• Anasayfa
    >
  • Oto Hayat
    >
  • Plaka Yenileme ve Değiştirme Rehberi: Özel Plaka Nasıl Alınır?

Plaka Yenileme ve Değiştirme Rehberi: Özel Plaka Nasıl Alınır?


02 Ağustos 2022
428386 kez okundu
Plaka Değiştirme ve Yenileme Rehberi - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

“Plaka değişikliği nasıl yapılır?”, “Plaka değişikliği için gerekli şartlar nelerdir?”, “Plaka değişikliği için hangi belgelere ihtiyaç vardır?”, “Nereden randevu almak gerekir?”, “Ücreti ne kadardır?”, “Plaka değişikliği ile plaka yenileme arasında ne gibi farklar vardır?”, “Özel plaka nasıl alınır?” gibi plaka yenileme ve değiştirme hakkındaki tüm sorularınızın cevaplarını sizin için derledik. 

 

Tüm sorularınızı cevaplamadan önce 6 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 680 No’lu Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) değinmek gerekiyor.

 

KHK ile araç plaka değişikliği işleminde Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yürütülen işlemlerin tamamı Türkiye Noterler Birliğine (TNB) devredildi. Kısacası artık araç ruhsat ve plaka işlemleri noterler tarafından gerçekleştiriliyor.

Satış Nedeniyle Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır? 

Satış sebebiyle plaka değişikliği aşamaları şöyle sıralanıyor:

 

İlk adım: Plaka değişikliği yapmak için gerekli şartları sağladığınızdan emin olmalı ve başvuru işlemini gerçekleştirmek için gerekli belgeleri tamamlamalısınız.

 

İkinci adım: Notere gitmeli, satış ve devir işlemlerini gerçekleştirirken plaka değişikliği yapmak istediğinizi bildirmelisiniz. Noterde eski plakayı teslim etmeniz gerekir.

 

Üçüncü adım: İlk iki adımı tamamladıktan sonra en yakın Şoförler Odası şubesine giderek plakanızı bastırabilirsiniz.

 

Plaka bastırıldıktan sonra aracınızın plakalık kısmına monte edebilirsiniz. 

Plaka Değiştirme İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Plaka değiştirmek için yapmanız gerekenler şunlar:


  • İkinci el otomobil satın almış olmanız veya ikamet değişikliği yapmanız,

  • Araç sahibinin ya da kanuni temsilcisinin müracaat etmesi,

  • Otomobilin MTV borcunun olmaması,

  • Aracınızın muayenelerini yaptırmış olmanız gerekiyor.

 

Otomobilinizin plaka değişikliği için MTV borcu sorgulamasını Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesinden yapabilirsiniz. Aynı şekilde otomobilin geçerli bir muayenesi olup olmadığını da yetkili muayene kuruluşu olan TÜVTÜRK’ün sitesine girerek kontrol edebilirsiniz.

Plaka Değiştirme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

plaka-degistirme-icin-gerekli-evraklar

 

Plakanızı yeniletebilmek için aşağıda sıralanan evrakları almanız gerekir. 


  • Nüfus cüzdanı

  • Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası poliçesi

  • Aracın eski trafik belgeleri ve plakaları

  • Noter satışı veya geçici tescil belgesinin aslı ve fotokopisi

  • Şoförler Odasından alınan nakil dosyası

Plaka Değiştirme Zorunlu mu?

Otomobil satın aldığınızda plaka değişikliği yapmak zorunda değilsiniz. Hatta yaşadığınız şehirden farklı bir şehirden otomobil satın aldığınızda da plaka değiştirme zorunluluğunuz yoktur. Plaka yenileme ve değiştirme işlemi, plaka standart dışı veya kurallara aykırı değilse zorunlu değildir.

2022 Plaka Değiştirme Ücreti Ne Kadar?

Plaka değiştirme ücreti, noter masrafı ile birlikte 2022 yılı için 457 TL’dir. Ayrıca sonrasında tek plaka basımı için gittiğiniz Şoförler Odasına da 37,5 TL’lik bir ödeme yapmak gerekir.

 

Yani plaka değiştirme maliyeti, 2022 yılında toplamda 532 TL’dir. Eğer tek bir plaka değiştirilecek ise bu plaka basım ücreti 37,5 TL olur. Bu nedenle de toplam ödenecek ücret 494,5 TL’ye düşer. 

Plaka Değiştirme Süresi Ne Kadar?

Aracın satış süreci tamamlandıktan sonra plaka değişimini 30 gün içinde yapmanız gerekir. Bir aylık sürede işlem yapmamanız halinde plakanızı değiştirmeniz mümkün olmaz.

Plaka Yenileme Nedir?

Plaka yenileme, plaka değiştirmeden farklı bir işlemdir. Otomobilinizin plakası yıprandığında ya da hasar gördüğünden plakanızı, plaka bilgileriniz değişmeden yenileyebilirsiniz.

Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?

Öncelikle gerekli belgeleri tamamlamalısınız. Ardından notere giderek yenileme işlemini başlatmanız gerekir. Son olarak Şoförler Odasına bağlı plaka basım merkezlerinde plakanızı bastırabilir ve aracınıza monte edebilirsiniz.

Plaka Yenileme İçin Gerekli Evraklar

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi

  • Araç ruhsatı ve fotokopisi

  • Eski plakalar

2022 Plaka Yenileme Ücreti Ne Kadardır?

Tek plaka yenileme ücreti 2022 yılı için 37,5 TL, ön ve arka olmak üzere iki plaka için yenileme ücreti ise toplam 75 TL’dir.

Hangi Plakalar Ağır Kusurlu Sayılıyor?

Plakanız yasalarca ağır kusurlu kabul ediliyorsa ceza ödememek için plakanızı yenilemeniz gerekir. Ağır kusurlu kabul edilen plakaların özellikleri şunlardır:


  • App plakalar (yasal olmayan yollarla basılan plakalar)

  • Üzerinde vida yer alan plakalar

  • Deforme olmuş plakalar

  • Üzerinde damgası olmayan plakalar

 

Ağır kusurlu sayılan plakalar ile muayeneden geçmeniz mümkün değildir. 

Özel Plaka Hakkında Merak Edilenler

Plakalar normal şartlarda alınan ilin kodu ile bazı harf ve rakamlardan oluşur. Ancak bazı sürücüler, kendi isim ve soyisimlerinin baş harfleri gibi özel ifadeleri plakaya ekletmek isteyebiliyor. 

Özel Plaka Nasıl Alınır?

Aracınızın, sizin belirlediğiniz harflerden oluşan ve “özel plaka” denilen plakalara sahip olmasını istiyorsanız öncelikle istediğiniz plaka adresinde ikamet edip etmediğinize bakılıyor.

 

Yani 34 kodlu bir plaka alabilmeniz için İstanbul’da ikamet etmeniz lazım. Almak istediğiniz plakanın daha önce alınıp alınmadığı bilgisine de noter aracılığı ile ulaşmanız gerekiyor.

Özel Plakanın Farkı Nedir?

Özel olarak harf ve rakam seçilmesi dışında normal plaka değişikliği veya yenileme işlemleri ile özel plakalar arasında büyük bir fark yoktur. Kullanıma açık herhangi bir plaka kolayca alınabilir.

Dolu Plaka Nedir? 

Dolu plakalar ya da daha anlaşılır bir ifade ile başka birisi üzerine kayıtlı plakalar, özel plaka alımı sırasında sorun teşkil edebilir. Örneğin 34 ABC 001 gibi bir plaka, halihazırda başka birinin ise o kişiden plakayı devralmanız gerekir.

 

Özel plaka fiyatları da bu gibi durumlara göre büyük değişiklik gösterebilir. 

 

Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ya da Trabzonspor gibi köklü kulüplerin, siyasi partilerin, veya kısaltma içeren özel plakaların fiyatları binlerce liraya kadar çıkabiliyor.

Plaka Değiştirme ve Zorunlu Trafik Sigortası

Alım-satım ve plaka değişikliği işlemlerini tamamladıktan sonra Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmanız gerekiyor. Sigorta yaptırmak için süreniz ise 15 gündür. Yani aracı devraldığınız tarihten itibaren ilk 15 gün boyunca aracın eski sahibinin yaptığı sigorta geçerlidir.