Çelik Jant ve Alüminyum Jant Arasındaki Farklar Nelerdir?


18 Nisan 2023
106136 kez okundu
Çelik ve Alüminyum Jant Arasındaki Farklar
Oto Bellek

Araç satın alırken zaman zaman göz ardı edilen, ama mutlaka dikkat edilmesi gereken donanımlardan biri de jantlardır. Aynı şekilde mevcut araçta yapılacak jant değişikliklerinde de jant türünü dikkatli seçmek gerekiyor. Çünkü doğru jant; yol tutuşunu, performansı ve araç ağırlığını doğrudan etkileyen unsurlar arasında. Alüminyum ve çelik jantlar, sıkça tercih edildikleri için bu süreçte öne çıkıyor. Peki, çelik jant mı, alüminyum jant mı?

 

Alüminyum ve çelik jantların özelliklerine, avantajlarına, dezavantajlarına ve aralarındaki farklara bakarak bu soruya cevap verebiliriz. 

Çelik Jant Nedir?

Çelik jant, sıfır araçların büyük çoğunluğunda kullanılan temel jant tipidir. Üretiminde kaynaklama ve presleme tekniklerinin kullanıldığı çelik jantlar, sıcak jantların işlenmesiyle imal ediliyor. Bu süreçte jantın kasnak ve disk bölümleri birbirlerine kaynatılıyor. Sac jant olarak da bilinen çelik jantlar mat görünüme sahiptir. Araçların standart modellerinde temel donanım özelliği olarak bulunan bu jantlara çoğunlukla plastik kapaklar takılıyor. 

Çelik Jant Avantajları

celik-jant-avantajlari

 

Çelik jantın faydaları arasında ilk sırada, yol tutuşuna sağladığı katkı yer alıyor. Birçok jant türüne göre daha ağır olduğu için lastiklere baskı yaparak yol tutuşunu olumlu yönde etkiliyor. Özellikle kış aylarında bu durum önemli bir avantaj sağlıyor. 

 

Çelik jantın avantajlarından bir diğeri esnek olmaları. Bu esneklik, jantın darbelere karşı dayanıklı olmasını sağlıyor. Sarsıntı yaratan yollara karşı direnci yüksek olan çelik jantlar, sert darbeler aldıklarında esnek oldukları için kırılmak yerine bükülüyorlar.  

 

Bir başka avantaj da çelik jantların daha ekonomik olması. Çelik jant fiyatları elbette marka, model ve satış noktasına göre değişiklik gösterebiliyor. Fakat bu jant tipi, temel donanım parçası olarak kabul edildiği için özel tercihler doğrultusunda satın alınan jant tiplerine göre daha uygun fiyatlarla satılıyor. 

Çelik Jant Dezavantajları

Çelik jantların yol tutuşuna fayda sağlayan ağır yapıları, farklı konularda dezavantaj getiriyor. Bunlardan biri yakıt tüketimi. Ağır jantları hareket ettirmek için daha fazla performans göstermesi gereken motor, daha fazla yakıt tüketiyor. Diğer dezavantaj ise bu ağırlığın süspansiyon ömrünü kısaltması. Aşırı ağır çelik jant modelleri, aracın ağırlık merkezini değiştirdiği için süspansiyonun daha kısa sürede deforme olmasına neden olabiliyor. 

 

Çelik jantlar, fren sistemiyle ilgili dezavantajlara da sahip. Kapalı bir yapısı bulunan bu jant türü, tekerlek içindeki hava akımının azalmasına sebep oluyor. Hava akımı azaldığında ise kullanım sırasında ısınan fren balatalarının soğuması uzun sürüyor. Dolayısıyla balataların ömrü daha kısa sürede bitiyor. 

 

Çelik jantların görünümü de bazı sürücülere göre dezavantaj olarak kabul ediliyor. Standart tasarımları bulunan ve çeşit yelpazesi çok geniş olmayan çelik jantlar, estetiğe önem veren sürücüler için bir dezavantaj doğuruyor. Jant görünümünü aracına uygun bulmayan sürücüler jant kapağı kullanıyor veya aracın jantlarını değiştiriyor. 

Alüminyum Jant Nedir?

“Alüminyum jant mı, çelik jant mı?” sorusunun bir diğer ögesi olan alüminyum jantlar, parlak görünümleriyle öne çıkıyorlar. Alüminyum alaşımlı olarak da bilinen bu jantların tamamı değil, genellikle %90’ı alüminyum oluyor. Yaklaşık %10’u silisyum içeren bu jantlarda az miktarda titanyum veya magnezyum da bulunabiliyor. 

 

Alüminyum alaşımlı jantın üretimi, eritilen metal karışımının kalıba dökülmesinin ardından torna ve freze işlemlerinin yapılmasıyla tamamlanıyor. Bu jant tipinin ham maddesi yüksek maliyetli olduğu için üretiminde hata olan veya herhangi bir sorun çıkan jantlar geri dönüştürülüyor ve tekrar jant yapımında kullanılıyor. 

Alüminyum Jant Avantajları

aluminyum-jant-avantajlari

 

Alüminyum jantlar birçok avantaj sunduğu için sürücüler tarafından sıkça tercih ediliyor. Bu avantajların başında yakıt tasarrufu sağlaması geliyor. Oldukça hafif metallerden üretilen bu jantlar, yakıt tüketiminin daha düşük olmasına katkı sağlıyor. Jantın hafif olması, dengeli bir sürüş ve daha konforlu bir direksiyon hakimiyetinin de önünü açıyor. 

 

Fren sisteminin zarar görmesini önlemesi de alüminyum alaşımlı jantların avantajları arasında yer alıyor. Bu tip jantlar ısıyı hızlı bir şekilde transfer edebildikleri için fren balatalarının çabuk soğumasına yardımcı oluyor. Aynı şekilde hava alabilen yapıda oldukları için de bu ısı dağılıyor ve balatalar uzun süre sıcak kalmıyor. Bu durum, lastikler için de fayda sağlıyor. 

 

Alüminyum jantların tercih edilmesine önemli rol oynayan bir diğer avantaj da çeşit zenginliği. İşlenmesi kolay olan metallerde üretilen bu jantlarda model seçeneği oldukça fazla. Dolayısıyla sürücüler, araçlarına uygun bir model tercih edebiliyorlar. Ayrıca boyanabilme özelliği de jantları kişiselleştirme konusunda fayda sağlıyor.  

Alüminyum Jant Dezavantajları

Birçok faydalı özelliği nedeniyle tercih edilen alüminyum alaşımlı jantlar, bazı dezavantajlara da sahip. Bu dezavantajlardan biri, jantın dayanıksız yapıda olması. Alüminyum jantlar hafif ve alaşımlı oldukları için darbelere karşı çok güçlü bir direnç gösteremiyorlar. 

 

Dayanıksızlığın getirdiği bir diğer dezavantaj da darbe anında esnemek yerine kırılmaları. Sert darbe karşısında kırılan jantlar lastikleri parçalayabileceği için riskli durumlar oluşturabiliyor. 

 

Alüminyum jantların üretim maliyetinin yüksek olması da araç sahipleri için dezavantaj olabilir. Çünkü üretim maliyetinin yüksek olması, ürünün de pahalıya satılması anlamına geliyor. Dolayısıyla birçok jant türüne göre alüminyum jant fiyatlarının daha pahalı olması, bu tür için belirleyici bir dezavantaj olarak görülüyor. 

Çelik Jant ve Alüminyum Jant Arasındaki Temel Farklar

Çelik jant ve alüminyum jant farkı, yukarıda da bahsettiğimiz avantaj ve dezavantajlar doğrultusunda ortaya çıkıyor. En temel farklardan biri ise jantların ağırlığı. Alüminyum jantların daha hafif olması, yakıt tasarrufu sağlarken ağır olan çelik jantlar ise yol tutuşu konusunda verimli oluyor. 

 

Alüminyum jantlar çeliklere göre daha kolay işlenebildiği için model konusunda da temel bir fark ortaya çıkıyor. Farklı model ve renk seçeneğinin bulunması, estetiğe önem veren sürücüler için önem taşıyor. Ayrıca jantlar farklı görünümleriyle aracın havasını da etkiliyor. Çelik jantlar ile sportif bir görünüme sahip olmak mümkünken alüminyum jantlar ile görünüm seçeneği daha fazla oluyor. 

 

Bir diğer temel fark da jantın temizliği ve kullanım ömrü. Çelik jantlar, temiz tutulmadıkları takdirde paslanabiliyorlar ve paslanma da jantın ömrünü azaltabiliyor. Bu nedenle çelik jantların sürekli temizlenmesi gerekiyor. Alüminyum paslanan bir metal olmadığı için ise bu konuda bir problem yaşanmıyor. Fakat kullanım ömrünü uzatmak için temizlik, her iki jant türü için de şart. 


Aracınızı daha verimli ve konforlu kullanabilmek için jant gibi diğer parçalarını da yakından tanımanızda fayda var. Araçtaki parçaları tanıyarak olası problemleri önceden sezebilir ve geç olmadan gerekli bakım - onarım işlemlerini yaptırabilirsiniz. “Araba Parçalarının İsimleri Nelerdir?” başlıklı yazımıza göz atarak aracınızdaki parçaları daha yakından tanıyabilirsiniz.