APP Plaka Nedir?


27 Temmuz 2022
260292 kez okundu
App Plaka Nedir? 2024 App Plaka Cezası Ücreti
Oto Hayat

 

Sahte ve standart dışı plakalar nedeniyle çeşitli yasal düzenlemelere gidildi. Buna göre standart dışı veya daha sık kullanılan ismiyle APP plakalar ve sahte plakaların cezaları ciddi oranda artırıldı. Sizin için yönetmelikte yapılan değişikliklerle sürücülerin sorun yaşamasına neden olabilecek kurallara değindik. 

APP Plaka Ne Demek? 

Amerikan pres plaka olarak da bilinen APP plaka, en basit şekilde standart dışı plaka anlamına gelir. Yani APP plaka, arabasına standartlar dışında kalan bir görünüm vermek isteyenler tarafından tercih edilir. Plaka fontu, yani yaz tipi, renkler ve boyutlar, isteğe bağlı olarak kişiselleştirilir; ama standartların dışında plaka kullanmak yasaktır ve kullananlar hakkında cezai işlem uygulanır. 

APP Plaka Yasak mı?

2018 yılında yenilenen plaka yönetmeliği doğrultusunda standart dışı plakalar, ağır kusur kapsamına alınmıştı. Buna göre standart dışı plakalar muayeneden geçemeyecek. APP plakaların ağır kusur kapsamına alınması, 2010 yılından beri yükselişte olan bir araç tasarım trendinin sonu anlamına geldi. 

 

Aracınız muayeneye girecekse plakanızın TÜVTÜRK plaka standartlarına uygun olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. “Standart dışı plaka nasıl anlaşılır?” diye merak ediyorsanız TÜVTÜRK’ün yenilenen araç muayene kusur tablosuna takılmaması için araç plakanızın şu şartları karşılaması gerekiyor:

  • Plakalarda yazı tipi ve büyüklüğü, belirlenmiş standartlara uygun olmalı.

  • Plakalarda mühür bulunmalı. Bu mühür, plakanın yetkili kurum tarafından basıldığı gösterir.  

  • Plakada TR yazısı olmalı. Mavi zemin üzerine TR yazısı, beyaz bir şekilde eklenmeli. Üzerinde TR yazısı bulunmayan plakalar, TÜVTÜRK’ün araç muayene kusur tablosu uyarınca araç sahiplerini sıkıntıya düşürebilir. 

  • Boya kalıntısı, aşınma gibi araç plakası kusurları, araç muayene kusur tablosu içeriğine dahil.

  • Özel olanlar hariç, plakalar beyaz zemin üzerine siyah yazı tipiyle yazılmış olmalı.

  • Plakada ay yıldızlı hologram ve plakanın alt kısmında dalgalı şerit bulunmalı. 

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yeni bir kusur tablosu yayımlandı. Bu tabloda, araç muayenelerinde uygulanan kusurlarla ilgili değişiklikler yer alıyor. Buna göre belirlenen standartlara uygun olmayan plakalar, muayeneden geçemeyecek.

 

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) uygulamalarında yanlış ceza yazılmasına ya da suçlunun tespit edilememesine neden olan standart dışı plakalar, bu düzenleme ile tarih oldu. Yayınlanan kusur tablosuna göre yeni plakaların genişliğinin 11 santimetre, uzunluğunun ise 52 santimetreye sabitlenmesi zorunlu. Bu boyutlardan daha büyük ya da daha küçük plakalar, TÜVTÜRK araç muayenesinden geçemeyecek. Ayrıca plakalardaki harf ve rakamların bold ya da italik olması da yasak. Bu tip karakterler kabul edilmeyeceği gibi ağır kusur kapsamında değerlendirilecek.

2024 APP Plaka Cezası Ne Kadar?

Standart dışı (APP) plakalara, 2024 itibarıyla 2.647 TL idari para cezası veriliyor. Standart dışı plaka cezası verilmesinin ardından 30 gün içerisinde ödeme yapılırsa %25 indirim uygulanıyor. Bu durumda standart dışı plaka kullanımının indirimli ödeme tutarı 1.985,25 TL oluyor.

 

Özel Tasarım Plakalar da Standart Dışı Sayılacak


ozel-tasarim-plaka-yasak-mi

 

Araç muayenelerinde uygulanan kusur tablosunda yapılan değişiklikte plakaları ilgilendiren bir diğer düzenleme ise kapatma ve silikliğin de ağır kusur kapsamına alınması. Yani plakanın harfleri ve rakamları üzerinde engelleyici başka işaretler olması ya da bu plakanın okunmayı zorlaştıracak kadar silikleşmesi durumunda araç, birinci derece ağır kusurlu sayılacak ve muayeneden geçemeyecek. Ayrıca plakadaki harflerin ve sayıların okunmasını güçleştirecek şekilde vida ve çivi gibi parçaların bulunması da ağır kusur olarak değerlendiriliyor. Yani 0 rakamının ortasında yer alan bir vida, 0’ın 8 olarak okunmasına neden olabileceği için tamamen yasaklandı.

 

Plakanın kenar çizgilerinin kesilmesi ya da boyanması, plaka üzerine folyo ya da cam kaplanması ve TR yazısının zemininin maviden farklı bir renge sahip olması da ağır kusur kapsamında yer alıyor.

 

Son yıllarda araç sahipleri arasında yaygınlaşan alternatif plakaların da bu düzenleme ile önüne geçiliyor. “APP” plaka olarak da bilinen bu plakalar, standart plakalardaki karakterlerin daha kalın, daha renkli ve süslü görünmesini isteyenler arasında oldukça popülerdi. Öyle ki birçok yetkisiz servis ve atölyede bu plakalar üretiliyordu. Yapılan son düzenleme ile APP plaka yaptırmak tamamen yasaklandı ve APP plaka kullanmak, ağır kusur olarak kabul edildi. Plaka basım ve dağıtım yetkisi sadece Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ile federasyona bağlı odalarda oldu. Bu sayede HGS-OGS tarafından okunamayan ve gasp, hırsızlık gibi olaylarda sıklıkla kullanılan sahte plakaların üretiminin de önlenmesi hedefleniyor.

Standart Dışı Plaka Nasıl Değiştirilir?

app-plaka-degistirme

 

Yeni kusur tablosuyla tescil plakalarının standartlara uygun olması zorunlu hale getirildi. Peki, halihazırda standart dışı plakaya sahip olanlar idari para cezasına maruz kalmamak için ne yapmalı?

 

İlk olarak sürücünün; nüfus cüzdanı fotokopisi, araç ruhsatı ve fotokopisi ile eski plakaları yanına alması gerekiyor. Buna ek olarak iki plaka standart dışı ise 390 TL, tek bir plaka standart dışı ise 195 TL’lik ücretin hazır edilmesi lazım. Eskiden evrak hazır edildikten sonra polise müracaat edilmesi gerekiyordu. Günümüzde ise noterler tarafından plaka işlemleri yürütülüyor. Bu nedenle evrak hazır edildikten sonra notere gidip plaka işlemlerini başlatabilirsiniz. 

Mühürlü APP Plaka Nedir?

Eskisi gibi çok fazla renge ve özel işaretlere sahip olmayan ama Amerikan pres olarak üretilen plakalar da bulunuyor. Mühürlü APP plaka olarak adlandırılan plakalar, mevcut düzenlemelere uygun olduğu için herhangi bir sorun yaşanmadan TÜVTÜRK muayenelerinden geçilebiliyor.