2022'nin En Çok Satan Arabaları


28 Haziran 2022
152446 kez okundu
2022'nin En Çok Satılan Arabaları Nelerdir? - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), 2022 Ocak-Mayıs döneminde en çok satan araçları ve otomotiv pazarı ile ilgili detayları açıkladı. 2022 Ocak-Mayıs döneminde binek otomobil ve hafif ticari araç pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre %12 oranında küçüldü. Binek otomobil pazarında küçülme ise %13,6 olarak kaydedildi. 

 

ODD tarafından açıklanan verileri ve öne çıkan diğer noktaları sizin için derledik. 

Türkiye'de En Fazla Hangi Modeller Tercih Ediliyor?

ODD tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’de satışı gerçekleştirilen otomobillerin %88,9’u B ve C segmentlerinde yer alıyor. C segmenti araçlar, toplam otomobil pazarının %48,6’sını oluşturuyor. B segmenti ise %40,3’lük pazar hacmine sahip. 

 

Yıllardan beri Türkiye’de en büyük araç payına sahip olan C segmenti, 2022 yılında önemli bir daralma gösterdi. 2021 Ocak-Mayıs döneminde 138.513 adet C segmenti araç satılmıştı. 2022’nin aynı dönemde ise C segmentinde 104.109 araç satıldı. B segmentinde ise tam tersi bir durum söz konusu. 2021 Ocak-Mayıs döneminde B segmenti araçlar 73.348 adet satılmıştı. 2022’deyse bu sayı 86.267’ye ulaştı. 

 

Kasa tipi açısından ise Türkiye’de en çok SUV, sedan ve hatchback araçlar satıldı. SUV’nin pazar payı %40,8, sedanın payı %35 ve hatchback’in payı ise %22,2 oldu.

 

Son olarak yakıt tipine değinmemiz gerekiyor. Benzinli ve dizel motorlar, Türkiye otomobil pazarının büyük bir kısmını kapsamaya devam ediyor. Benzinli otomobillerin toplam pazar payı %70,6, dizel otomobillerin payı %16,1, hibrit otomobillerin payı ise %10,3 oldu. 

 

Kısaca Türkiye otomotiv pazarıyla ilgili detayları verdiğimize göre sırada en çok satan araçlar var. 

Türkiye’de En Çok Satan Araçlar

ODD verilerine göre 2022’de şu an için en çok satan araçlar, bilindik birçok modele ev sahipliği yapıyor. Sırası ile en çok satan araçlar şöyle sıralanıyor:

Renault Clio Hatchback

renault-clio-hatchback-2022-satis-adedi

 

Renault’un iddialı ve Türkiye’de uzun yıllardır en çok satan araçlar listesinde ilk sıralarda yer alan aracı Clio, 2022’nin ilgili döneminde de birinci sırada. “Çünkü O Benzersiz” sloganı ile tanıtılan araç, birçok özel donanımıyla öne çıkıyor. 

 

Renault Clio’nun öne çıkan donanımları arasında ise bağlanabilirlik ön planda yer alıyor. Araç içerisinde 7” büyüklüğünde oldukça beğenilen bir dokunmatik ekran yer alıyor. Akılı telefonlar, Bluetooth ile kolayca multimedya sistemine dahil edilebiliyor. 

 

Renault’un Easy Link adını verdiği teknoloji ile navigasyon, radyo, müzik ve aramalar multimedya ekranı aracılığı ile kontrol edilebiliyor. Ayrıca sürücüler, yoldan gözlerini ayırmadan mesajları multimedya sistemi aracılığı ile dinleyebiliyor. 

 

Araçta ayrıca kablosuz şarj istasyonu gibi akıllı telefonlar için özel donanımlar da bulunuyor. Bu sayede telefonu şarj etmek için kablo kullanmaya gerek kalmıyor. 

 

Renault Clio’nun öne çıkan bir diğer noktası ise motor seçenekleri. Renault, bir adet benzinli ve LPG’li motor, iki adet de benzinli motor seçeneği sunuyor. Motor seçeneklerinin detayları ise şöyle sıralanıyor: 


  • 1.0 TCe ECO 100 BG olarak kodlanan motor, benzin ve LPG kullanıyor. Motor, 90 beygir güç ve 170 Nm tork üretebiliyor. 

  • 1.0 Sce 65 BG olarak kodlanan benzinli motor, 65 beygir güç ve 95 Nm tork üretebiliyor. 

  • 1.0 TCe X-Tronic 90 BG şeklinde kodlanan benzinli motor, 90 beygir güç ve 142 Nm tork üretebiliyor.

 

Kısacası B segmenti bir araç için motor seçenekleri oldukça güçlü. Buna ek olarak araç, motor seçenekleri ile oldukça düşük yakıt tüketimine sahip. 

Fiat Egea Sedan

fiat-egea-sedan-2022-satis-adedi

 

Fiat’ın yurt dışında Tipo adıyla sattığı Egea, Türkiye’de ilk olarak “Ezber Bozan Sedan” sloganıyla duyurulmuştu. Aracın hatchback versiyonu olmasına rağmen sedan Egea oldukça fazla sattı. Hatta çıktığı günden bu yana en çok satan araçlar arasında da kendine yer buluyor. 

 

Fiat Egea Sedan özellikle düşük yakıt tüketimi ile öne çıkıyor. Aracın 1.6 litrelik dizel motoru, 130 beygir güç üretebiliyor. Aracın yakıt tüketimi ise 100 kilometrede sadece 4,3 litre. Kısacası çok az yakıt tüketiyor. 

 

Aracın donanımları da C segmenti bir sedandan beklenebilecek düzeyde. Araç, Apple CarPlay ve Android Auto desteğiyle satışa sunuluyor. Böylece araca akıllı telefonla bağlanılabiliyor.

Toyota Corolla 

toyota-corolla-2022-satis-adedi

 

Dünyanın gelmiş geçmiş en çok satan otomobil modeli unvanını elinde bulunduran Corolla, özellikle hibrit motor seçeneğiyle çok beğeniliyor. Toyota’nın kendini ispat ettiği ve Türkiye dahil birçok ülkede başarılı satış rakamlarına ulaştığı hibrit teknolojisi ile Corolla, hem düşük yakıt tüketimi hem de sessiz sürüş deneyimi sunuyor. 

 

1.8 Hybrid versiyonu ile Corolla, 122 beygir güç üretebiliyor. Yakıt tüketimi ise 100 kilometrede sadece 3,5 litre. CVT şanzımanıyla oldukça başarılı bir sonuç elde eden araç, teknoloji konusunda da iddialı. 

 

Araç içerisinde büyük bir multimedya ekranı bulunuyor. Birçok araçtan farklı olarak multimedya ekranı, daha yüksek bir yere konumlandırılıyor. Bu sayede sürücü, multimedya ekranına kolayca erişebiliyor. 

 

Araçta ayrıca head-up display, akıllı şerit takip sistemi ve adaptif hız sabitleme sistemi gibi birçok donanım mevcut. 

Dacia Duster

Renault Grubu’nun parçası olan Dacia’nın Türkiye’de en çok tercih edilen modeli Duster, bu yıl Türkiye’nin en çok satan otomobilleri listesine de girmeyi başardı. “Safkan SUV” sloganıyla satışa sunulan araç, Eco-G Turbo motor seçeneği ile 100 beygir güç üretebiliyor. 

 

Güvenlik ekipmanları konusunda oldukça başarılı olan Dacia Duster ile ön yan ve perde hava yastıkları, hız ayarı ve sınırlayıcı, lastik basınç göstergesi, yokuş kalkış destek sistemi gibi özellikler sunuluyor. 

 

Araçta konfora yönelik donanımlar da göz ardı edilmemiş. Tek dokunuşla açılan camlar, buz çözücülü arka cam ve geri görüş kamerası gibi donanımlar standart olarak sunuluyor. 

Renault Megane Sedan

renault-megane-sedan-2022-satis-adedi

 

Fiat Egea gibi Türkiye’de uzun süredir en çok satan araçlar arasında kendine yer bulan Renault Megane Sedan, Renault’un Türkiye’de adeta amiral gemisi konumunda. Marka, Megane Sedan ile her yıl en çok satanlar listesine girmeyi başarıyor. 

 

Renault Megane Sedan’ın en büyük başarısı ise dizel motorla seçeneğinde gizli. Renault Megane, Blue dCi EDC 115 şeklinde kodlanan versiyonu ile 100 kilometrede ortalama 4,1 litre yakıt tüketiyor. Ayrıca araç, aynı konfigürasyonla 115 beygir güç ve 270 Nm tork üretiyor. Kısacası boyutlarına göre oldukça etkileyici bir performans sunuyor. 

En Çok Satan Araçları Garantili Olarak Hemen Alın

ikinciyeni.com aracılığı ile Türkiye’nin en çok satan araçlarını ikinci el olarak satın alabilirsiniz. Üstelik ikinciyeni.com araçları, iade garantisine de sahip. Yani ekspertiz raporunda yer almayan bir sorun için iade süreci başlatabiliyorsunuz.