Otomotiv Sektörünün Geleceği: CES 2023'ten Akılda Kalanlar


25 Nisan 2023
94820 kez okundu
CES 2023'te Tanıtılan Arabalar
Oto Hayat

CES fuarı, her yıl geleceğin teknolojilerine ev sahipliği yapıyor. Otomotiv sektörü ise bu fuarda önemli bir yer kaplıyor. Yeni araçlar ve araç teknolojileri, bu fuar kapsamında dünyaya tanıtılıyor. CES 2023’te de birçok marka, gelecekte yollarda olacak araçlarını tanıttı. Önce “CES nedir?” sorusuna cevap verelim, ardından CES 2023’teki gelişmelere göz atalım.

CES Fuarı Nedir?

CES fuarı, dünyanın en prestijli teknoloji fuarlarından biri olarak biliniyor. Her yıl ABD’de Las Vegas’ta düzenlenen CES (Consumer Electronic Show), 1967 yılından beri tüketici elektroniğinin geleceğine ev sahipliği yapıyor. Consumer Technology Association tarafından düzenlenen fuarda teknoloji dünyasındaki liderlerin katılımıyla gerçekleşen konferanslar da dikkat çekiyor. Peki, CES 2023 ne zaman düzenlendi?

CES 2023 Ne Zaman Gerçekleştirildi?

CES 2023, 5 Ocak Perşembe günü başladı ve 8 Ocak Pazar günü sona erdi. Fuarın otomotiv bölümünde birçok uluslararası marka ile birlikte Togg da yer aldı. Markalar yeni nesil araçların tanıtımlarını yaparken Togg da yenilikçi deneyimleri tüketicilere sundu. 

CES 2023'te Otomotiv Devlerinin Tanıttığı Araçlar ve Yeni Teknolojiler

CES teknoloji fuarı; Volkswagen, Peugeot ve BMW gibi dünya devi markalar için oldukça görkemli geçti. Buna ek olarak tüketici teknoloji konusunda sektör liderlerinden biri olan Sony de otomotiv sektörüne adım atacağının haberini verdi. 

Volkswagen ID.7

volkswagen-id-7

 

CES fuarının öne çıkan otomobil tanıtımlarından biri Volkswagen’e ait. Elektrikli araç üretimini artırmayı hedefleyen marka, fuarda ID.7 modelini tanıttı. Araç kamuflajlı bir şekilde tanıtıldığı için çok fazla detay bilinmiyor. Sedan gövdeye sahip olan ve yeni teknolojilerle donatılan araç hakkındaki bazı bilgiler firma tarafından aktarıldı. 

 

Yapılan tanıtımda dikkat çeken teknolojilerden biri klima oldu. Anahtarın konumuna göre sürücünün yaklaştığını tespit edebilecek olan araç, sürücü araca binmeden önce klimayı çalıştırıyor. Böylece sürücüler yazın serin, kışın ise sıcak arabaya binme konforu yaşayabilecek. Ayrıca sesli komut ile de kontrol edilebilen araçta direksiyon ısıtmasının açılması için sürücünün “Merhaba Volkswagen, ellerim üşüyor.” demesi yeterli. 

Peugeot Inception

peugeot-inception

 

CES fuarında bir otomobil tanıtımı da Peugeot tarafından geldi. Marka, son derece çarpıcı bir tasarıma sahip olan Inception modelini tanıttı. Aracın bilgisayar oyunlarından çıkmış gibi görünen dış tasarımı dikkat çekerken yapılan tanıtımda, iç kısmının da dijitalleştiği görüldü. En çok dikkat çeken detaylardan biri ise direksiyon oldu. 

 

Markanın Hypersquare adını verdiği yeni nesil direksiyonun ortasında bir ekran bulunuyor. Dikdörtgen biçimindeki bu direksiyonun gelecekte birçok araçta kullanılacağı düşünülüyor. Inception için Peugeot tarafından verilen bilgilerden bazıları ise şöyle:


  • 800 Volt - 100 kWh batarya

  • Yaklaşık 800 km menzil

  • 5 dakikalık şarj ile 150 km menzil

  • İki adet elektrik motoru

  • 680 beygirlik güç

  • 0’dan 100 km/s hıza 3 saniyeden kısa sürede çıkma

BMW i Vision Dee

bmw-i-vision-dee

 

CES fuarının en çok göze çarpan tanıtımlarından birini BMW yaptı. Marka, i Vision Dee modeliyle tüm gözleri üzerine çekti. Marka tarafından yapılan “Otomobil değil, yol arkadaşı.” açıklaması, aracın özellikleriyle doğrudan örtüşüyor. Aracın içinde herhangi bir fiziksel buton bulunmuyor; çünkü yapay zekâya sahip bu araç, sürücüsü ile konuşabiliyor. 

 

BMW i Vision Dee’nin asıl dikkat çeken özelliği ise renk değiştirebilir olması. Hem modern hem de retro detaylar taşıyan tasarıma sahip bu araçta E-Ink teknolojisi olacak. Bu teknoloji ile aracın 240 farklı bölümünde 32 farklı renk bulunacak. Araç sahibi, aracın rengini isteğine göre değiştirebilecek.  

Sony Honda Afeela

sony-honda-afeela

 

Hayatımızın birçok alanında ürünlerini kullandığımız teknoloji devi Sony, otomotiv sektörüne de iddialı bir giriş yapmaya hazırlanıyor. 2022 yılında duyurulan Sony - Honda’nın iş birliği doğrultusunda Sony Honda Mobility şirketi kuruldu. Şirketin kuruluş amacı ise elektrikli araç üretmek. 

 

CES 2023’e katılan firma, yeni otomobil markası Afeela’yı tanıttı. Yapılan sunumda, Afeela markasının ilk prototipi de gösterildi. Araç, 40’tan fazla sensöre sahip olacak ve otonom sürüşe imkân tanıyacak. Tamamen elektrikli olacak şekilde üretilecek olan araç, 2026 yılında ABD ve Japonya otomotiv pazarına girecek. 

RAM 1500 Revolution BEV

ram-1500-revolution-bev

 

Otomobil, SUV ve minibüs gibi farklı sınıflardaki elektrikli araçlara bir de pickup eklendi. CES 2023’e katılan RAM, tamamen elektrikli pickup modeli 1500 Revolution BEV’i tanıttı. Henüz konsept model olarak tanıtılan RAM 1500 Revolution BEV, markanın sektörde öne çıkmasını da sağlayabilecek bir araç.

 

Dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan araçla ilgili bazı teknik bilgiler de paylaşıldı. 350 kWh’a kadar şarj olma imkânı ve 800 voltluk şarj sistemi bulunan araç, 10 dakikalık şarj ile 160 kilometre gidebilecek. İç tasarımda yer verilen iki adet ekran ise aracın multimedyadan ödün vermeyeceğinin göstergesi olarak sunuluyor. 

Togg Beyond X ve Trumore

togg-beyond-x-ve-trumore

 

Yerli araba markamız Togg da CES 2023’e katılarak heyecan yarattı. Marka, Beyond X adını verdiği mobilite odaklı kullanıcı deneyimini sundu. Üretilecek araçların prototip tasarımlarını yapan Pininfarina firması ile Togg Dizayn Stüdyosu’nun birlikte tasarlayıp geliştirdiği sistem ile ziyaretçiler dijital bir yolculuğa çıkarıldı. 

 

Dairesel bir kapsül şeklinde tasarlanan Beyond X alanında katılımcılar, kişiselleştirilmiş mobiliteyi deneyimledi. Katılımcılar Sanatsal Türkiye, Fütüristik Şehir, Orman ve Satürn isimli dört farklı senaryo ile yolculuğa çıktılar. 

 

Togg, geleceğe yönelik teknolojik girişimlerle birlikte ön sipariş süreci hakkında da bir tanıtım yaptı. Togg’un yeni markası Trumore da bu kapsamda tanıtıldı. Aracın ön sipariş süreci Trumore uygulaması üzerinden, NFT’ler ile mümkün olacak. Trumore hakkında detaylı bilgiye “Togg'dan Yenilikçi Ön Sipariş Yöntemi: Trumore Duyuruldu” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.