Hibrit Araba Nedir? En Uygun Hibrit Arabalar Hangileri?


15 Kasım 2023
14330 kez okundu
Hibrit Araba Nedir? En Uygun Hibrit Araçlar
Oto Bellek

Benzinli ve dizel gibi fosil yakıtla kullanılan araçların ardından yeni tip araçlar da artık yaygın olarak kullanılıyor. Yeni tip araçların en yaygın örnekleri arasında ise hibrit arabalar bulunuyor. Bu nedenle biz de “Hibrit araba nedir, nasıl çalışır, en ucuz hibrit arabalar hangileridir?” gibi sorulara cevaplar verdik. 

Hibrit Araba Nedir?

Hibrit araba, iki farklı motor teknolojisinin bir arada bulunduğu arabalara verilen isimdir. Kelime olarak hibrit, “melez” anlamını taşır. Bu anlama bağlı olarak teknolojide de “iki farklı güç kaynağının bir arada bulunması” anlamında kullanılır. Hibrit arabanın en basit tanımını ise “hem benzinli hem de elektrikli motora sahip araba” şeklinde yapabiliriz. Bu arabaların çalışma sistemi tam elektrikli otomobillerden de benzinlilerden de farklıdır. Peki, hybrid araba yani hibrit araba nasıl çalışır?

Hibrit Arabalar Nasıl Çalışır? Hibrit Araba Çalışma Prensibi

Hibrit araba, yolculuk sürecine bağlı olarak ihtiyaç duyulan motoru devreye alarak çalışır. Örneğin yeni çalıştırılan bir hibrit arabada elektrikli motor devrededir. Kalkış sırasında aracın gücü elektrikten gelir. Şehir içinde, yüksek hız gerekmediğinde veya zorlu yol şartları olmadığında da araç elektrikli motor ile ilerler. Fakat araç hızlandıkça benzinli motor da devreye girer. 

Zorlu yol şartlarında, soğuk havalarda, şehirlerarası yollarda ve yüksek hızlarda elektrikli motorlar, benzinli motorla birlikte çalışır. İki motorun aynı anda çalışması ise hem verimliliği artırır hem de yakıt tasarrufu sağlar. 

Hybrid otomobillerin çalışma prensibinde dikkat çeken bir diğer özellik de kendi kendini şarj etmesidir. Bu araçlarda rejeneratif frenleme teknolojisi kullanılır ve frene her basıldığında ortaya çıkan enerji elektrik enerjisine dönüştürülür. Böylece araçtaki batarya sürekli şarj edilir. Ayrıca plug-in hibrit grubundakiler hariç olmak üzere hibrit arabalar haricen şarj edilmez, şarj aletleri yoktur. Sadece plug-in hibrit arabalar dışarıdan şarj edilir.

Şimdi, en çok satan hibrit araçlara göz atalım.

En Popüler Hibrit Araba Modelleri

EcoTour

Günümüzde birçok marka, hybrid araba modellerini satışa sunmuş durumda. Fakat bazı modeller, tasarım ve performans gibi detaylara bağlı olarak daha fazla öne çıkıyor. İşte, çok sevilen popüler hibrit arabalardan bazıları:

Toyota CH-R

Toyota, elektrikli araba üretimine başlayan ilk markalardan biri. Öyle ki piyasaya sürülen ilk hibrit modellerden biri de Toyota CH-R. Türkiye’de de çok sevilen ve kısa sürede yaygınlaşan bu araç, günümüzde 5. nesli ile üretilmeye devam ediyor. 2023 model Toyota CH-R hibrit arabada 1798 cc benzinli motor ve 70 kW güce sahip elektrikli motor bulunuyor. Hibrit sistemde maksimum gücü 140 HP’ye ulaşırken 0’dan 100 km/s hıza ise 9,9 saniyede ulaşıyor. 

BMW i8

BMW’nin ilk plug-in hybrid modeli olan i8, markanın en başarılı spor otomobillerinden biri olarak kabul ediliyor. İlk olarak 2014 yılında satışa sunulan aracın 2023 modeli bulunmuyor. Spor otomobil tarzında üretilen BMW i8, 349 HP toplam güç ve 550 Nm tork sunuyor. Maksimum hızı 250 km/s olan aracın 0’dan 100 km/s hıza ulaşması ise 4,6 saniye sürüyor. 

Volvo XC90

Araçlarının sağlam ve güçlü olmasıyla bilinen Volvo da hibrit araç üreten markalardan biri. SUV tarzında, geniş iç hacme sahip XC90 da gösterdiği performans ile popülerleşen bir model. Volvo XC90’ın günümüzde hem dizel hem de benzinli motora sahip iki farklı hibrit versiyonu bulunuyor. Dizel hibrit versiyonu 235 HP, benzinli hibrit versiyonu ise 300 HP güce sahip. 

Honda Accord

Honda, en sevilen ve en popüler modellerinden biri olan Accord’un hibrit modelini de üretti. Bu sayede hibrit teknolojisini Accord tasarımıyla birleştirdi. Sportif ve şık bir tasarıma sahip olan Honda Accord Hybrid, toplamda 335 Nm tork ve 207 HP güç sunuyor. Dış tasarımı kadar iç tasarımıyla da dikkat çeken model, konforuyla ön plana çıkıyor. 

Kia Sorento

Hibrit ve elektrikli araçlar konusunda başarı yakalayan Kia, sevilen modeli Sorento’nun hibrit versiyonunu sürücülere sundu. 4x4 hibrit sürüş sistemi ile donatılan araçta arazi modu da bulunuyor. Konforlu bir iç tasarımın yanında Kia Sorento Hybrid, 230 PS maksimum güç ile 350 Nm maksimum tork sunuyor. 

2023 En Uygun Hibrit Araç Modelleri

EcoTour


En uygun hibrit otomobiller 2023 yılı kasım ayı itibarıyla şu şekilde sıralanıyor: 


  1. Fiat Panda City Mild Hybrid: 792.900 TL

  2. Suzuki Swift Hybrid 1.2 MHEV CVT GL Techno: 988.000 TL

  3. Renault Clio Techno Esprit Alpine E-Tech Full Hybrid: 1.286.900 TL

  4. Honda Jazz e:HEV: 1.390.000 TL

  5. Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dream e-CTV: 1.428.550 TL

Fiat Panda City Mild Hybrid

En ucuz hibrit arabalar listesinin başında Fiat Panda geliyor. Modelin City versiyonu, en düşük fiyata sahip hibrit modeller arasında. Fiat Panda City, 70 HP maksimum güce ve 90 Nm maksimum torka sahip. Maksimum hızı 164 km/s olan aracın ortalama yakıt tüketimi 100 kilometrede ortalama 4,9 litre. 

Suzuki Swift Hybrid

SHVS (akıllı hibrit sürüş sistemi) ve ISG (entegre marş alternatörü) ile yakıt verimliliği sağlayan Suzuki Swift, çok sayıda sürüş ve güvenlik teknolojisine sahip. 1.197 cc motoru bulunan araç, 83 PS güç ve 107 Nm tork sunuyor. Maksimum hızı 180 km/s olan Swift Hybrid, 100 kilometrede ortalama 4,9 litre yakıt tüketiyor. 

Renault Clio E-Tech

Renault’un en sevilen ve en çok satılan modellerinden biri olan Clio, hibrit modeliyle de satışa sunuluyor. 145 HP güce sahip full hybrid motor, 14 farklı gelişmiş sürüş teknolojisiyle destekleniyor. Şık ve sportif bir görüntüye sahip olan Clio Hybrid, her 100 kilometrede ortalama 4,2 litre yakıt tüketiyor. 

Honda Jazz e:HEV

Honda Jazz, yüksek performanslı bir hibrit otomobil olarak karşımıza çıkıyor. Araç 122 PS güç ve 253 Nm tork ile akıcı bir sürüş deneyimi sunuyor. 1498 cc benzinli motor, E-CVT şanzımanla destekleniyor. 175 km/s maksimum hızı bulunan aracın 0’dan 100 km/s hıza ulaşması 9,6 saniye sürüyor. 

Toyota Yaris Hybrid

Toyota Yaris Hybrid de en uygun hibrit arabalar arasında yer alıyor. Kilometrede 64 gr CO2 salımı olan araç, 4x2 çekiş sistemine sahip. 100 kilometrede ortalama 2,8 litre yakıt tüketen Yaris Hybrid’in 1490 cc motoru ve 116 HP gücü bulunuyor. Aracın maksimum hızı ise 175 km/s.

Hibrit ve Elektrikli Araçların Farkı Nedir?

Hibrit ve elektrikli araçların arasındaki temel fark motorlardır. Elektrikli araçlarda sadece elektrik motoru bulunurken hibritlerde hem elektrik hem de benzin motoru vardır. Bir diğer temel fark ise elektrikli araçların kablo ile şarj edilmesi gerektiğidir. Hibrit araçlardaki elektrik enerjisi ihtiyacı benzinli motor tarafından sağlanır. Bunlara bağlı olarak çalışma prensibinde de farklılıklar bulunur. 


Elektrikli ve hibrit araçlar arasındaki farkları daha net anlayabilmek için “Elektrikli Araba Motoru Nasıl Çalışır?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.