Apple CarPlay ve Android Auto Nasıl Kullanılır?


17 Mayıs 2022
195274 kez okundu
Apple CarPlay ve Android Auto Nasıl Kullanılır?
Oto Hayat

2010’lu yılların başından itibaren multimedya ekranları giderek yaygınlaşmaya başladı. Birçok özelliğin kullanılabildiği bu ekranlar, akıllı telefonların yaygınlaşması ile beraber tek başlarına yeterli olmamaya başladı. Bu nedenle de akıllı telefonlar için işletim sistemleri geliştiren Apple ve Google, sürücülerin telefonlarında yer alan uygulamaları multimedya ekranlarında da kullanabilmelerini sağlayan Apple CarPlay ve Android Auto desteklerini geliştirdi. 

 

Telefonunuzda yer alan uygulamaları multimedya ekranından kullanmanızı sağlayan Apple CarPlay ve Android Auto desteklerini sizin için inceledik. 

Apple CarPlay Nedir?

apple-carplay-nedir

 

Apple CarPlay desteği; iPhone telefonların içerisinde yer alan navigasyon, Spotify veya Siri gibi uygulamaları multimedya ekranından da kullanabilmenizi sağlayan teknolojidir. Sadece iPhone’lar ile çalışan sistem ile telefonunuza gelen aramaları cevaplamanız veya mesajları aracınızın ekranı aracılığı ile okumanız mümkün. 

 

“Apple CarPlay nasıl indirilir?” sorusuna da cevap verelim. Apple, uygulamayı iPhone’lara yüklü olarak gönderiyor. Böylece ekstra yükleme yapmanıza gerek kalmıyor. 

Apple CarPlay Kullanımı

apple-carplay-nasil-baglanir

 

Aracınız içerisinde iki farklı bağlantı desteği bulunabilir. Bunlardan ilki USB bağlantı noktalarıdır ve oldukça yaygındır. Diğeri ise kablosuz bağlantı seçeneğidir. Genellikle Bluetooth ile bağlantı kurmanızı sağlar. İlk olarak USB kablosu veya Bluetooth ile aracınız ve iPhone’unuz arasında bağlantı kurmanız gerekiyor. Bluetooth bağlantısını bir kere kurduktan sonra tekrar tanıtma işlemi yapmanız gerekmiyor.

 

Bağlantı sağlandıktan sonra “Ayarlar” menüsüne girip “Genel” seçeneğine tıklamalısınız. Burada “CarPlay” seçeneği karşınıza çıkıyor. “CarPlay” menüsünde aracınızı seçip ekran üzerinden Apple CarPlay’i kullanmaya başlayabilirsiniz. 

 

Detaylı bilgi istiyorsanız “iPhone’unuzla CarPlay’i kullanma” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Apple CarPlay Destekleyen Arabalar

Günümüzde üretilen birçok araçta Apple CarPlay desteği bulunuyor. Aracınızın Apple CarPlay’i destekleyip desteklemediğini donanım listesinden görüntüleyebilirsiniz. Donanımlar kendi içerisinde dış, iç, konfor, teknoloji gibi farklı kategorilere ayrılıyor. Ayrıca markalar genellikle donanım kategorilerine farklı isimler verebiliyor. Apple CarPlay desteğinin olup olmadığını öğrenebilmek için konfor, teknoloji veya erişilebilirlik adı verilen donanım başlıklarına göz atmanız yeterli olacaktır. 

 

Son olarak Apple’ın yayımladığı “Apple CarPlay Destekleyen Arabalar” listesine de göz atabilirsiniz. Aracınız bu listede yer alıyorsa Apple CarPlay desteğinden yararlanabiliyorsunuz.

Android Auto Nedir?

Dünyada akıllı telefon işletim sistemlerinde Apple ve Google en büyük geliştiriciler. Apple, iOS adı verilen işletim sistemi ile kendi ürettiği telefonlara destek sağlıyor. Google ise Android adı verilen işletim sistemi ile hem kendi telefonlarına hem de Samsung, Xiaomi, LG gibi üreticilere destek sunuyor. 

Google’ın akıllı telefonlarda yer alan uygulamaları multimedya ekranında kullanmanızı sağlayan teknolojinin adı ise Android Auto. Bu teknoloji sayesinde gelen mesajları veya aramaları cevaplayabiliyorsunuz. Ayrıca Google Assistant uygulaması ile telefonunuza sesli komutlar vermeniz veya gelen mesajları sesli olarak okutmanız mümkün. 

Android Auto Kullanımı

Android Auto, Apple CarPlay gibi telefona yüklü olarak gelmiyor. Bu nedenle Google Play’e girip Android Auto uygulamasını telefonunuza yüklemeniz gerekiyor. Yükleme işlemini gerçekleştirdikten sonra da USB veya Bluetooth ile telefonunuzu aracınıza tanıtmanız lazım. 

Aracınızın sadece kablolu seçeneği varsa USB bağlantı seçeneğinden yararlanabiliyorsunuz ve Android Auto kullanabilmek için her seferinde kabloyu telefonunuza takmanız gerekiyor. Bluetooth bağlantı seçeneğinde ise bir kere bağlandıktan sonra aracınız ve telefonunuz otomatik olarak eşleşiyor. 

Eşleşme gerçekleştikten sonra Android Auto kullanımı, aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterebiliyor. Bazı markaların araçlarında Android Auto otomatik olarak açılıyor ve kullanıma başlayabiliyorsunuz. Bazı markaların araçlarındaysa multimedya ekranında Android Auto logosu çıkıyor. Buraya tıklayıp Android Auto’yu kullanabilmeniz mümkün.

Android Auto Destekleyen Arabalar

Google uzun süre Android Auto desteğini Türkiye’de aktif hale getirmemişti. Bu nedenle de 2020 ve öncesinde üretilen birçok aracın donanım listesinde Android Auto desteğinden bahsedilmiyor. 

Aracınızın Android Auto destekleyip desteklemediğini öğrenebilmek için donanım listesinde yer alan konfor, teknoloji ve erişebilirlik başlıklarına bakmanız gerekiyor. Burada yer alan maddeler içerisinde “Android Auto Desteği” yazıyorsa aracınızın uygulamayı desteklediğini anlayabilirsiniz. Ancak Google destek vermeye başlamadan aracı aldıysanız burada sadece “Apple Car Play Desteği” yazıyor olabilir. Bu nedenle uygulamayı yükleyip deneme yapmanızda fayda var.

Bir diğer yöntem ise Android’in sitesini kontrol etmek. Android Auto uyumlu araçlar listesinde marka, model ve model yılı ile aracınız eşleşiyorsa Android Auto kullanabilirsiniz. Son olarak telefonunuz Android 6.0’dan eski bir işletim sistemi sürümüne sahipse Android Auto kullanabilmeniz mümkün değil.

Apple CarPlay ile Android Auto Arasındaki Farklar

Her iki araç içi akıllı telefon desteğinin kendilerine has özellikleri bulunmakla beraber kullanımları neredeyse aynı. Her iki uygulamayla da telefonunuza erişip Spotify gibi uygulamaları aracınızın multimedya ekranından kullanabiliyorsunuz. Ayrıca Apple CarPlay ile Siri, Android Auto ile de Google Assistant adlı akıllı asistanlara erişim sağlayabiliyorsunuz. 


Son olarak Android Auto veya Apple CarPlay desteğine sahip bir araç arıyorsanız ikinciyeni.com araçlarını ziyaret edebilirsiniz.