Taksi Çıkması Araç Nedir, İkinci El Olarak Alınır mı?


17 Haziran 2022
168066 kez okundu
Taksi Çıkması Araba Satın Alınır mı? - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Uygun fiyata satıldıkları için birçok sürücü, taksi çıkması araçları tercih ediyor. Kilometreleri yüksek, model yılları ise yeni olan taksi çıkması araçları sizin için inceledik. Ancak ilk olarak taksiden çıkma aracın ne olduğunu ele alalım. 

Taksi Çıkması Araba Nedir?

Belirli bir dönem için taksi olarak hizmet vermiş ve ardından satışa çıkarılmış araçlara taksi çıkması araba adı veriliyor. Şahsi araçlara göre daha fazla kullanıldıkları için hemen her zaman yüksek kilometrelerde oluyorlar. Kaçınılmaz olarak da diğer araçlardan fazla yıpranabiliyorlar. Bu nedenle de araç satın alımından önce birçok kullanıcının kafasına belli başlı bazı konular takılıyor. 

 

Sürücülerin taksiden çıkma araba satın almadan önce bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. 

Taksi Çıkması Araç Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Satılık taksi çıkması araçlardan birini beğendiyseniz dikkat etmeniz gereken ilk nokta, aracın yürür aksamıdır. Çünkü taksi olarak hizmet veren araçların büyük bir kısmı 24 saat esasıyla çalışıyor. Ancak diğer sürücülerin araçları, günde belki de en fazla birkaç saat kullanılıyor.  

 

Taksiden çıkma araç alacakların dikkat etmesi gereken diğer noktalar şöyle sıralanıyor: 

  • Yürür aksam kontrolleri

  • Trim sesi ile ilgili kontroller 

  • Güvenlik ekipmanlarının incelenmesi

 

Kısacası birçok noktanın detaylı şeklide incelenmesi gerekiyor. Aksi durumda satın alınan araçta bazı sorunlarla karşılaşılabiliyor. 

Taksi Çıkması Araçlarda Hangi Sorunlar Görülür?

taksi-cikmasi-arabada-hangi-sorunlar-gorulur

 

Satın alacağınız arabanın taksi çıkması olması, tek başına sorun yaratabileceği anlamına gelmiyor. Ancak taksi çıkması araçlar, çok fazla kullanıldığı için trim sesi gibi bazı sorunlar daha sık gözlemleniyor. Ayrıca elektronik aksamların kesinlikle kontrol edilmesi gerekiyor.

 

2010 ve sonrasında üretilen araçlar, geçmişte üretilen araçlara göre çok daha fazla elektronik parçaya sahip. Elektronik parçalar, kullanıma bağlı olarak kolayca yıpranıp işlevsiz hale gelebiliyor. Taksiler çok fazla kilometre yaptıkları için elektronik parçalara ayrıca dikkat edilmesi gerekiyor. 

 

Taksiler ile ilgili sıkça karşılaşılan bir diğer sorun ise motor ve yürüyen aksam arızaları. Burada da başlıca sebep yüksek kullanım. Üstelik motor arızalarının bazılarının tamir veya tadilatı çok pahalı olabiliyor. 

 

Taksiler ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise güvenlik ekipmanları. Aracın emniyet kemeri, airbag ve fren gibi güvenlik ekipmanlarının özel olarak incelenmesi ve sorunsuz olduğundan emin olunması gerekiyor. Aksi takdirde kaza durumunda kötü sürprizlerle karşılaşılabiliyor.

 

Son olarak taksi çıkması araçları mutlaka ekspertiz muayenesine sokmak gerekiyor. Çünkü alıcı ne kadar deneyimli olursa olsun gözle görülmeyen sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bu durumda da aracın masrafları beklenenin çok üstüne çıkabiliyor. 

Taksi Çıkması Araç Nasıl Anlaşılır?

taksi-cikmasi-araba-anlasilir-mi

 

Taksiden çıkma araçları anlamak için birçok yol bulunuyor. Bunların başında da yaş ve kilometre değerindeki orantısızlık geliyor. Taksiler sürekli olarak kullanıldıkları için genellikle yaşlarına göre çok fazla kilometreye sahip oluyor. 

 

Bir aracın taksiden çıkma olup olmadığını öğrenmek için en basit yöntemlerden biri ise muayeneleri sorgulamak. Şahsi olarak kullanılan araçlardan farklı olarak taksiler her yıl muayeneye girmek zorunda. Eğer araç her yıl muayeneye girdiyse muhtemelen taksi olarak kullanılmıştır. Bir diğer yöntem ise araç kondisyonunun incelenmesidir. 

 

Taksiler, bireysel araçlara göre daha fazla kullanıldıkları için kullanıma bağlı kozmetik kusurlar göze çarpıyor. Örneğin çok genç bir araç olmasına rağmen direksiyon soyulmuş olabiliyor. 

Taksi Çıkması Olan Araçların Zararları Nelerdir?

Bir aracın taksi çıkması olması tek başına bir problem değildir. Ancak aracın ağır hasar kaydı varsa, çok uzun süre kullanıldıysa veya bakımları aksatıldıysa gelecekte problem yaşanabiliyor. Bu nedenle de aracı almadan önce dikkatli olmak gerekiyor. 

 

Taksiden çıkma araçlarla ilgili bilinmesi gereken bir diğer husus ise satışının zor olmasıdır. Bu nedenle de alıcı, aracı uzun süre elinden çıkaramayacağını bilmelidir. Aksi takdirde mali açıdan zorluklarla karşılaşılabiliyor. 

Taksi Çıkması Araç Alım Satımı Kolay mı?

taksi-cikmasi-arac-alinir-mi

 

Taksiden çıkma araba satın alınacaksa şahsi olarak kullanılan araçlara göre daha uygun fiyatlı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü bir süre sonra araçta tadilat yapılması gerekebiliyor ve arada fiyat farkı az olduğunda araç daha maliyetli hale geliyor. 

 

Taksi çıkması araç alım satımında mutlaka TSE onaylı bir ekspertiz tarafından aracın incelenmesidir. Ekspertiz, aracın devam eden sorunları ile ilgili detaylı bilgi sunuyor. Böylece olası arızalar hakkında erkenden bilgi sahibi olabiliyor ve arıza çıkması durumunda masrafların ne kadar olacağını hesaplayabiliyorsunuz. 

Taksicilerin En Çok Tercih Ettiği Arabalar Hangileri?

Günümüzde taksiler incelendiğinde genellikle Hyundai Accent, Fiat Egea, Fiat Linea ve Renault Megane gibi araçların tercih edildiği görülüyor. Taksicilerin araç tercih ederken dikkat ettikleri hususlar ise genellikle sıfır fiyatlarının uygun olması, düşük yakıt tüketimi sunması ve yedek parçasının kolay bulunması olarak sıralanıyor.