Xiaomi Elektrikli Arabasını Tanıttı: Xiaomi SU7 Özellikleri ve Fiyatı


17 Ocak 2024
70384 kez okundu
Yeni Xiaomi SU7 Özellikleri ve Fiyatı
Oto Bellek

Görsel Kaynak

Otomotiv şirketlerinin hemen hepsi yavaş yavaş elektrikli araç sektörüne geçiyor. Öyle ki günümüzde büyük markaların hepsinde elektrikli otomobil seçeneği mevcut. Fakat üst düzey teknolojilerin kullanıldığı bu araçları sadece otomotiv firmaları üretmiyor. Bu konudaki bir girişim de cep telefonlarıyla tanıdığımız teknoloji devi Xiaomi’den geldi. 

 

Xiaomi elektrikli araç sektörüne adım atacağını ve çalışmalara başladığını daha önce duyurmuştu. 2023’ün Aralık ayında ise bu çalışmaların sonucu olan yeni elektrikli aracının lansmanını yaptı. SU7 isimli aracıyla Xiaomi, otomobil sektörüne adım atmış oldu. Peki, bu araç ne tür teknolojilerle donatıldı ve Xiaomi SU7 ne kadara satılacak?

Xiaomi SU7 Özellikleri

Xiaomi; e-motor, pil, Xiaomi kalıp döküm, Xiaomi pilot otonom sürüş ve akıllı kabin olmak üzere 5 temel teknolojisini “Xiaomi EV Teknoloji Lansmanı” ile tanıttı. Bu lansmanın öne çıkan detayı ise uzun zamandır beklenen elektrikli otomobil oldu. 

 

Marka, SU7 isimli elektrikli otomobili "tam boyutlu, yüksek performanslı, eko-teknolojili bir sedan" şeklinde tanımlayarak tanıttı. Xiaomi elektrikli otomobil SU7’nin motor ve batarya özellikleri ise dikkat çekiyor.

Xiaomi SU7 Motor/Performans Özellikleri

Xiaomi elektrikli arabası için SU7 ve SU7 Max olmak üzere iki versiyon sunuyor. SU7 ile SU7 Max arasında ise bazı performans farkları bulunuyor. 0’dan 100 km/s hıza çıkma konusunda daha hızlı olan SU7 Max, bu konuda performans aracı üreten dev markalarla rekabet edecek güçte olduğunu gösteriyor. Ayrıca güç ve tork konusunda da SU7 Max, SU7’ye göre bir adım önde. İki modelin öne çıkan özellikleri ise şöyle:

 

Xiaomi Elektrikli Araba Özellikleri

Özellik

Xiaomi SU7

Xiaomi SU7 Max

Motor Gücü

299 ps

673 ps

Tork Gücü

400 Nm

838 Nm

Maksimum Hız

210 km/s

265 km/s

0 - 100 km/s

5 saniye

2,7 saniye

0 - 200 km/s

-

10 saniye

Fren Mesafesi (100 km/s hıza göre)

35 metre

33 metre

Xiaomi SU7 Batarya Özellikleri

Ürettiği akıllı telefon, akıllı ev aletleri ve giyilebilir teknoloji ürünleri doğrultusunda batarya konusunda tecrübeli bir marka olan Xiaomi, elektrikli otomobili SU7’de de fark yaratmayı hedefliyor. Araçta bulunan batarya, kısa süreli şarj ile uzun bir menzil vadediyor. 

 

Xiaomi SU7 Max modeli, 101 kWh bataryaya sahip. Araç bu batarya ile 800 kilometrelik bir menzil mesafesi sunabiliyor. Ayrıca SU7 Max, 800 V güç ile sadece 5 dakika şarj edildiğinde 220 kilometre gidebiliyor. 15 dakikalık şarj ise araca 510 kilometrelik bir menzil mesafesi kazandırıyor. Diğer versiyon olan SU7 ise tam dolu şarj ile 668 kilometre yol alabiliyor. Bu özellikler, sürücüler için önemli bir zaman tasarrufu sağlayacak gibi görünüyor. 

Xiaomi SU7 Otonom Sürüş Avantajları

EcoTour

 

Görsel Kaynak

Xiaomi, elektrikli aracını tanıtırken geliştirilmiş yeni nesil teknolojilerini de tanıttı. Bu noktada SU7’de bulunan otonom sürüş de dikkat çekti. Araçta LiDAR teknolojisiyle birlikte kameralar ve çeşitli sensörler bulunuyor. Bu donanımlar, aracın otonom sürüş konusundaki performansını yükseltiyor. Ayrıca Xiaomi SU7’nin otonom sürüş teknolojisi, yapay zekâ ile de destekleniyor. 

 

Xiaomi elektrikli arabanın pilot otonom sürüş sisteminde Uyarlanabilir BEV, Yol Haritalama Temel Modeli ve Süper Çözünürlüklü Occupancy Ağ olmak üzere 3 farklı teknoloji bulunuyor. Uyarlanabilir BEV teknolojisi yüksek hızlarda genişletilmiş görüş ve park süreci için hassasiyet sağlıyor. 

 

Yol Haritalama Temel Modeli ile araç, yol koşullarını gerçek zamanlı olarak algılıyor. Ayrıca haritalara bağlı kalmadan bile karmaşık yollarda sorunsuzca gezinebiliyor. Süper Çözünürlüklü Occupancy Ağ teknolojisi ise engel tanıma konusunda araca ciddi bir kabiliyet kazandırıyor. Bu teknoloji sayesinde tanıma doğruluğu 0,1 m'ye kadar artıyor. 

Xiaomi SU7 Fiyatı

Xiaomi SU7 ve SU7 Max için henüz çıkış tarihi açıklanmadı. Bu nedenle aracın fiyatının ne kadar olacağı da bilinmiyor. Fakat daha önce Xiaomi SU7’nin fiyatının 14 bin dolar ile 21 bin dolar arasında olacağıyla ilgili haberler çıkmıştı. Xiaomi CEO'su Lei Jun ise bu fiyatların doğru olmadığını ve aracın daha yüksek bir fiyattan satılacağını açıkladı. 


Söz konusu elektrikli otomobil olduğunda ülkemizde en popüler marka Togg oluyor. Yerli otomobil markamız Togg da yakın zamanda yeni modelini tanıttı. Togg’un yeni sedan modeli T10F hakkındaki detaylara “Togg Sedan Modeli T10F Tanıtıldı” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.