Elektrikli Araba Motoru Nasıl Çalışır?


27 Temmuz 2022
279386 kez okundu
Elektrikli Araba Motoru Nasıl Çalışır? - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

 

Elektrikli arabalar, yüksek performansları ve konforlu sürüş deneyimi ile öne çıkıyor. Birçok kullanıcının beğenisini kazanmayı başaran elektrikli arabalar, hem yüksek performanslarını hem de konforlu sürüş deneyimlerini ise elektrikli motorlarına borçlular. Elektrikli araçlarda kullanılan motorlar ve bilmeniz gereken diğer detayları sizin için ele aldık. 

Elektrikli Arabalarda Motor Çalışma Prensibi Nasıl?

Elektrikli araç motorunun, içten yanmalı motora göre en büyük farkı parça sayısının ve aktarma organlarının az olmasıdır. Bu sayede çok daha verimlilik sağlıyorlar.

 

Elektrikli araçlar, elektrik motoruna bataryadan güç veriyor. Bataryadan alınan elektrik enerjisi, elektrikli motora iletiliyor. Elektrikli araç motorları, iletilen elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviriyor ve tekerleklere iletiyor. Böylece araç hareket ediyor. 

 

Elektrikli otomobillerin çalışma prensibinde en önemli kısım motor. Elektrikli otomobil motorlarında rotor ve stator adı verilen iki ana parça bulunuyor. Motor içerisinde hareket eden parça rotor, sabit olan parça ise statordur. Elektrik akımı iletildiğinde rotor ve stator arasında manyetik bir alan oluşuyor. Manyetik alan ile rotor hareket ediyor ve elektrik enerjisi, hareket enerjisine dönüşmüş oluyor. Araç bu sayede hareket ediyor. 

Elektrikli Araçlarda Motor Bileşenleri Neler?

elektrikli-araba-motoru-parcalari

 

Elektrikli araçlarda temel olarak 3 parça bulunuyor. Bunlar batarya, rotor ve statordur. Ancak araçların tamamında tek bir motor bulunmaz. 

 

Birçok elektrikli araba, dört çeker olarak satışa sunuluyor ve dört çeker araçlarda birden fazla motor bulunuyor. Bu nedenle de rotor ve stator sayısı artabiliyor. 

Elektrikli Araçlar Kendini Nasıl Şarj Ediyor?

Elektrikli arabalar, elektrikli araç şarj istasyonları aracılığı ile şarj ediliyor. Şarj istasyonlarında alternatif akım ve doğru akım seçenekleri bulunuyor. DC yani doğrudan akım şarj istasyonları, kısa süre içerisinde araçları şarj edebiliyor. AC yani alternatif akım ise DC’ye göre biraz daha uzun süre içerisinde aracı şarj ediyor.

 

Elektrikli araçlar ayrıca kendilerini geri kazanım teknolojileri ile şarj edebiliyor. Rejeneratif frenleme ise bu kazanım teknolojileri arasında öne çıkıyor. Sürücü elektrikli araçların gaz pedalından ayağını çektiğinde araç otomatik olarak biraz yavaşlıyor. Bu yavaşlama sırasında da batarya şarj oluyor. 

 

Harcanan enerji ile geri kazanım teknolojisi sayesinde kazanılan enerji arasında ise fark bulunuyor. Yani araç hiçbir zaman, harcadığı kadar enerji kazanamadığından bir süre sonra şarj edilmesi gerekiyor. 

Hidrojenli Araba Nasıl Çalışır?

hidrojenli-araba-nasil-calisir

 

Hidrojenli arabalar, aslında elektrikli araç çeşitleri arasında yer alıyor. Bataryalı elektrikli araçlar, BEV olarak kısaltılıyor. Hidrojenli araçlar ise FCEV olarak kısaltılıyor. Yani fuel cell electric vehicles veya Türkçesi ile yakıt pilli elektrikli araçlar olarak adlandırılıyor. 

 

Hidrojenli araçlarda yakıt pili adı verilen özel bir parça ve tıpkı içten yanmalı araçlarda olduğu gibi depo bulunuyor. Depo içerisinde hidrojen yer alıyor. Hidrojen, yakıt piline iletiliyor ve yakıt pili içerisinde oksijen ile kimyasal tepkimeye girmesi sağlanıyor. Burada elektrik ve su buharı ortaya çıkıyor.

 

Su buharı egzoz vasıtasıyla atmosfere salınıyor, elektrik ise elektrik motoruna iletiliyor. Elektrik motoru da elektrikli arabalar ile aynı şekilde çalışıyor ve iletilen elektrikle manyetik alan oluşturulup hareket enerjisine dönüştürülüyor. Böylece aracın hareket etmesi sağlanıyor. 

Hidrojen Yakıtlı Araçlar Hangileri? 

Türkiye’de şu an hidrojen yakıtlı araç satılmıyor. Dünya genelinde ise satışı gerçekleşen birçok araç bulunuyor. Bunlar arasında genellikle Uzak Doğu kökenli markalar öne çıkıyor. 

 

Örneğin Hyundai Nexo hidrojen yakıt pili teknolojisi ile sunuyor. Honda Clarity’nin de hidrojen yakıt pilli versiyonu bulunuyor. 

Hibrit Arabalar ile Elektrikli Arabaların Motorları Aynı mı?

Hibrit arabalar ile elektrikli arabaların elektrikli motorları aynıdır. Plug-in hibrit ve hibrit araçların benzinli motora ek olarak elektrikli motorları bulunuyor. Elektrikli motor, elektrikli araçlara göre çok daha küçük bir bataryadan yararlanıyor. Ayrıca hibrit araçların elektrikli motorları, aynı segmentteki hibrit araçlara göre çok daha büyük oluyor. 

Elektrikli Araçları Keşfedin

Elektrikli motoru olan modelleri keşfetmek için ikinciyeni.com’un ikinci el araçları arasından elektrikli modelleri inceleyebilirsiniz. Elektrikli araç almadan önce bilmeniz gerekenleri ise “Elektrikli Otomobil Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler” başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.