - dönüş yapmak için 2 kez 80 TL, toplamda 160 TL geçiş ücreti ödeniyor.

Avrasya Tüneli’nden Hangi Araçlar Geçebilir?

EcoTour

 

Avrasya Tüneli’nden; yüksekliği 2.8 metreden, ağırlığı ise 5.000 kilogramdan az olan otomobil, minibüs ve motosikletler geçebiliyor. Yasaklı araçlar ise şu şekilde sıralanıyor:


  • Bisiklet

  • Scooter

  • Otobüs

  • Kamyon

  • Tır

  • Çekici araç

  • İkiden fazla aksı bulunan araçlar

  • Tehlikeli madde taşıyan araçlar

  • 5.000 kilogram ve 2.8 metre sınırlarını aşan araçlar

  • Yük taşımacılığında kullanılan N2, N3, O1, O2, O3 ve O4 cinsi taşıtlar

Bu araçlara ek olarak yayaların da tüneli kullanması yasak. 

LPG’li Araçlar Avrasya Tüneli’nden Geçebilir mi?

LPG’li araçlar için Avrasya Tüneli’nde herhangi bir geçiş kısıtlaması bulunmuyor.

Avrasya Tüneli Hangi Saatlerde Açık?

Avrasya Tüneli, 24 saat boyunca hizmet veriyor. Ancak bazı dönemlerde çalışmalar nedeniyle tamamen ya da kısmi olarak kapalı kalabiliyor. Ayrıca yine bazı dönemlerde hız sınırları düşebiliyor. 

Avrasya Tüneli Hız Sınırı Ne Kadar?

Avrasya Tüneli hız sınırı 70 km/s. Hız sınırının aşılması durumunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan kamera sistemi ile sürücülere ceza yazılır. 

Avrasya Tüneli Durakları Neler?

Avrasya Tüneli’nin giriş ve çıkış noktaları;

  • Asya Yakası’nda Koşuyolu Kavşağı ile Eyüp Aksoy Kavşağı arasındaki mevkiide,

  • Avrupa Yakası’nda Kumkapı mevkiinde yer alıyor.

     

Avrasya Tüneli bağlantı yolları ise;

  • Asya Yakası’nda Acıbadem, Uzunçayır ve Göztepe,

  • Avrupa Yakası’nda Kazlıçeşme, Kocamustafapaşa, Yenikapı ve Kumkapı olarak belirlenmiş durumda.

Avrasya Tüneli Üyeliği Nedir?

EcoTour

 

Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. ya da kısa ismiyle ATAŞ, Tünel’den geçen araçlar için özel bir üyelik sistemine sahip. Kişisel ya da şirket olarak başvurulabilen üyelikle geçiş ihlalleri SMS ve mail yoluyla iletiliyor. Böylece ihlaller ceza haline gelmeden önce ödeme yapılabiliyor. Bireysel kullanıcılar 5, kurumsal kullanıcılar ise 100 bin adet plakayı üyelik portalı üzerinden sisteme ekleyebiliyor.

 

Avrasya Tüneli dışında İstanbul’da yoğun şekilde kullanılan bir diğer alternatif de Osmangazi Köprüsü’dür. Osmangazi Köprüsü güncel fiyatlarına ve diğer tüm detaylara “Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücretleri Ne Kadar?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.