Ailelerin Yeni Gözdesi: B Sınıfı SUV'lar Ne Kadar Konforlu?


13 Eylül 2021
311259 kez okundu
Ailelerin Yeni Gozdesi: B Sinifi SUV lar Ne Kadar Konforlu?
Oto Hayat

Hyundai Kona, Peugeot 2008, Nissan Juke ve Suzuki Vitara… Türkiye’de son yıllarda popüler hale gelen B sınıfı SUV araçlar, özellikle aileler tarafından sıkça tercih ediliyor. Bunda en büyük neden ise B sınıfı hatchback araçlara göre çok daha geniş kabin hacmi sunabilmeleri. Sizin için B sınıfı araçların konfora yönelik özelliklerini ve öne çıkan yönlerini inceledik.

B Sınıfı SUV’ler Ne Kadar Konforlu?

EcoTour

B sınıfı SUV’lerin genelini değerlendirerek yorum yaparsak sedan veya hatchback araçlara göre yerden oldukça yüksek olmaları nedeniyle yol daha rahat görülebiliyor. Ayrıca yeni nesil olarak tarif edebileceğimiz 2010 ve sonrasında üretilen B sınıfı SUV’lerin, ön ve yan camların birleştiği nokta olan A sütunu oldukça ince. Yani sürücüler, ön tarafta panoramik denilebilecek kadar geniş görüş açısına sahip olabiliyor.

Kısacası B sınıfı SUV araçlar, rakibi olan B ve C sınıfı sedan, hatchback veya station wagon araçlara göre sürücünün yolu çok daha rahat takip etmesine izin veriyor.

Tabii ki görüş açısı, B sınıfı SUV araçların konfor açısından sunduğu tek avantaj değil. B sınıfı SUV araçların konfora yönelik sunduğu diğer avantajlar şöyle:

  • Genellikle B sınıfı SUV araçlarda şaft tüneli bulunmuyor. Böylece araçta 5 kişi seyahat edildiğinde arka tarafta ortada oturan yolcunun ayakları sıkışmıyor ve sorun yaşamadan uzun mesafeler katedilebiliyor.
  • B sınıfı SUV araçların neredeyse tamamında ISOFIX bağlantısı bulunuyor. Ayrıca yine birçok aracın arka koltukları, çocuk oto koltuğu için oldukça geniş. Yani aileler çocukları ile güvenli seyahat deneyimi yaşayabiliyor.
  • Bagaj hacmi konusunda da aynı sınıfta yer alan sedan ve hatchback araçlara göre genellikle B sınıfı SUV’ler daha geniş bir alan sunuyor. Böylece depolama açısından sorun yaşamıyorsunuz.
  • B sınıfı SUV’ler içerisinde genellikle yeni nesil teknolojiler sunuluyor. Koltuk ısıtma sistemi, Apple CarPlay desteği veya ısıtmalı aynalar gibi özellikler, B sınıfı SUV araçlarda genellikle sedan veya hatchback modellere göre daha önce geliyor.
  • B sınıfı SUV araçların birçoğunda sürüş konforunu artırabilmek için adaptif cruise control gibi sistemler sunuluyor. Bu sayede trafikte rahatça seyahat edilebiliyor.

Son olarak günümüzde B sınıfı SUV araçların birçoğunda turbo şarja sahip benzinli motorlar kullanılıyor. Bu sayede de kabin içerisine genellikle motor gürültüsü daha az geliyor. Böylece uzun sürüşlerde yol uğultusu gibi ses sorunları yaşanmıyor.

B Sınıfı SUV Tavsiyeleri

EcoTour

Kaynak

Türkiye’de satılan B sınıfı SUV araçlar arasında tavsiye isteyecek olursanız öne çıkan modeller şöyle:

  • FIAT 500x
  • Opel Crossland X
  • Nissan Juke
  • Suzuki Vitara
  • Citroen C4 Cactus
  • Peugeot 2008
  • Opel Mokka X
  • Hyundai Kona
  • Renault Captur
  • Ford Kuga

Öne çıkan modeller arasında en çok tercih edilenler ise Nissan Juke ve Suzuki Vitara. Vitara’nın B sınıfı SUV’lerin çoğunda bulunmayan hibrit seçeneğine sahip olması onu daha da öne çıkarıyor. Türkiye’de hatırı sayılır düzeyde ilgiyle karşılanan hibrit Suzuki Vitara, yüksek konforuyla da göz dolduruyor.

En Sağlam B Sınıfı SUV Araçlar

EcoTour

Kaynak

Konfor kadar aileler için önemli olan bir diğer kriter ise güvenlik. Son yıllarda EuroNCAP testlerine katılan B sınıfı SUV araçların sonuçları şöyle:

 Marka - Model  EuroNCAP Sonucu 
 Renault Captur  5 Yıldız 
 Nissan Juke  5 Yıldız 
 Peugeot 2008  4 Yıldız 
 Opel Mokka X  4 Yıldız 

Test sonuçları incelendiğine B sınıfı SUV araçların genellikle ortalamayı geçtikleri, ancak D ve E sınıfı gibi lüks araçlar kadar yüksek donanıma sahip olmadıkları için yüksek skorlar elde edemedikleri görülüyor. Ancak araçlar güvenlik paketleri ile beraber çok daha yüksek skorlar elde edebiliyor.

En İyi B Sınıfı SUV Araçlar Nereden Alınır?

Suzuki Vitara, Opel Mokka X veya Nissan Juke gibi bir B sınıfı SUV araç satın almak istiyorsanız ikinciyeni.com’un araçlarını inceleyebilirsiniz. İkinci el araçları internet üzerinden kolayca satın alabilmenizi sağlayan ikinciyeni.com, tüm araçları TSE onaylı ekspertizden geçiriyor ve araç sayfasında paylaşıyor. Ayrıca satın alacağınız B sınıfı SUV araçta, ekspertiz raporundan farklı bir hata görmeniz durumunda iade işlemi uygulayabiliyorsunuz.