Elektrikli Araba Şarj İstasyonları Nasıl Çalışır? Nerede Bulunur?


17 Haziran 2022
134209 kez okundu
Elektrikli Şarj İstasyonu Nasıl Çalışır? - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Elektrikli araçların şarj edilip kilometrelerce hareket etmesini sağlayan şarj istasyonları hem ev veya iş yeri gibi özel noktalara hem de otel, AVM, otopark gibi toplu alanlara kurulabiliyor. Sizin için elektrikli arabanızı şarj etmenizi sağlayan istasyonların nasıl çalıştığını ve nerelerde bulunabileceğini ele aldık. 

Elektrikli Araba Şarj İstasyonu Nedir?

Elektrikli araçlar, batarya ile depolanan elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştürerek yol alıyor. Ancak fosil yakıtlı araçların yakıt deposunun doldurulması gerektiği gibi elektrikli araçlarda da bataryanın doldurulması gerekiyor. Bataryaların hızla şarj olmasını sağlayan sistemlere ise elektrikli araba şarj istasyonu adı veriliyor.

Elektrikli Araba Şarj İstasyonları Nasıl Çalışır?

elektrikli-araba-sarj-istasyonu-nasil-calisir

 

Elektrikli araçların büyük bir kısmı, ev tipi prize fiş takılarak şarj edilebiliyor. Ancak ev tipi prizler, aracın ihtiyaç duyduğu düzeyde elektrik iletemeyebiliyor. Bu nedenle de şarj süresi 12 saate kadar uzayabiliyor.

 

Elektrikli araba şarj üniteleri veya istasyonları ise şebeke elektriğini düzenleyip bataryaya iletiyor. Böylece araçlar çok daha hızlı şarj olabiliyor. 

Elektrikli Şarj İstasyon Ünite Çeşitleri Nelerdir?

Elektrikli şarj üniteleri veya istasyonları, doğru akım ve alternatif akım olarak ikiye ayrılır. İlk olarak neredeyse hemen her yerde bulunan alternatif akım şarj ünitelerine bakalım. 

Alternatif Akım (AC) Şarj Üniteleri

Şebeke elektriği, alternatif akım kullanır ve standart ev prizlerinde de bu akım türünden yararlanılır. Ancak AC ile batarya şarj etmek mümkün değildir. Bu nedenle de şarj ünitesi, alternatif akımı doğru akıma çevirir ve bataryaya iletir. En fazla 22 kW kapasite ile şarj işlemi gerçekleştirebilir.

Doğru Akım (DC) Şarj Üniteleri

Yüksek hızlı şarj istasyonu olarak bilinen üniteler, doğru akım şarj üniteleridir. DC ünitelerinde alternatif akım doğru akıma dönüştürülüp bataryaya iletilir. Minimum 24-25 kW, maksimum 175 kW kapasite ile şarj işlemi gerçekleştirilebilir. Bu sayede araç, 20 dakika gibi kısa bir sürede %80 batarya doluluk oranına ulaşabilir. 

Neden Elektrikli Şarj İstasyonu Kullanmalıyım?

elektrikli-araba-sarj-istasyonu-nedir

 

Elektrikli veya plug-in hibrit bir araca sahipseniz elektrikli şarj istasyonu kullanmak zorundasınız. Ancak kendi evinize şarj ünitesi kurmak gibi bir zorunluluğunuz bulunmaz. Günümüzde birçok noktada, akaryakıt istasyonları gibi elektrikli araç şarj istasyonları bulunuyor. Bu istasyonlarda aracınızı şarj etmeniz mümkün. 

Elektrikli Araç Şarj İstasyon Fiyatları Nedir?

Elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti; aynı anda kaç aracın şarj edileceği, ünitenin kurulacağı yerin konumu ve şekli, akım tipi ve tercih edilecek markaya göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle de net bir fiyat vermek mümkün değil. 

Türkiye’de Kaç Tane Elektrikli Şarj İstasyonu Var ve Nerelerde Bulunur?

Elektrikli şarj istasyonları ikiye ayrılır. Birincisi akaryakıt şirketleri gibi elektrikli şarj istasyonu çözümleri sunan şirketlerin sağladığı istasyonlardır. Bu şarj istasyonları AVM gibi toplu kullanıma uygun yerlerin otoparklarında veya açık otoparklarda bulunuyor. Bu alanlarda dilediğiniz gibi aracınızı şarj etmeniz mümkün. 

 

Günümüzde farklı şirketler tarafından şarj istasyonu hizmeti verildiği için bu istasyonların tahmini olarak sayısını vermek dahi mümkün değil. Ancak neredeyse her il ve ilçede istasyon bulmak mümkün. 

 

Bir diğer elektrikli şarj istasyonu çözümü ise bireysel veya tüzel kişilerin kendi kullanımları için sunulan tiptir. Şirketler kendi otoparklarına, şahıslar evlerine, site gibi toplu konutlar ise otoparklara bu tip istasyonları kurabiliyor. Şahıslar tarafından kurulanlar, şahsın isteğine göre kullanılabiliyor. Yani komşunuzda istasyon varsa izin alarak aracınızı şarj edebilirsiniz. 

 

Şirketlerin şarj istasyonları ise genellikle şirket araçları için kuruluyor ve sadece şirket araçları şarj olabiliyor. 

 

Sitelere kurulan sistemler ise kullanım paylı oluyor. Genellikle siteler, elektrikli şarj üniteleri kuran şirketlerle anlaşıyor ve şarj istasyonlarının kârını paylaşıyorlar. Böylece site giderleri karşılanmış oluyor. Bu sistemler kredi kartına benzer özel bir kartla veya telefon uygulaması ile çalışıyor. Şarj ücreti ise anında veya provizyonlu olarak tahsil ediliyor. 

 

Provizyonlu tahsilatta şarj için ödenmesi gereken ücret tahsil edildikten sonra provizyon ücreti karta iade ediliyor. 

Elektrikli Şarj İstasyonları Nasıl Kurulur?

Şarj istasyonları, özel yetkinliği olan şirketler tarafından kurulabiliyor. Kişilerin kendi başlarına şarj istasyonu kurması ise mümkün değil. Çünkü şarj ünitesi satın alınsa bile şebekeden gelen elektriğin dönüştürülmesi için gereken sistemin entegre edilmesi gerekiyor. Bu işlemin uzman olmayan biri tarafından yapılması ise ciddi tehlikeleri beraberinde getirebiliyor. 

 

Kısacası elektrikli araç kullanıcılarının veya şirketlerin, şarj üniteleri kurulumu için uzman kuruluşlardan destek alması oldukça önemli.