İkinci El Araç Fiyatları Nasıl Belirlenir?


20 Şubat 2024
5303 kez okundu
İkinci El Araç Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Oto Hayat

Ülkemizde ikinci el araç piyasası oldukça hareketli. Hem fiyatların sıfır araçlara göre daha uygun olması hem de pek çok modelin sıfır üretiminin bitmiş olması, ikinci el arabalara olan ilgiyi artıran sebepler arasında gösterilebilir. Tabii bu ilgi, ikinci el araba fiyatlarının belirlenmesine de etki eder. Fakat ikinci el oto fiyatları belirlenirken çok daha fazla detay dikkate alınır. Peki, 2. el araç fiyatları nasıl belirlenir?

İkinci El Araç Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

İkinci el araç fiyatlarını etkileyen çok sayıda faktör vardır. Bu faktörlerden bazıları küçük etkiler yaratırken bazıları ise aracın fiyatını ciddi oranda artırıp azaltabilir. Fabrika çıkışı özellikleri benzer olan araçların ikinci el piyasasında çok farklı fiyatlarla satılmasında da bu faktörler rol oynar. 2. el araba fiyatları belirlenirken dikkate alınan faktörlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:


  1. Aracın kozmetik durumu

  2. Hasar ve değişen parça bilgisi

  3. Aracın motor durumu

  4. Aracın yaşı

  5. Aracın kilometresi

  6. Aracın markası ve modeli

  7. Dönemsel fiyat dalgalanmaları

  8. Değişen yasal düzenlemeler

  9. Vergilendirme politikaları

  10. Ekspertiz raporu

Araç Durumu, Yaş ve Kilometre Önemi

EcoTour

 

İkinci el araba fiyatı belirlenirken dikkate alınan başlıca kriterlerden biri, aracın hem görünüş hem de performans açısından ne durumda olduğudur. Bu kriteri değerlendirmek için aracın kozmetik ve motor durumuyla birlikte hasar, değişen parça ve kilometre durumu da göz önünde bulundurulur. Aracın üretildiği yıl da ikinci el araç fiyatı belirlenirken etkili olur. 

Aracın Kozmetik Durumu

Kozmetik durum, aracın nasıl göründüğü hakkında bilgi veren bir konudur. Temiz kullanılmış ve iyi bakılmış bir araba, ikinci elde de değerli olur. Aracın kaportasının, döşemelerinin ve aksesuarlarının deforme olmamış olması bu noktada önemlidir. 

 

Kozmetik açıdan aracın boyalı olup olmaması da önem taşır. Normalde dünya genelinde ikinci el araçlar, kozmetik durumlarını korumaları için boyanırlar. Fakat Türkiye’de boyanmış bir aracın değeri düşer. Yenileme amaçlı boyama ülkemizde yaygın olmadığı için arabanın boyanması, kaza gibi olumsuz bir durum yaşanmış algısı oluşturur. 

Bu bilgiler doğrultusunda ikinci el araç kozmetik açıdan ne kadar “yeni gibi” ise ikinci el fiyatı da o kadar yüksek olur diyebiliriz. 

Hasar ve Değişen Parça Bilgisi

Hasar ve değişen parça bilgisi, ikinci el araba fiyatlarını ciddi oranda etkileyen bir konudur. İkinci elde satışta olan bir araç geçmişte kaza geçirmiş ise bu kazada haklı olup olmaması fark etmeksizin değer kaybı yaşar. Çünkü kaza, aracın parçalarına hasar veren bir olaydır. Hasar gören parçaların değişmesi ise aracın orijinalliğini bir miktar kaybetmesine sebep olur. 

Hasarlı parçaların hangileri olduğu da çok önemlidir. Aracın motorundaki önemli bir parçanın, şasinin veya direklerin hasar almış olması aracın performansını düşürür ve sürüş güvenliğini riske atacak sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla bu tür bir hasar almış aracın ikinci el fiyatı, benzerlerine göre daha düşük olur.

Aracın Motor Durumu

Motor, aracın kalbidir ve bu yüzden fiyatı etkileyen en önemli unsurların başında gelir. İkinci el arabalarda motor performansı, alıcılar tarafından hassasiyetle değerlendirilir. Her aracın gücüne, kapasitesine ve diğer özelliklerine göre belirli bir motor performansı vardır. Niteliklerinin karşılığı olan performansı gösterebilen bir aracın ikinci el fiyatı, piyasaya göre normal olur. Ama performans düşüklüğü yaşayan araçlar daha düşük fiyatlara satılır. 

Aracın Model Yılı (Yaşı)

İkinci el piyasasında 50 yaşında bir araba bulabilmek bile mümkündür. Çünkü arabalar uzun ömürlüdür ve bakımlarının iyi yapılması halinde çok uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Ayrıca ülkemizde bazı araç modellerine özel bir ilgi olduğu için piyasada çok eski yıllarda üretilmiş arabalara rastlamak da gayet doğaldır. 

Fakat yine de bir araç ne kadar eskiyse 2. el fiyatı da o kadar düşük olur. Bir araba eskidikçe arızalanma riski artar, onarımı masraflı hale gelir ve yedek parça bulmak zorlaşır. Ayrıca yeni teknolojilere sahip olmadığı için sürüş konforu da bulunmaz. Dolayısıyla bu faktörler aracın değerini düşürür. 

Kilometre

Bir aracın kaç kilometrede olduğu, o aracın kondisyonu hakkında önemli fikirler verir. İkinci el piyasasında genellikle bir aracın yılda ortalama 15.000 ila 20.000 km kullanılması normal karşılanır. Aracın yaşına göre kilometresine bakılır ve ortalamanın üzerinde kullanılmış araçların ikinci el fiyatları daha düşük olur. Çünkü normalden fazla kullanılması, araçtaki parçaların kullanım ömürlerinin de azalmış olduğunu gösterir. 

Eğer 2. el aracın kilometresi ortalamanın çok altındaysa bu araba benzerlerine göre çok daha değerli olur. 

Marka ve Model Farklılıkları Fiyatı Nasıl Etkiler?

Marka ve model, “İkinci el araç fiyatı neye göre belirlenir?” sorusuna verebileceğimiz en net cevaplardan biridir. Otomotiv piyasasında her markanın farklı bir algısı vardır. Bu algı, ilgili markanın kalitesine bağlı olarak değişir. Parça kalitesi ve sürüş performansı açısından sürücüleri tatmin etmiş olan markalar, ikinci el piyasasında da daha değerli olur. 

Aynı markanın farklı modelleri arasında da çok önemli fiyat farkları olabilir. Çünkü her model farklı özelliklere sahip olabilecek şekilde üretilir. Ayrıca marka ve model aynı olsa bile versiyon farkından dolayı da fiyat farkına rastlamak mümkündür. 

Satışa Etki Eden Dönemler ve Mevsimsel Fiyat Dalgalanmaları

İkinci el araba fiyatlarında dönemsel fiyat dalgalanmaları görmek de mümkündür. Sıfır araçlar için belirlenen fiyatlar genellikle daha uzun süre sabit kalır. İkinci elde ise çok daha sık değişimler görülebilir. Bunun sebeplerinden biri, ikinci el pazarındaki arz - talep dengesidir. İkinci el pazarındaki arabalara ilginin artması, fiyatların değişmesine sebep olabilir. 

Örneğin yıl sonlarında, ülkedeki ekonomik ortama bağlı olarak ikinci el araç satışları yükselebilir veya durabilir. Yeni yılda araç fiyatlarının düşeceği bir ortam varsa araba almak isteyenler yeni yıl gelene kadar bekler. Yeni yıl itibarıyla fiyatların yükseleceği bir ortam oluştuğunda ise yıl sonunda daha fazla araç satılabilir. Bu durumların oluşturduğu fiyat dalgalanmaları da ikinci el araç fiyatlarının belirlenmesinde rol oynar. 

İkinci El Araç Fiyatlarındaki Güncel Değişimler ve Nedenleri

İkinci el araç fiyatlarındaki güncel değişimlerin başlıca nedenlerinden biri, yasal mevzuatlarda yapılan düzenlemelerdir. Otomotiv sektörünü ve 2. el pazarını etkileyecek her yasal düzenleme, araç fiyatlarında güncel değişimlere neden olur. Aynı durum, vergilendirme politikaları için de geçerlidir. 

Örneğin araç fiyatlarında etkisi olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Katma Değer Vergisi (KDV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) gibi vergi kalemleri hakkındaki güncellemeler, ikinci el oto fiyatlarına doğrudan etki eder. 

İkinci el araç fiyatı değişimlerinde etkisi olan bir diğer konu da döviz kurlarıdır. Yabancı bir ülkede üretilip Türkiye’ye ithal edilen bir aracın fiyatı, dolar ve euro gibi bir para birimine göre belirlenir. Aynı şekilde yedek parçaların da ithal edilmesi gerekebilir. Bu nedenle piyasada “Avrupa arabası” olarak bilinen ve Türkiye dışında üretilip ithal edilen araçların ikinci el fiyatları da yüksek olur. 

Ekspertiz Raporlarının Rolü ve Fiyatlandırmadaki Etkisi

EcoTour


Ekspertiz raporlarının ikinci el araç fiyatlandırmasındaki etkisi oldukça büyüktür. Çünkü ekspertiz raporu, detaylı ve hassas bir inceleme sonucunda hazırlanır. Aracın hem geçmişi hem de güncel durumu hakkında net bilgiler veren
ekspertiz işlemi, fiyat belirleme noktasında da referans alınır. Ekspertiz raporu hazırlanırken uygulanan bazı test ve kontroller ise şöyledir:


  • TRAMER kaydı ve hasar kontrolü

  • Beyin arıza tespiti

  • Kilometre tespiti

  • Mekanik ve elektronik fren testi

  • Vites geçişi ve debriyaj kontrolü

  • Patinaj testi

  • Yanal kayma testi

  • Süspansiyon testi

  • Soğutma sistemi testi

  • Lokal boya tespiti

  • Elektrik ve elektronik kontrolü

  • Egzoz sistemi kontrolü


İkinci el araç fiyatlarını etkileyen tüm faktörleri dikkate alarak bir hesaplama yapmanız her zaman mümkün olmayabilir. Bu noktada aklınıza gelebilecek “Aracımın değerini nasıl öğrenirim?” sorusuna da cevap verelim. 

Aracımın Değerini Nasıl Öğrenebilirim?

Aracınızın değerini ikinciyeni.com üzerinden kolayca öğrenebilirsiniz. İkinciyeni’nin yapay zeka temelli Carwizz uygulaması aracılığıyla aracınız için fiyat tahmini alabilirsiniz. Marka, model, model yılı ve bazı temel bilgileri sisteme girdikten sonra aracınızın tahmini değerini hemen öğrenebilirsiniz. Ardından ekspertiz ve fiyatlama randevusu alarak aracınızın nihai fiyatını öğrenebilir, ikinci el arabanızı ikinciyeni.com üzerinden açık artırma veya hemen sat yöntemiyle satabilirsiniz.