Ehliyet Derslerinde Yeni Düzenleme: Simülasyon Dönemi


27 Ekim 2022
197843 kez okundu
Ehliyet Alacaklara Simülasyon Düzenlemesi
Oto Hayat

Ehliyet Derslerinde Yeni Düzenleme: Simülasyon Dönemi

EcoTour

 

Ehliyet derslerinde zaman zaman çeşitli değişikliklere gidiliyor, ama bu kez yapılan değişiklikle adeta yeni bir dönem başlıyor. Emniyet kemeri simülasyonu ile sürücü adayları yeni ve ciddi bir deneyim yaşayacak. Sürücülere emniyet kemeri takma alışkanlığı kazandırma amacıyla başlatılan bu uygulama, ehliyet alma şartı olarak da sürücü adaylarının karşısına çıkacak. Sizin için emniyet kemeri simülasyonu hakkındaki tüm detayları derledik.

MEB Tarafından Yayımlanan Simülasyon Düzenlemesi

Emniyet kemeri simülasyonu ile ilgili düzenleme Resmî Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girmesi kesinleşti. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile duyurulan düzenlemeye göre simülasyon eğitimi, sadece emniyet kemeri kapsamında uygulanacak.

Düzenleme 20 Eylül 2022 tarihinde, “Emniyet kemeri simülasyon eğitimi” başlıklı 16/A maddesiyle yönetmeliğe eklendi. Yönetmeliğe göre ehliyet simülasyon dersi, sürücü adaylarına emniyet kemeri takma alışkanlığı kazandırmak amacıyla verilecek. Simülasyonda sürücüler, emniyet kemeri takmadıkları takdirde nelerle karşılaşabileceklerini görecek.

 

Ehliyet Almak İsteyenler İçin Yeni Emniyet Kemeri Simülasyonu

EcoTour

 

Ehliyet almak isteyenler, artık ehliyet simülasyon dersiyle de karşılaşacak. Dersin kapsamı ise emniyet kemeri kullanımı özelinde olacak. Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra sürücü adayları, ehliyet alabilmek için bu eğitimi tamamlamak zorunda olacak. Bu süreçte sertifika yani ehliyet sınıfı ayrımı aranmayacak. Yani istisnasız tüm sürücü adayları bu simülasyona girecek.

 

Bu ehliyet simülasyonu sınavda değil, eğitim sürecinde geçerli olacak. Simülasyon, ehliyet sınavı öncesinde alınan eğitim sürecine dâhil edilecek. Sürücü adayları direksiyon eğitimine başlamadan önce simülasyona girecek.

 

Günümüzde sürücü adayları, çeşitli sürücü belgesi sınıfları için ehliyet sınavı simülasyonundan faydalanarak pratik yapabiliyor. Bu sınav simülasyonlarına tercihe bağlı olarak özel kurumlarda girilebiliyor. Fakat emniyet kemeri simülasyon eğitimi zorunlu olacak ve denetimli bir şekilde uygulanacak. 

 

Simülasyon için bir araba, özel olarak geliştirilmiş mekanizmanın içine yerleştirilecek. Sürücü adayı, şoför koltuğuna oturacak ve araba, mekanizma sayesinde havada döndürülecek. Bu sayede sürücü adaylarına emniyet kemerinin ne kadar önemli olduğu anlatılacak. 

 

Yeni Düzenleme Ne Zaman Yürürlüğe Giriyor?

 

Ehliyet kursu simülasyonunun ne zaman yürürlüğe gireceği de yönetmelikte belirtildi. Yönetmelikte “Bu yönetmeliğin 16/A maddesi yayımı tarihinden 2 yıl sonra, diğer maddeleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girer.” şeklinde bir cümle yer alıyor. 

 

Buna göre emniyet kemeri simülasyonunun 20 Eylül 2024 tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu tarihten sonra yapılacak bir ehliyet direksiyon sınavına girmek, ancak simülasyonun tamamlanmasıyla mümkün olacak. 

 

İlgili cümleye göre yönetmelikte yer alan diğer düzenleme, 20 Eylül 2022’de yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren bu düzenleme ise sürücü adaylarını değil, sınav sorumlularını ilgilendiriyor. 

Sınav Sorumlularına Hizmet İçi Eğitim Zorunluluğu

EcoTour

 

Emniyet kemeri simülasyonuyla ilgili düzenlemenin yayımlandığı yönetmelikte, “Sınav sorumlusu tamamlayıcı eğitimi” başlıklı geçici bir madde de yer alıyor. Bu geçici maddeye göre 29 Mayıs 2013'ten önce “Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Sorumlusu Belgesi” almış olanlar hizmet içi eğitime tabi tutulacak.

 

Söz konusu hizmet içi eğitime en az yüksekokul mezunu olan, en az üç yıl önce alınmış ve kursiyerin alacağı ehliyet sınıfında sürücü belgesi bulunan kamu çalışanları alınacak. Kriterleri taşıyan sınav sorumlularının, yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren 6 ay içinde il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerine başvurması gerekiyor. 

 

Hizmet içi eğitimi başarıyla tamamlayanlar Motorlu Taşıt Sürücüleri Kurs Uygulama Sınav Sorumlusu Hizmet İçi Eğitim Tamamlama Belgesi almaya hak kazanacak. Bu belgeye sahip olanlar ise direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonunda görev alabilecek.


Bir sürücü kursuna kaydolmadan önce 2022 ehliyet fiyatları hakkında bilgi almayı, yeni ehliyetinizle sürmek isteyeceğiniz araca karar vermeden önce de ikinciyeni.com’u ziyaret etmeyi unutmayın.