Lastiklerin Hava Basıncına Dair Bilmeniz Gerekenler


02 Ağustos 2022
148875 kez okundu
Lastik Hava Basıncı Nedir & Kaç Olmalıdır? - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

 

Araçların trafikte verimli ve güvenli hareket edebilmeleri için lastiklerin ideal şekilde dönüşlerini gerçekleştirmeleri ve yere tam olarak temas etmeleri gerekir.

 

Bu nedenle de ilk olarak aracın lastiğinin, fabrikanın önerdiği boyutlarda olması şarttır. Lastiğin ideal şekilde yere temas etmesi ve tur mesafesine sahip olabilmesi için de lastik basıncına dikkat edilir. 

 

Lastiğin hava basıncı, çeşitli etkenlere bağlı olarak fazla ya da az olabilir. Böyle bir durumda araç ideal şekilde hareket edemez. “Lastik hava basıncı ne olmalıdır, düşük olursa neleri etkiler?” ve “Lastik hava basıncı nasıl ölçülür?” gibi soruların yanıtlarını ele aldık.

Lastik Hava Basıncı Nedir?

Araba lastiklerinin dış kısmı özel bir hamurdan imal edilir. İç kısımlarında da havayı tutan bir mekanizma bulunur. İç kısımda yer alan havanın ölçümü için ise hava basıncından yararlanılır. Tabii her aracın, taşıdığı yüke veya ağırlığına göre lastik hava basıncı değişiklik gösterir.

Lastik Hava Basıncı Kaç Olmalı?

lastik-hava-basinci-kac-olmali

 

Oto lastiklerinin hava basınçları;

  • Aracın modeli,

  • Lastik ebatları,

  • Motor hacmi,

  • Araç ağırlığı,

  • Araçta yer alan yolcu sayısı,

  • Motor gücü gibi değişkenlere göre farklılık gösterebilir.

 

Bu nedenle genelgeçer bir lastik hava basıncı listesinden bahsedemeyiz. Aracın durumuna göre lastik hava basıncını tespit edebilmek için araç içindeki kılavuza bakılması gerekir.

Lastik Hava Basıncı Nerede Yazar?

Araç lastiği hava basıncının kaç olması gerektiği genellikle aşağıda yer alan alanlarda yazar:

  • Sürücü kapısının iç tarafında

  • Benzin depo kapağında

  • Araç teknik kataloğunda

 

Genellikle en kolay ulaşabileceğiniz alan, sürücü kapısının iç kısmıdır. Burada lastik hava basıncı değerleri, yük gibi değişkenlere göre ideal aralıklarda verilmiştir.

 

Aracın içerisinde bulunacak kişiler ve yanınızda bulunacak eşyaların tahmini ağırlığını hesaplayıp burada yazan değere göre lastik basıncını ayarlayabilirsiniz. Bazı araçlardaysa sadece insan ikonları bulunur. Buna göre araçta bulunan kişi sayısıyla ikonları eşleştirip ideal lastik basıncı değerini öğrenebilirsiniz.

Lastik Hava Basıncı Neyle Ölçülür?

Lastiklerin hava basıncı, hava saati ile ölçülür. Arabanızın lastiğinin hava basıncını benzin istasyonlarında ölçtürebilir ya da lastik hava basıncı ölçer satın alarak kendiniz ölçebilirsiniz.

Lastik basınç ölçer almadan önce aracınızın kapı içinde yazan lastik hava basıncı ibaresini mutlaka kontrol edin. Burada yazan değer PSI ise PSI sonuç veren, bar ise bar ile sonuç veren hava saati almanızı öneririz.

PSI Nedir? 

PSI, inçkare başına librenin kısaltılmış halidir ve genellikle hava basıncı için Türkiye’de bu değer kullanılır. Akaryakıt istasyonları gibi yerlerde hava basıncı, PSI değeriyle kolayca öğrenilebilir. 

PSI ile Bar Arasındaki Fark Nedir?

PSI gibi bar da basıncı ifade eder. 1 bar, yaklaşık 14,5 PSI’a eşittir. Birçok otomobil üreticisi, PSI olarak lastik hava basıncı değerinin optimum aralığını verdiği için genellikle bar kullanılmaz.

 

Ancak bazı durumlarda PSI’ı bar’a veya bar’ı PSI’a çevirmeniz gerekebilir. 

 

Küsüratlı bir bar veya PSI değeri varsa hesap makinesi kullanmanızı öneririz. Ayrıca bar ve PSI değerlerini kolayca çeviren konvertörlere internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Konventöre bar değerini yazıp PSI karşılığını veya tam tersini saniyeler içerisinde öğrenebilirsiniz. Böylece lastiklerin ihtiyaç duyduğu lastik basıncına kolayca ulaşabilirsiniz.

Lastik Hava Basıncı Düşükse Ne Olur?

Lastik hava basıncı az olursa yol ile lastiklerin temas yüzeyi arasında bozulma olur. Bu da;

  • Aracın yol tutuş performansını düşürür.

  • Sürüş güvenliğini tehlikeye atar.

  • Üzerine fazla yük binen lastiğin ömrü azalır.

  • Lastiğin tur direncini arttırır. Bu da daha fazla yakıt tüketimine yol açar.

Lastik Hava Basıncı Fazlaysa Ne Olur?

Lastik hava basıncının yüksek olması durumunda lastiğin temas ettiği yüzey idealin üzerinde olur. Bu durumda da;

  • Aracın yol tutuşu gerekenden fazla olur.

  • Araç virajlarda zorlanır ve sürüş güvenliği tehlikeye girer.

  • Lastiğin dişlerinin olduğu yüzeyler dışında farklı alanlar yüzeye temas eder ve lastik ömrü kısalır.

 

Tüm bu olumsuz durumları yaşamamak için lastiklerinizin hava basınçlarını ayda bir kez ölçtürmelisiniz.

Lastiklere Hava Nasıl Doldurulur?

Lastiklerin içerisinde yer alan havayı boşaltarak veya ayak pompası ya da otomatik pompalardan faydalanarak basıncı ayarlayabilirsiniz. Lastiklere hava doldurmak için en kolay yol ise akaryakıt istasyonlarında bulunan pompalardır.

 

Lastiğin hava tapasını açıp pompayı hava girişine yerleştirerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz. 

 

Akaryakıt istasyonlarında yer alan hava dolum noktalarının en büyük avantajı, lastik hava basıncını da göstermeleridir.

 

Böylece lastiğe ne kadar hava basmanız gerektiğini veya lastiğin havasının ne kadar azaltılması gerektiğini görebilirsiniz. 

ikinciyeni.com’daki Arabaların Lastikleri Ne Durumda?

ikinciyeni.com’da gördüğünüz tüm araçlar ekspertizden geçer. Bu sırada ikinciyeni.com araçlarının lastik diş derinliği gibi detayları ölçülürken lastik basıncı da kontrol edilir ve gerekli görülürse ideal değere gelmesi sağlanır.