En Hızlı Şarj Olan Elektrikli Otomobiller


15 Aralık 2022
236917 kez okundu
En Hızlı Şarj Olan Elektrikli Arabalar
Oto Bellek

Elektrikli araçlar her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor. Öyle ki hemen her marka, elektrikli ya da hibrit bir modelini piyasaya sürmüş durumda. Bu araçları kullanmak isteyenlerin aklına, yola tedbirli çıkabilmek adına “Elektrikli araçlar kaç saatte şarj olur?” gibi sorular takılabiliyor. Elektrikli araba şarj süresi, şarj cihazı ve batarya özelliğine göre her modelde değişiyor. Peki, en hızlı şarj olan elektrikli otomobiller hangileri?

En Hızlı Şarj Olan Arabaların Listesi

Hız konusunda akıllara ilk gelen markalardan biri Porsche oluyor. Porsche, şarj hızı konusunda da farkını ortaya koyuyor ve listenin ilk sıralarında yerini alıyor. Söz konusu elektrikli otomobiller olunca, yeni markalarla karşılaşmak da mümkün. Öyle ki listemizde SERES ve Skywell gibi markalar da bulunuyor. Peki bu elektrikli araçlar kaç saatte şarj oluyor?

 

Türkiye pazarında satışa sunulan ve en hızlı şarj olan elektrikli arabaların listesi şöyle:

 

Türkiye’de Satılan Elektrikli Araçların Ortalama Şarj Süreleri

Mark / Model

Dolum Oranı

Şarj Süresi

Porsche Taycan

%5’ten %80’e

23 Dakika

SERES 3

%20’den %80’e

30 Dakika

Mercedes EQA

%10’dan %80’e

30 Dakika

Mercedes EQS

%10’dan %80’e

31 Dakika

BMW iX3

%10’dan %80’e

32 Dakika

Skywell Et-5

%20’den %80’e

32 Dakika

 

Tablodaki oranlar değerlendirilirken, elektrikli araçlarda AC ve DC şeklinde iki farklı şarj yöntemi olduğu unutulmamalı. Bu süreler dahilinde %80 doluluğa ulaşmak, DC şarj yöntemine sahip hızlı şarj istasyonu kullanılması hâlinde mümkün oluyor. Şimdi bu hızlı şarj olan araçlara biraz daha yakından bakalım.

En Hızlı Şarj Olan Elektrikli Araçlar

Otomobil satın alırken birçok özelliğe dikkat edilmesi gerekiyor. Fakat benzinli/dizel modellerle elektrikli modeller aynı değerlendirme sürecine tabi tutulamaz. Bir elektrikli araç şarj süresi ve menzil gibi konularda da verimli olmalı. Bu doğrultuda Türkiye’de satışa sunulan ve hızlı şarj olma özelliğine sahip araçların genel özelliklerine göz atalım.

Porsche Taycan - 23 Dakika

porsche-taycan

Bazı modellerini “en hızlı arabalar” listesine de sokabilmiş olan Porsche, en hızlı şarj olan arabalar arasında da kendine yer buluyor. Taycan modelinin Turbo S versiyonu, bu konuda Türkiye pazarının zirvesinde bulunuyor. Peki Porsche Taycan elektrikli araba kaç saatte şarj oluyor?

 

Taycan modelinin %5’ten %80 doluluğa ulaşması sadece 23 dakika sürüyor. 93.4 kWh bataryası bulunan araç, bu performansı 270 kW hızda şarj edildiğinde gösteriyor. Tam dolu bataryayla 416 km menzil yapabilen Taycan, her 100 kilometrede 28.5 kWh elektrik tüketiyor.

SERES 3 - 30 Dakika

seres-3

Tam dolu şarjla 405 kilometre gidebilen SERES 3, 52.5 kWh bataryasıyla yüksek performans gösteriyor. Azami hızı saatte 160 kilometreye varan araç, 100 kW hızlı şarj ile destekleniyor. %20’den %80 doluluğa ulaşması sadece 30 dakika süren SERES 3, 100 kilometrede 15.8 kWh elektrik tüketerek ekonomik bir yolculuk sunuyor. 

Mercedes EQA - 30 Dakika

mercedes-eqa

Otomotiv sektörünün öncülerinden biri olan Mercedes, elektrikli otomobil alanında da kalitesini gösteriyor. Markanın elektrikli modeli EQA, %10’dan %80 doluluğa yarım saatte ulaşabiliyor. Böylece acil durumlarda hızla şarj edilebiliyor ve sürücülere zaman kazandırıyor. 

 

SUV tarzıyla dikkat çeken Mercedes EQA, 66.5 kWh bataryasıyla verimlilik sağlıyor. 100 kilometredeki elektrik tüketimi 17.5 kWh olan araç, 432 kilometrelik menzili ve 0’dan 100 kilometreye 4 saniyede çıkmasıyla beğeni topluyor. 

Mercedes EQS - 31 Dakika

mercedes-eqs

Mercedes’in lüks sedan segmentindeki tam elektrikli EQS modeli, 676 kilometrelik uzun menzil mesafesi ile dikkat çekiyor. 200 kW DC şarj istasyonunda şarj edildiği takdirde %10’dan %80 doluluğa 31 dakikada ulaşıyor. Tüketim miktarı 18.4 kWh/100 km olan araçta 108 kWh batarya bulunuyor. 

BMW iX3 - 32 Dakika

bmw-ix3

Bir diğer Alman devi BMW de elektrikli araba pazarında etkisini gösteriyor. Hızlı şarj konusunda kullanıcılara kolaylık sunan BMW iX3, 80 kWh batarya barındırıyor. Bu bataryanın doluluğu, 32 dakika içerisinde %10’dan %80’e çıkıyor. 

 

BMW iX3, 150 kW şarj istasyonunda şarj edildiğinde yüksek hızlı dolum performansı gösteriyor. 460 kilometrelik menzili bulunan araç, her 100 kilometrede 18.5 kWh elektrik tüketiyor. Aracın maksimum hızı ise saatte 180 kilometreye kadar ulaşabiliyor. 

Skywell Et-5 - 32 Dakika

skywell-et-5

Çin pazarında daha çok ürettiği otobüslerle bilinen Skywell, Türkiye de dahil olmak üzere birçok pazara elektrikli SUV modeli Et-5 ile girdi. Bataryasının %20’den %80 doluluğa ulaşması 32 dakika süren Skywell Et-5, en hızlı şarj olan elektrikli araçlar listesinde kendine yer buluyor. 

 

Skywell Et-5’te 72 kWh batarya bulunuyor ve 100 kW güç ile şarj edildiğinde hızlı şarj performansı gösteriyor. Menzil konusunda da sınıfının iyileri arasında yer alan araç, tam dolu bataryayla 460 kilometre gidebiliyor.  


Henüz gelişme aşamasında olan elektrikli otomobil sektörü, şu anda bile kullanıcıların işini kolaylaştıran teknolojiler sunuyor. Dolayısıyla 2023’te çıkacak araçların daha hızlı şarj olabilme potansiyeli de bulunuyor. “2023'te Çıkacak Elektrikli Arabalar” başlıklı yazımıza göz atarak bu araçlar hakkında bilgi alabilirsiniz.