Trim Sesi Nedir, Nasıl Önlenir?


17 Mayıs 2022
147926 kez okundu
Trim Sesi Nedir, Nasıl Önlenir?
Oto Hayat

Otomobilinizden anlam veremediğiniz sesler geliyorsa ve bunların kaynağının motor olmadığını düşünüyorsanız trim sesi olup olmadığını kontrol etmenizde yarar var. Peki, trim sesi nedir ve neden olur? Sizin için trim sesinin açıklamasını ve önleme yollarını derledik. 

Trim Sesi Nedir?

Ses sorunundan bahsetmeden önce trimden bahsetmemiz gerekiyor. Trim; aracın plastik, deri veya kumaş döşemelerinin genel adıdır. Yani trim denilince konsol veya kapıların çevresinde yer alan döşemeler kastediliyor. Buralardan gelen seslere ise trim sesi adı veriliyor. 

Trim Sesi Neden Olur?

Trim sesinin birçok kaynağı olmakla beraber sanılanın aksine kötü işçilik, tek başına ses için yeterli bir sebep değildir. Genellikle konsol ve konsol çevresinde yer alan plastik malzemeler, zaman içerisinde sert kullanımdan ya da hava şartlarından dolayı tam olarak dizayn edilen boyut ve formda kalmaz. 

 

Özellikle Antalya, Adana ve Mersin gibi şehirlerde genleşme gibi nedenler büyük problem yaratırken İstanbul gibi ani hava değişimlerinin yaşandığı yerlerde form kaybı gözlemlenebiliyor. Yani yuvarlak bir düğme, tam olarak yuvarlak kalmayabiliyor. Ancak dışarıdan bunu fark etmeniz mümkün değil. Kısacası gözle görülmeyecak kadar küçük farklılıklar, gıcırdama başta olmak üzere çeşitli seslere sebep oluyor. 

 

Seslerin kaynağı bulunmaz ve sese neden olan sorun giderilmezse ilerleyen süreçte daha sık ses duyulabiliyor. Ayrıca ses, geçen süreyle beraber daha çok hissedilebiliyor ve şiddetinde de artış gözlemlenebiliyor. 

Trim Sesi Nereden Gelir?

trim-sesi-nereden-cikar

 

Trim sesi iki farklı noktadan gelebiliyor. Bunlardan ilki konsol. Yukarıda da belirttiğimiz gibi genleşme veya hava sıcaklıkları değişimi en önemli sebeplerin başında geliyor. Bir diğeri ise döşemelerin tutunma noktaları olarak adlandırılan ve birleşme yerlerinde meydana gelen ufak ayrılmalar. Bunlar çok büyük boyutlara ulaşmadan anlaşılamıyor. 

 

Örneğin koltukların alt tarafında yer alan ve kapılar ile birleşen döşeme kısımlarında çok sık ayrılma görülüyor. Bu nedenle de aracın alt tarafından ses geliyorsa ve görünürde bir şey fark edilmiyorsa özellikle ön koltukların sağ ve sol taraflarına bakılmasında fayda var. 

Trim Sesi Nasıl Önlenir?

Trim sesini önlemek için en etkili yöntem kapalı otoparklardan yararlanmak. Böylece araç, güneşin etkilerinden büyük oranda korunabilir. Bir başka önlem ise sert kullanımdan kaçınmak. Özellikle konsol üzerinde yer alan tuşları yavaş kullanmak, formalarını kaybetmelerini önleyebiliyor. 

Trim Sesinden Kurtulma Yolları Nelerdir?

trim-sesi-onleme

 

Trim sesinden kurtulmak için çok sayıda farklı araçtan yararlanabilmeniz mümkün. Bunların başında da özel spreyler geliyor. İçlerinde kayganlaştırıcı maddeler bulunan spreyler geçici bir süreliğine özellikle konsolda yer alan trim seslerini engelleyebiliyor. Fakat bu çok etkili ve önerilen bir yöntem değil. Çünkü konsolda çok sayıda elektronik malzeme bulunuyor ve en ufak bir hatada konsolun tamamen değişmesi gerekebiliyor. Bunun yerine konsolun ilgili düğme ya da parçasının değişmesi daha kolay ve risksiz bir yöntem olarak öne çıkıyor. 

 

Eğer torpido gözü gibi elektronik aletlerin bulunmadığı noktalarda sorun varsa conta veya kapak kilitlerinin değişmesi genellike sesi gidermek için yeterli oluyor. Döşemelerde meydana gelen ayrılmalar nedeniyle trim sesi yaşanıyorsa da oto döşemecilerden kolayca yardım alınabilir. Genellikle 1 saatte sorun kolayca çözülebiliyor.