Araçla Yurt Dışına Nasıl Çıkılır?


27 Temmuz 2022
253899 kez okundu
Araçla Yurt Dışına Nasıl Çıkılır 2023
Oto Hayat

Son yıllarda Sırbistan, Hırvatistan, Bulgaristan ve Makedonya gibi Balkan ülkelerine otomobille gitmek oldukça popüler. Ancak birçok insan kendi araçlarıyla yurt dışına tam olarak nasıl gidileceğini bilmediği için sıkıntılar yaşıyor. Bu nedenle sorun yaşamadan arabayla yurt dışına nasıl çıkılacağını anlatmayı uygun gördük ve sizin için “Arabayla yurt dışına nasıl çıkılır, özel araçla yurt dışına nasıl çıkılır ve ticari araçla yurt dışına nasıl çıkılır?” gibi soruları yanıtladık. 

Araçla Yurt Dışına Çıkmak İçin Gerekli Belgeler 2023

Araçla yurt dışına çıkabilmek için;


  1. Uluslararası Sürücü Belgesi ya da yeni nesil ehliyet,

  2. Uluslararası araç sigortası bulunmalı.

Ayrıca aracın ruhsat sahibi de yurt dışına çıkacak araçta olmalı.

Ön Şart: Pasaport ve Vize

Pasaport olmadan Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi bazı ülkeler dışında yurt dışına çıkılamıyor. Bazı ülkelere ise vizesiz seyahat edilebiliyorken bazı ülkeler için vize gerekiyor. Özellikle Avrupa’ya gitmek istiyorsanız Schengen Bölgesi için vize almanız zorunlu tutuluyor. 

Pasaport başvurusu için e-Devlet üzerinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün “Pasaport Başvuru Randevusu” sayfasına girmeniz gerekiyor. Buradan başvurunuzu yapabiliyorsunuz. Vize için ise gideceğiniz ülkenin elçiliğine başvuru yapmanız lazım. Ancak birçok ülke doğrudan kendisi başvuru kabul etmiyor ve aracı şirketlerden faydalanmanızı istiyor. Böylece işlemler hem daha hızlı gerçekleşiyor hem de herhangi bir sorun yaşanmıyor. 

Kısacası aracınızla yurt dışına yolculuk yapacaksanız geçeceğiniz ülkelerin pasaport ve vize uygulamalarını kontrol etmeniz önemli.

İlk Adım: Ehliyet

Yurt dışına otomobilinizle çıkabilmeniz için yapmanız gereken ilk şey ehliyetle ilgili düzenlemelere göz gezdirmek olmalı. Önünüze iki farklı yol çıkacak. Bunlardan ilki Uluslararası Sürücü Belgesi. Cenevre’de imzalanan “Uluslararası Karayolu Trafiği Sözleşmesi” ile Uluslararası Sürücü Belgesi (IDP) ortaya çıkmıştır. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu dışında hiçbir kurum Uluslararası Sürücü Belgesi ya da kurumun kendi verdiği ad olan “Beynelmilel Şoför Ehliyetnamesi” veremiyor.

Yıllar içerisinde belgenin adı “beynelmilel ehliyet” ve “uluslararası ehliyet” gibi isimlere dönüşmüş durumda. Beynelmilel ehliyet, Cenevre Sözleşmesi’ne imza atan yaklaşık 200 ülkede geçerlidir. Unutmadan söyleyelim: Beynelmilel ehliyetin, alındıktan bir sene sonra yenilenmesi gerekiyor. Beynelmilel ehliyete sahip olmak için mevcut ehliyetiniz, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızın yazdığı nüfus cüzdanınız ve 2 adet fotoğrafa ihtiyacınız olacak.

2023 yılında uluslararası ehliyet ücreti ise şu şekilde:


  • İlk defa alacaklar için: 2.905 TL 

    • Ehliyet: 830,76 TL

    • Harç: 1.658,80 TL

    • KDV: 166,15 TL


  • Yeniletecekler için: 1.660,90 TL

    • Ehliyet: 830,76 TL

    • Harç: 414,70 TL

    • KDV: 166,15 TL

İkinci yöntem ise Viyana Anlaşması kapsamındaki yeni ehliyetler. Yeni ehliyetler, üzerine yerleştirilen çip nedeniyle Avrupa ve Asya’daki birçok ülke tarafından kabul ediliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesinden sürücü belgesi randevu sistemi ile alınabiliyor.

İlk kez ehliyet alıyorsanız;


  • Sürücü belgesi dosyası,

  • Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızın yazdığı nüfus cüzdanı,

  • Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası,

  • Sürücü sağlık raporu,

  • Sürücü belgesi harcı,

  • Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli,

  • Sürücü belgesi hizmet bedelinin ödendiğine dair makbuz,

  • 2 adet biyometrik fotoğraf,

  • Kan grubu kartı ya da yazılı beyanınız bulunmalı.

Ehliyet değiştirme işlemi içinse;


  • Eski sürücü belgesi,

  • Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızın yazdığı nüfus cüzdanı,

  • Fotoğraflı sürücü sağlık raporu,

  • 15 TL ücret,

  • 2 adet biyometrik fotoğraf,

  • Kan grubu kartı ya da yazılı beyanınız bulunmalı.

Eski ehliyetler ömür boyu kullanılabiliyordu, ancak çipli ehliyetlere geçişle birlikte süreç değişti. Avrupa Birliği ile uyum sağlamak için yürürlüğe giren çipli ehliyetlerin 5 ya da 10 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Düzenlemeye göre M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı ehliyetler 10 yıl; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetler ise 5 yıl kullanılabiliyor. Süre dolunca tekrar sağlık raporu alınması ve ehliyetin yenilenmesi gerekiyor. Eski ehliyetlerle yurt dışına çıkabilmek için beynelmilel ehliyet almanız gerekiyordu. Çipli ehliyet sayesinde ise 180’e yakın ülkeye başka herhangi bir sürücü belgesine ihtiyaç duymadan girebiliyorsunuz.

İkinci Adım: Uluslararası Sigorta

 

 

uluslararasi-sigorta-nedir

 

 

“Uluslararası Sigorta”ya bazı kullanıcılar Green Card ya da Yeşil Sigorta adını veriyor. Sigortanın yapılış amacı ise yurt dışında bir kazaya karıştığınız zaman karşı tarafı güvence altına almak. Kendi aracını güvence altına almak isteyenler içinse yurt dışını kapsayan kasko seçenekleri bulunuyor. Ancak fiyatlarının bir hayli yüksek olması nedeniyle genellikle uzun süre yurda giriş yapmayacak kişiler tarafından tercih ediliyor.

Green Card işlemi için taşıt ruhsatınız ve trafik sigortası belgenizi yanınızda götürmeniz yeterli. Green Card’ın sizin belirleyebileceğiniz şekilde 15 günden 1 yıla kadar geçerlilik süresi bulunuyor. Fiyatlar da buna göre belirleniyor. Süreye göre Green Card (Uluslararası Araç Sigortası) ücretleri şöyle:

 

Geçerlilik Süresi

Otomobil İçin (Euro)

Motosiklet İçin (Euro)

15 Gün

47,25

37,80

1 Ay

59,06

47,25

2 Ay

82,69

66,15

3 Ay

106,31

85,05

4 Ay 

129,94

103,95

5 Ay

153,56

122,85

6 Ay 

177,19

141,75

1 Yıl

236,25

189,00

 

Uluslararası Sigorta’nın geçerliliğinin olduğu bazı ülkeler ise şöyle: Avusturya, Almanya, İrlanda, Britanya, İspanya, Portekiz, Rusya, Finlandiya, Hırvatistan, Yunanistan, Bulgaristan, Fas, Tunus, İran ve Sırbistan.

Son Olarak: Aracınızın Kaydı

Yurt dışına çıkabilmek için aracınızın mutlaka sizin üzerinize kayıtlı olması ya da aracın kayıtlı olduğu kişinin sizinle beraber seyahat ediyor olması gerekiyor. 

Şirket Aracıyla Yurt Dışına Nasıl Çıkılır?

Eğer şirket aracı ile yurt dışına çıkacaksanız yurt dışı çıkış vekâletnamesi almanız gerekiyor. Bunun dışında şirketin ortağıysanız çıkış yapabilmek için vekâletname kullanabileceğiniz gibi imza sirkülerini götürmeniz de yeterli oluyor.


Yurt dışında doyasıya dolaşabileceğiniz otomobiller ise ikinciyeni.com’da sizi bekliyor.