Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücretleri Ne Kadar?


18 Nisan 2023
172619 kez okundu
2024 Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücretleri
Oto Hayat

İstanbul - İzmir Otoyolu’nun yani Gebze - Orhangazi - İzmir Otoyolu’nun en önemli kısmı olarak kabul edilen Osmangazi Köprüsü, birçok nokta arasındaki ulaşım süresini önemli ölçüde kısaltıyor. İzmit Körfezi’nin iki yakasını birbirine bağlayan köprü; otomobil ile 1,5 saat, feribotla 45 - 60 dakika arası olan körfez geçiş süresini 6 dakikaya kadar düşürüyor. Osmangazi Köprüsü’nü kullanmak isteyen sürücüler ise ücret ödeyerek geçiş yapabiliyor. Biz de araç sınıfına göre Osmangazi Köprüsü geçiş fiyatları tablosunu sizin için hazırladık. 

 

Öncesinde “Osmangazi Köprüsü nerede, nasıl gidilir?” sorusuna cevap verelim. 

Osmangazi Köprüsü Nerede? Nasıl Gidilir?

Osmangazi Köprüsü veya diğer adıyla İzmit Körfez Köprüsü, Dilovası ile Hersek Burnu arasına inşa edildi. Buna göre köprünün bir çıkışı Kocaeli ili Dilovası ilçesinde, diğer çıkışı ise Yalova ili Altınova ilçesinde bulunuyor. Dolayısıyla Osmangazi Köprüsü’nden geçmek için rotayı bu lokasyonlara çevirmek gerekiyor. 

 

İstanbul’dan Osmangazi Köprüsü’ne gitmek için O4 (Anadolu Otoyolu), D100 (E5) veya O4/E80 güzergâhı kullanılabilir. Köprünün de dahil olduğu O5 (İstanbul - İzmir / Gebze - Orhangazi - İzmir Otoyolu) de tercih edilebilir. Ayrıca O5, Bursa ve İzmir’den Osmangazi Köprüsü’ne gitmek için de kullanılabilecek en pratik güzergâh. Peki, Osmangazi Köprüsü kaç TL ile ücretlendiriliyor?

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücretleri

osmangazi-koprusu-gecis-ucretleri

 

Osmangazi Köprüsü fiyatlandırması, köprüden geçen araçların sınıflarına göre yapılıyor. Yani köprü için tek bir geçiş ücreti bulunmuyor.

Sürücüler, kullandıkları aracın türüne göre ödeme yapıyor. Ayrıca ücretler dönemsel olarak güncelleniyor. En son 1 Ocak 2024 tarihinde güncellenen Osmangazi Köprüsü ücretleri ise şöyle:

 

Araç Sınıflarına Göre Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücretleri (2024)

Araç Sınıfı

Araç Sınıfı Açıklaması

Geçiş Ücreti

1

Aks aralığı 3.20’den küçük 2 akslı araçlar (Otomobil, binek araç vb.)

290,00​​ ₺

2

Aks aralığı 3.20 ve üzeri olan 2 akslı araçlar (Kamyonet, minivan, minibüs vb.)

465,00 ₺

3

3 akslı araçlar (3 akslı otobüs, kamyon vb.)

550,00 ₺

4

4 ve 5 akslı araçlar (4 ve 5 akslı kamyon, tanker vb.)

730,00 ₺

5

6, 7, 8 ve daha fazla aksa sahip araçlar (6 veya daha fazla aksa sahip tır, treyler, çekici vb.)

920,00 ₺

6

Motosikletler

205,00 ₺

 

Ücretlendirme yapılırken yere değen toplam aks sayısı dikkate alınıyor. Bu nedenle birbirini çeken araçlardan sadece birine göre değil, yere değen toplam aks sayısına göre ücret tahsil ediliyor. Aynı durum motosiklet taşıyan araçlar için de geçerli. 

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti Nasıl Ödenir?

Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti, HGS üzerinden ödeniyor. Bunun için de aracınızda HGS etiketinin bulunması gerekiyor. HGS etiketini PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ve yakıt istasyonlarından alabilirsiniz. Tabii aldığınız bu etikete bakiye de yüklemeniz gerekiyor. 

 

Gişeden geçerken HGS etiketi sayesinde Osmangazi Köprüsü ödemesi otomatik olarak alınıyor. Eğer HGS içerisinde yeterli bakiye yoksa ücret tahsil edilemiyor ve ihlalli geçiş yapmış oluyorsunuz. Bunun sonucunda da ceza ödemeniz gerekiyor. Dolayısıyla HGS’ye düzenli aralıklarla bakiye yüklemelisiniz. 

 

PTT dışında HGS alabileceğiniz ve bakiye yükleyebileceğiniz noktalar şöyle:

 

Anlaşmalı bankalar:

  • İş Bankası

  • Garanti BBVA

  • TEB

  • Albaraka Türk

  • Yapı Kredi

  • Denizbank

  • Kuveyt Türk

  • Türkiye Finans

  • Halk Bankası

  • Vakıfbank

  • Ziraat Bankası

  • Akbank

  • QNB Finansbank

     

Anlaşmalı petrol istasyonları:

  • Petrol Ofisi

  • Shell

  • Total

  • Opet

  • BP

  • TPPD

Osmangazi Köprü Ücreti Ödememenin Cezası Nedir?

osmangazi-koprusu-ucret-odememe-cezasi

 

Köprüden ücret ödemeden geçmeniz hâlinde ihlalli yani kaçak geçiş yapmış olursunuz. Osmangazi Köprüsü kaçak geçiş durumunda, geçiş ücretini ödemeniz için size 15 günlük süre tanınıyor ve sonrasında ceza uygulanıyor. Yani ihlalli geçiş yaptığınızda 15 gün içinde geçiş ücreti öderseniz herhangi bir ceza ödemenize gerek kalmıyor. 

 

Osmangazi Köprüsü ihlalli geçişlerinde size verilen 15 gün içinde ödeme yapmazsanız geçiş ücretinin 1 katı kadar ceza uygulanıyor. Buna ek olarak ödemeyi 45 gün içinde yapmazsanız da geçiş ücretine eklenecek ceza tutarı, geçiş ücretinin 4 katına çıkıyor. 

 

Örneğin aracınızın 1. sınıfa dahil olan bir otomobil olduğunu düşünürsek Osmangazi Köprüsü kaçak geçişlerinde ödemeniz gereken tutarlar 2024 yılı için şöyle olur:

  • 15 gün içinde öderseniz: 290 TL

  • 16 - 45 gün içinde öderseniz: 580 TL

  • 45 gün geçtikten sonra öderseniz: 1.450 TL


Osmangazi Köprüsü Geçiş Cezası Nereden Öğrenilir?

Ücret ödemeden yaptığınız geçişler hakkında bilgi almak için ihlali geçiş sorgulama işlemi yapmanız gerekiyor. Osmangazi Köprüsü geçiş sorgulaması yapabileceğiniz sayfalar şöyle:


  1. Otoyol A.Ş. web sitesi “İhlalli Geçiş Sorgulama” sayfası

  2. E-devlet “Otoyol, Köprü ve Tünel İhlalli Geçiş ve Borç Sorgulama” sayfası

  3. Karayolları Genel Müdürlüğü web sitesi “Geçiş İhlal Sorgulama” sayfası

  4. PTT HGS Müşteri Hizmetleri web sitesi “HGS Geçiş İhlali Sorgulama” sayfası

Osmangazi Köprüsü Borcu Nasıl Ödenir?

Osmangazi geçiş ücretini ödemeyip ihlalli geçiş yaptığınızda plakanıza bir borç yansıtılıyor. Bu borcu ödemenin birçok farklı yolu bulunuyor. Eğer ihlalli geçiş sonrası 15 gün içinde HGS etiketinize bakiye yüklerseniz borcunuz otomatik olarak tahsil ediliyor. 15 gün geçtikten sonra ise ödemeyi farklı kanallar üzerinden yapmanız gerekiyor. 

 

Osmangazi Köprüsü borç ödemesini Otoyol A.Ş. mobil uygulaması, Otoyol A.Ş. web sitesi, PTT ve Ziraat Bankası ile QNB Finansbank’ın şubelerinden ve mobil uygulamaları üzerinden yapabilirsiniz. 


Osmangazi Köprüsü’nü kullanmadan önce yukarıdaki bilgileri aklınızda tutmanızda fayda var. Benzer uygulamalar, ücretler ve cezalar Avrasya Tüneli için de uygulanıyor. Konu hakkında bilgi almak için Avrasya Tüneli geçiş ücretleri ile ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.