A2 Ehliyet Nedir, Nasıl Alınır?


15 Kasım 2023
77248 kez okundu
A2 Ehliyet Nedir? A2 Ehliyet Kaç cc?
Oto Hayat

Türkiye’de motorlu taşıtlar belirli sınıflara ayrılır ve her bir sınıftaki araçlar için farklı sürücü belgeleri gerekir. Bu durum motosikletler için de geçerlidir. Motosikletler, güç ve silindir hacmi gibi özelliklerine göre ayrılır. Ehliyetleri de A, A1, A2 ve M şeklinde sınıflandırılır. Bunların arasında en yaygın kullanılanlardan biri ise A2 ehliyettir. Peki, A2 ehliyet nedir?

A2 Ehliyet Nedir?

A2 ehliyet; sepetli veya sepetsiz olması fark etmeksizin gücü 35 kilovatı, güç/ağırlık oranı ise 0,2’yi geçmeyen iki tekerlekli motosikletleri ve gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanmak için gerekli olan sürücü belgesidir. Ayrıca A2 sürücü belgesine sahip olanlar, A1 ve M sınıfındaki motosikletleri de kullanabilirler. 

Şimdi, “A2 ehliyet kaç cc motorlar içindir, A2 ehliyet nasıl alınır ve A2 ehliyet fiyatları 2024’te ne kadardır?” gibi sorulara cevap verelim.

A2 Ehliyet Kaç cc Motorlar İçindir?

Motosiklet ehliyeti sınıflandırmalarında silindir hacmi (cc) de dikkate alınırken bazı sınıflarda bu konu ile ilgili bir sınırlama bulunmaz. Bu durum A2 sürücü belgesi için de geçerlidir. A2 ehliyete sahip olan sürücülerin kullanabileceği motorlar için cc sınırı yoktur. Fakat iki tekerlekliler için 35, üç tekerlekliler için ise 15 kilovatlık güç sınırı olduğu için tüm motosikletleri kullanmaları söz konusu değildir. 

A2 Ehliyet Nasıl Alınır?

A2 sınıfı ehliyet almak için diğer ehliyetlerde de olduğu gibi bir sürücü kursuna başvuru yapmalısınız. Başvuru yapacağınız sürücü kursunun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerekli izinleri ve belgeleri almış olması gerekiyor. Ardından size sürücü kursunun eğitmenleri tarafından teorik ve pratik dersler verilir. Bu dersler sonrasında yazılı sınav ve direksiyon sınavına girmeniz gerekiyor. Sınavları başarıyla tamamlamanız haline A2 sürücü belgesini almaya hak kazanırsınız. 

A2 Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

EcoTour

A2 ehliyet almanın başlıca şartı, 18 yaşını doldurmuş olmaktır. 18 yaşınızı doldurduktan sonra gerekli bilgi ve belgeleri temin edip ehliyet alabilirsiniz. Bir diğer şart ise yapılan teorik ve pratik sınavları başarıyla geçmenizdir. A2 ehliyet için gereken belgeler ise şöyledir:


  • T.C. kimlik kartı fotokopisi

  • Sağlık raporu (pratisyen, uzman veya aile hekiminden)

  • Adli sicil kaydı (sabıka kaydı)

  • Son mezun olunan okula ait diploma veya öğrenim belgesi

  • 2 tane biyometrik fotoğraf (son 6 ayda çekilmiş)

  • Varsa sürücü belgesi fotokopisi

A2 Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

Motosiklet ehliyetleri ve şartları sıkça birbirine karıştırılıyor. Karışıklık yaratan konulardan biri de yaş sınırı. Motosiklet sınıfına bağlı olarak A, A1 ve A2 gibi sürücü belgelerini alma yaşı değişiyor. A2 sürücü belgesi alma yaşı ise 18’dir. 

A1 ve A2 Ehliyet Farkı Nedir?

En çok karıştırılan motosiklet ehliyetleri A1 ve A2’dir. Bu iki ehliyet sınıfı arasında; yaş, silindir hacmi ve motor gücü bakımından farklar vardır. Söz konusu farklar ise şöyledir:

A1 ve A2 Sürücü Belgesi Farkları

A1 Ehliyet

A2 Ehliyet

Yaş

16

18

Silindir Hacmi

125 cc ve altı

Üst sınır yok

Motor Gücü (İki Tekerlekliler İçin)

11 kilovat ve altı

35 kilovat ve altı

Motor Gücü (Üç Tekerlekliler İçin)

15 kilovat ve altı

15 kilovat ve altı

Güç/Ağırlık Oranı

0,1’i geçmeyen

0,2’yi geçmeyen

A2 Ehliyet Fiyatları 2024

A2 motor ehliyeti fiyatı; sürücü kursu ücreti, harç ücreti, değerli kâğıt bedeli, vakıf payı ve sınav ücretlerinin toplamından oluşur. Bu ücretler hemen her yıl değişir. Buna göre A2 motor ehliyeti fiyatı 2024 yılı için şöyledir:

  • A2 ehliyet harç ücreti: 1.308,40 TL

  • Değerli kâğıt bedeli: 990 TL

  • Vakıf payı: 230 TL

  • Teorik sınav ücreti (ilk defa ehliyet alacaklar için): 750 TL

  • Direksiyon sınavı ücreti: 750 TL

A2 ehliyet ücretine yukarıdaki bedellerin dışında sürücü kursunun ücreti de eklenir. A2 sürücü belgesi için sürücü kursları, teorik ve direksiyon derslerinin saatlik ücretlerini ve hizmet bedellerini tahsil eder. Bu ücret, şehirlere ve bölgelere göre değişir. 


A2 ehliyet sahibi olmanız halinde MOPED olarak bilinen ve M ehliyet ile kullanılabilen motosikletleri sürebilmeniz de mümkündür. Fakat hiç ehliyetiniz yoksa ve saatlik hızı 45 kilometreyi geçmeyen MOPED motosikletler kullanmanız gerekiyorsa M sınıfı sürücü belgesi almalısınız. M sınıfı sürücü belgesiyle ilgili detaylı bilgi için “M Sınıfı Ehliyet Nedir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.