Oto Cam Hasarları Hakkında Bilmeniz Gerekenler


27 Temmuz 2022
239400 kez okundu
Oto Cam Hasarı Hakkında Bilmeniz Gerekenler - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

 

Otomobillerin camları; konfor, güvenlik, verimlilik ve performans gibi detaylar hesaba katılarak tasarlanır. Oto camları sesi daha az geçirip rüzgardan çok daha az etkilenecek özel bir forma sahiptir. Buna ek olarak kaza veya dolu yağışı gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmanız ve camların kırılması durumunda da hem çevreye hem de araç içerisinde bulunanlara en az zararı vermeleri için özel bir yapıdadırlar. Yani kırıldıklarında kesi gibi yaralanmalara neden olmazlar. 

 

Oto camları, tüm bu özellikleri sağlayabilmek için dayanıklılık konusunda çeşitli ödünler vermek zorunda kalabilirler. Son yıllardaki oto cam hasarlarında önemli bir artış gözlemlenmesinin sebebini de buna bağlayabiliriz. Sizin için oto cam hasarları ile ilgili bilinmesi gerekenleri sıraladık. 

Oto Cam Hasarı Neden Olur?

Trafik kazaları, taş sıçraması, dolu yağışı, öndeki aracın yükünden parça düşmesi, nadiren de olsa aşırı soğukta çatlama gibi nedenlerle oto camında hasar meydana gelebilir. Ayrıca oto cam açılıp kapanma mekanizması da zamanla arızalanabilir. Ancak böyle durumlarda genellikle cam yerine mekanizma değiştirilir. 

En Çok Görülen Oto Cam Hasarı Nedir?

en-sik-gorulen-oto-cam-hasarlari

 

En sık görülen oto cam hasarı sigorta şirketlerinin verdiği istatistiklere göre hırsızlık sonucu oluşan kırılmalardır. Hırsızlar genellikle ön veya arka koltuklarda yer alıp dışarıdan rahatça görülebilen cüzdan, çanta, bilgisayar, cep telefonu veya poşet gibi eşyaları çalmak için camları kırar. Bu nedenle de sigorta şirketleri, değerli eşyaların mümkün olduğu kadar araçta bırakılmamasını önerir. 

Kasko Cam Hasarını Karşılar mı?

sigorta-oto-cam-hasarlarini-karsilar-mi

 

Kasko sigortalarının kapsamı birbirinden farklıdır. Birçok kasko sigortası, kaza veya camın üçüncü şahıslar tarafından kırılması gibi nedenlerle meydana gelebilecek hasarları teminat altına alır. Tabii ki bunun dışında kalan bazı hasar çeşitleri de bulunur ve bunlar kasko sigortasında poliçe ile teminat altına alındıysa hasar karşılanır. Bunlar arasında en sık görülenler ise şöyle: 

  • Buzlanma, aşırı soğuk veya aşırı sıcaklar nedeniyle çatlama: Günümüzde otomobil camları ekstrem hava koşullarına karşı özel olarak imal ediliyor. Ancak bazı fabrika hataları veya beklenenin çok daha üzerinde sıcaklık farkları gibi nedenlerle cam çatlaması meydana gelebiliyor. Kasko poliçesinin teminatları arasında doğa kaynaklı hasarlar kısmında soğuk veya sıcak nedeniyle çatlama ibaresi yer alıyorsa sigorta şirketi bu hasarı karşılıyor. 

  • Hırsızlık kaynaklı cam hasarı: Kasko poliçesi içerisinde hırsızlığa dair teminat varsa sigorta şirketi hırsızların verdiği hasarı karşılıyor. 

  • Halk hareketleri ve terör olayları: Terör saldırıları gibi durumlarda araç camları hasar görebiliyor. Kasko poliçesinde halk hareketleri ve terör olayları teminat kapsamındaysa sigorta şirketi tarafından hasar karşılanıyor.

  • Dolu yağışı: Türkiye’de son yıllarda sık sık görülmeye başlanan dolu yağışları, bazı durumlarda camlara zarar verebiliyor. Aracın kasko poliçesinde doğa kaynaklı hasarlara dair teminatlar varsa ve “Dolu yağışı nedeniyle oluşacak hasarlar karşılanır.” ibaresi yer alıyorsa sigorta şirketinden ödeme alınabilir. 

 

Tüm bu bilgiler ışığında araba camında hasar oluşursa mutlaka sigorta şirketinizle iletişim kurun. Sigortadan cam değişimi için onay alamadığınız durumda ise mutlaka yetkili teknik servisleri tercih etmenizi öneririz. 

Çatlak Cam Tamiri Nasıl Yapılır?

Oto cam hasarlarının en sık karşılaşılan türü çatlaklardır. Oto cam çatlakları genellikle diğer araçların tekerleklerinden sıçrayan çakıl gibi taşlar sebebiyle olur. Araba camı çatladıktan sonra ise mutlaka müdahale edilmesi gerekir. 

 

Oto cam çatlakları, yüzeysel veya derin olabilir. Yüzeysel çatlaklar için araba camı çatlak giderici gibi onarıcı malzemeler ile müdahale edilebilir. Derin çatlaklar ise camın kırılmasına neden olabilecek kadar büyük sorun yaratabilir. Bu nedenle de mutlaka camın değiştirilmesi gerekir. 

Oto Cam Fiyatları Ne Kadar?

Camın ebatına ve çeşidine göre oto cam fiyatları değişiklik gösterir. Ayrıca marka ve modele göre fiyatların değişiklik gösterdiğini de söylemek gerekir. Oto ön cam fiyatları 1000 TL’den başlar, ancak bu fiyatlara işçilik dahil değildir. 

Ekspertiz Raporlarında Oto Cam İncelemesi Olur mu?

EcoTour

 

Ekspertiz raporlarında oto cam incelemesi detaylı olarak yapılır. Ancak gittiğiniz ekspertiz şirketinin TSE onaylı olmasına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü TSE onaylı olmayan ekspertiz şirketlerine gelecekte itiraz edemeyebilirsiniz. 

 

İkinci el araba almanızı sağlayan ikinciyeni.com ise tüm araçlarını TSE onaylı eksperlere inceletir ve nihai raporları araçların detay sayfalarına ekler. Bir aracın cam ile ilgili hasarı olup olmadığını araç detay sayfasından kolayca inceleyebilirsiniz.