M Sınıfı Ehliyet Nedir? Nasıl Alınır?


12 Ekim 2022
174527 kez okundu
M Sınıfı Ehliyet Nedir? Nasıl Alınır?
Oto Hayat

Motorlu taşıtlarla trafiğe dahil olunacaksa ehliyet bir zorunluluk. Türkiye’de de ehliyet sahiplerinin büyük bir kısmı binek otomobilleri kullanabilmelerini sağlayan B sınıfını tercih ediyor. Ancak hem alması kolay hem de oldukça yaygın olan bir ehliyet sınıfı daha bulunuyor: M sınıfı ehliyet. 

M sınıfı ehliyet hakkında bilmeniz gerekenleri ve öne çıkan noktaları derledik.

M Sınıfı Ehliyet ile Hangi Araçlar Kullanılır?

M sınıfı ehliyet sahipleri MOPED olarak adlandırılan motosikletleri kullanabiliyor. B sınıfı ehliyetle ise hem binek otomobiller hem de MOPED’ler de kullanılabiliyor. 

B sınıfı ehliyet sahipleri ayrıca scooter olarak tabir edilen ve 50 cc’den küçük motor hacmine sahip motosikletleri de başka ehliyete ihtiyaç duymadan kullanabiliyor. 

MOPED Nedir?

MOPED, motorlu bisikletin kısaltmasıdır. Saatte en fazla 45 kilometre hız yapabilen bu motosiklet türü, genellikle şehir içerisinde kullanılır. Şehirler arası yollar gibi bazı alanlarda ise hızları çok düşük olduğu için kullanılması önerilmiyor.

MOPED’ler iki, üç veya dört tekerlekli olabiliyor. Ancak sıklıkla iki tekerlekli modeller görülüyor. Ayrıca bazı MOPED modelleri, zor yollarda hareket edebilmeleri için özel olarak dizayn ediliyor. Bu tip araçlar, tıpkı dört çeker araçlar gibi tüm tekerleklere güç iletebiliyor. 

MOPED’ler düşük süratlerine ve ufak motorlarına rağmen yakıt tüketiminde tasarruflu olmaları sebebiyle şehir içi ulaşımda sık sık tercih ediliyor. Öyle ki MOPED’ler genellikle az enerji tüketmeleri ile ünlü scooter’ların birçok modelinden bile çok daha az yakıt tüketiyor. 

Son olarak MOPED modelleri için motorlu taşıtlar vergisi talep edilmiyor. Yani MOPED sahipleri, her yıl ödenen MTV’den muaf tutuluyor.

M Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

m-sinifi-ehliyet-nasil-alinir

 

Herhangi bir ehliyet alabilmek için çeşitli şartları sağlamak gerekiyor. Ayrıca ehliyet sınıflarına göre şartlar değişiklik gösteriyor. Örneğin B sınıfı yani binek otomobiller de dahil birçok aracı kullanmanızı sağlayan ehliyete sahip olabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. 

M sınıfı ehliyet almak isteyenlerin ise 16 yaşını doldurmuş olması aranan ilk şart. Buna ek olarak sürücü kursuna kayıt olunması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kimlikleri ile başvuru yapabiliyor. Yabancı uyruklular ise pasaport ile başvuru yapıyor. 

Bunun dışında sağlık raporu, öğrenim belgesi (son mezun olunan okul) ve vesikalık fotoğraf talep ediliyor. Vesikalık fotoğrafın, EGM tarafından açıklanan haliyle biyometrik olması zorunlu. Aksi takdirde kabul edilmiyor. 

Gerekli şartları sağlayan kişiler sürücü kursunu tamamladıktan sonra ehliyet sınavına dahil oluyor. İlk aşamada çoktan seçmeli test usulü ile hazırlanan yazılı sınava dahil olunması gerekiyor. Yazılı sınav genel olarak teorik sınav adıyla da anılıyor. 

Teorik sınav dışında pratik sınav adı verilen bir sınav daha bulunuyor. Burada sürücü adayı, M sınıfına uygun ve MOPED olarak adlandırılan aracı kullanıyor. Hem teorik hem de pratik sınavı başarı ile tamamlayan adaylar da M sınıfı ehliyet almaya hak kazanıyor. 

M Sınıfı Ehliyet Ne Kadar?

M sınıfı ehliyetin fiyatı, 2022 itibarıyla toplam 2995 TL. Bu fiyata sürücü kursu, sınav giriş ücreti ve harç ücreti dahil. Kalem kalem ücretler ise şöyle: 


  • Sınav giriş ücreti: 280 TL

  • Sürücü kursu ücreti: 2010 TL

  • Harç ücreti: 705 TL 

 

Harç ücretinin yatırılabildiği bankalar ise şunlar: 


  • Aktifbank

  • Akbank

  • PTT Bank 

  • Denizbank

  • ING Bank 

  • Şekerbank

  • Vakıfbank

  • Garanti Bankası 

  • TEB 

  • Ziraat Bankası 

  • Albaraka Türk 

  • Kuveyt Türk

 

Ödemelerini tamamlayan adaylar, ehliyet sahibi olabiliyor. Başarısı olunması durumunda ise yazılı sınava ve direksiyon sınavına en fazla dörder kere başvurulabiliyor. Ancak dörder kere başarısız olan adaylar, tekrar başvuru yapamıyor ve kursa baştan başlanması gerekiyor.