Güncel Sayılar Açıklandı: Türkiye'de Kaç Adet Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Var?


20 Ekim 2023
10830 kez okundu
Türkiye Elektrikli Şarj İstasyon Sayısı
Oto Hayat

Türkiye’de elektrikli araçların sayısı arttıkça şarj istasyonu konusundaki ihtiyaç da büyüyor. Ülkemizdeki elektrikli araç şarj istasyonları da bu ihtiyaca bağlı olarak artış gösteriyor. Öyle ki Türkiye’deki tüm şehirlerde elektrikli araba şarj istasyonu bulunuyor. Peki, ülke genelinde toplam kaç adet şarj istasyonu ve şarj noktası (soket) mevcut?

Türkiye’deki Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sayısı

Türkiye’deki elektrikli araç şarj istasyonu adedi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) resmî açıklaması ile duyuruldu. EPDK Başkanı tarafından yapılan açıklamada, elektrikli şarj istasyonları hakkında detaylı bilgiler yer alıyor. Açıklamaya göre Türkiye’de, 2023 Ekim ayı itibarıyla 4.221 adet şarj istasyonu bulunuyor. Bu şarj istasyonlarının toplamda 8.861 adet sokete yani şarj noktasına sahip olduğu da açıklandı. Ülkemizdeki 8.861 şarj noktasının 6.633 adedi AC şarj (yavaş şarj), 2.228 adedi ise DC şarj (hızlı şarj) özelliği taşıyor. 

EPDK tarafından yapılan açıklamada 2023 Ekim ayı itibarıyla ülkemizde yaklaşık 33.000 adet elektrikli araç olduğu ve buna göre her 14 araca bir DC şarj noktası düştüğü bilgisi de bulunuyor. Bu hesaplamaya göre Türkiye, araç başına düşen DC şarj noktası bakımından Avrupa’da 1. sırada yer alıyor. Birinciliğin kaynağı ise ülkemizdeki elektrikli araç sayısının Avrupa’ya göre daha az olması. Üstelik elektrikli araç şarj istasyonu firmalarının sayısı da hızla arttığı için bu konuda ülke bazında bir problem yaşanmayacağı düşünülüyor. 

Elektrikli araç şarj istasyonları konusunda Togg şarj istasyonu markası Trugo’dan da bahsetmek gerekiyor. Çünkü Trugo, 2023 Ağustos ayı itibarıyla 81 ilde yüksek hızlı şarj noktası sunan ilk firma oldu. Trugo, 81 ilde tamamı 180 kW’nin üzerinde güce sahip 272 hızlı şarj istasyonu ve bu istasyonlarda bulunan 544 soket ile elektrikli araç sahiplerine hizmet veriyor. 

Şarj İstasyonlarına Ait Bilgilere Nereden Ulaşabilirim?

EcoTour

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye'de elektrikli araç kullanan sürücüler için yeni bir hizmetin duyurusunu yaptı. Şarj istasyonlarına ait lokasyon ve benzeri bilgilere tek noktadan ulaşmak isteyen elektrikli araç sahipleri, EPDK tarafından hizmete açılan Şarj@TR isimli mobil uygulamayı kullanabilir. 

Kullanıcıların Şarj@TR mobil uygulamasından ulaşabilecekleri bazı bilgileri şöyle sıralayabiliriz:


  • Yavaş ve hızlı şarj istasyonları

  • Şarj istasyonlarının coğrafi konumları

  • İstasyonlardaki şarj ünitesi sayıları

  • İstasyonlardaki şarj soketi sayıları

  • Şarj noktalarının tipleri ve güçleri

  • İstasyonlarda kabul edilen ödeme yöntemleri ve fiyatlar

  • Şarj noktalarının müsaitlik durumları

Buna ek olarak kullanıcılar, EPDK resmî internet sitesi üzerinden de şehirlerdeki şarj istasyonları sayısına ve istasyon konumlarına erişebilecek. Şarj@TR uygulamasını indirmek için:


Yeni Gelen Yeşil Şarj İstasyonu Nedir?

EPDK, elektrikli araç ve şarj istasyonu konusunda daha çevreci kullanımı yaygınlaştırmak adına “yeşil şarj istasyonu” uygulamasına da başladı. Yapılan düzenleme doğrultusunda, şarj istasyonu kanalıyla elektrikli araçlara temin edilen elektrik enerjisinin tamamını yenilenebilir enerji kaynakları ile üreten firmalar, kullanıcılara yeşil şarj istasyonları sunabilecek. 

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimini ve tüketimini teşvik etmeyi hedefleyen EPDK, yeşil şarj istasyonu kurmaya uygun olan firmalara YEK-G Belgesi verecek. Firmalar bu belgeye sahip yeşil şarj istasyonları ile çevreye duyarlı araç sahiplerine hizmet sunabilecek. 


Ülkemizdeki şarj istasyonu sayısındaki artış, kullanıcıların elektrikli araba satın almalarının da yolunu açıyor. Siz de elektrikli araç satın almayı düşünüyorsanız şarj konusunda avantaj sağlayan modellere “En Hızlı Şarj Olan Elektrikli Otomobiller” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.