Avrupa'da Dizel ve Benzinli Araç Satışı Yasaklandı


17 Nisan 2023
106052 kez okundu
Avrupa'da Dizel ve Benzinli Araç Yasaklanıyor
Oto Hayat

Elektrikli araçlar her geçen gün biraz daha yaygınlaşırken Avrupa Birliği (AB), içten yanmalı motora sahip araçların azalmasına yönelik projeler tasarlamaya devam ediyor. Hâlihazırda üretilen araçlar için emisyon konusunda sınırlandırmalar uygulayan AB, gelecekte emisyonu sıfırlamayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda da AB Parlamentosu, dizel ve benzinli araçların satışını yasaklama kararı aldı. Kararın detaylarına birlikte bakalım. 

Avrupa Parlamentosu'nda Alınan Karar ve Nedenleri

Avrupa Parlamentosu müzakerecileri, AB ülkeleri ve Avrupa Komisyonu; otomobil üreticilerinin, ürettikleri araçlarda karbondioksit emisyonunu sıfırlamaları gerektiği konusunda anlaştı. Bu anlaşma sonrası hazırlanan taslak yasa ise yapılan oylama sonucunda onaylandı. Onaylanan yasa, Avrupa Birliğine dahil 27 ülkede dizel ve benzinli araçların satışını yasaklıyor. 

 

Bu araç yasağı, yeni araçları kapsıyor. Yani ikinci el dizel ve benzinli araçların satışı devam edecek; fakat markalar, sıfır olarak içten yanmalı motora sahip araç satamayacak. Bu da otomotiv markalarının tamamen elektrikli araçlar üretmesini zorunlu kılacak. 

 

Otomotiv sektöründe köklü bir değişikliğe neden olacak bu AB kararının nedenleri arasında ilk sırada emisyon düşürme hedefi var. Parlamento, 2035 yılına kadar emisyonun %100 azaltılıp sıfırlanmasını hedefliyor. İklim değişikliğiyle etkin şekilde mücadele etmek ve elektrikli araçlara geçişi hızlandırmak, bu kararı etkileyen önemli nedenler arasında yer alıyor.  

Avrupa'da Dizel ve Benzinli Araç Satışı Ne Zaman Yasaklanıyor?

avrupada-dizel-benzinli-arac-satis-yasagi-ne-zaman

 

Avrupa ülkelerinde dizel ve benzinli araç satışı yasağı 2035 yılında başlayacak. Yasağın bu kadar ileri bir tarihte başlama sebebi ise otomobil üreticilerinin gerekli hazırlığı yapmaya zamanlarının olması. 

 

2035 yılından itibaren yeni benzinli ve dizel araçlar yasaklanıyor, fakat süreç 2030 yılında başlıyor. 2030 yılında otomobiller için %55, hafif ticari araçlar için ise %50 oranında emisyon azaltımı şartı var. Yani 2030 yılından itibaren emisyonu %50 - 55 oranında azaltılmayan araçlar da satılamayacak. 

 

AB iklim politikaları paketinin bir parçası olan bu karar resmî olarak onaylandı. Fakat Parlamentonun üretici firmalar ile görüşmeleri devam ediyor. Üreticilerin bazı talepleri doğrultusunda yasada esneklikler olabileceği de düşünülüyor. Yasada birtakım değişikliklerin yapılma ihtimali olsa da Avrupa Birliği bu konuda kararlı görünüyor. Dolayısıyla 2035 itibarıyla Avrupa’daki sıfır araçların hepsi elektrikli olacak. Bu kararın ülkemizde ve dünyanın geri kalanında ne gibi etkileri olacağı ise henüz bilinmiyor. 


Avrupa Birliği’nin bu kararı da gösteriyor ki elektrikli otomobiller, geleceğin en yaygın ulaşım araçları olacak. Bu konuda geleceğe yatırım yapmak ve elektrikli araç satın almak istiyorsanız “Elektrikli Otomobil Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler” başlıklı yazımızı okuyarak nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.