Volkswagen Hakkında Az Bilinen Gerçekler


27 Temmuz 2022
220636 kez okundu
Volkswagen Hakkında Az Bilinen Gerçekler - İkinciyeni Blog
Oto Bellek

1937 yılında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi, halk tipi otomobil üretilmesi için Volkswagen’i Alman Otomotiv Birliğine kurdurdu. Geçen onca yılın ardından ise anlamı “halkın arabası” olan Volkswagen, bugün dünyanın en büyük otomobil markalarından biri konumunda. 

 

Sağlam, güvenilir ve konforlu otomobilleri ile Türk insanının da çok sevdiği Volkswagen hakkında az bilinen bilgileri paylaşalım istedik. Bakalım VW efsanesini ne kadar tanıyorsunuz? 

1- En Çok Satılan Otomobil: Beetle

Volkswagen’in ilk otomobillerinden olan Beetle, uzun yıllardır markanın en çok satan otomobil modeli olma başarısını sürdürüyor. Günümüzde yeni versiyonlarının üretimine son verilmesine rağmen Volkswagen Golf gibi yakın rakipleri bile Beetle’ın bir hayli gerisinde. 

 

2003’e kadar Volkswagen Beetle üretimi devam etti. 21 milyon 529 bin 464’üncü veya başka bir deyişle son Beetle ise satışa sunulmadı ve doğrudan Volkswagen’in müzesine gönderildi. 

2- Futbol Takımı da Var

Volkswagen’in sponsoru olduğu bir futbol takımı bulunuyor. Vfl Wolfsburg isimli bu takım, 1997-98 sezonundan beri Bundesliga’da mücadele ediyor. İlk kez 2008-09 sezonunda şampiyon oldu, ertesi sezon katıldığı Şampiyonlar Ligi’nde grup üçüncüsü olarak UEFA Avrupa Ligi’ne gitti ve çeyrek finalde elendi. 

 

2014-15’te de Şampiyonlar Ligi’ne katılmaya hak kazanan takım, İspanya’da aldığı mağlubiyetle turnuvaya veda etti. Zaman zaman inişli-çıkışlı bir performans gösterse de hala ülkenin en önemli takımlarından biri konumunda. 

3- Fabrikasından Direkt Satış

Volkswagen’in Wolsburg’da bulunan fabrikasını ziyaret edebilir, hatta istediğiniz VW modelini doğrudan fabrikadan satın alabilirsiniz. Zaten şehir neredeyse Volkswagen’in başkenti gibi. Fabrikalar, yönetim birimleri ve diğer birçok departman, halihazırda Wolsburg’da yer alıyor. Hatta şehirde yaşayanların neredeyse tamamının Volkswagen ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkisi bulunuyor.

4- Klasik Volkswagen’lere Doğum Belgesi

Eski ve klasik model bir Volkswagen otomobiliniz varsa Volkswagen Otomobil Müzesi’nden 50 Euro civarında bir fiyatla onun için bir doğum belgesi alabilirsiniz. 

5- Hem Gönüllerin Hem de Dakar Rallisi’nin Şampiyonu 

Dünyanın en prestijli yol dışı rallisi olan Dakar Rallisi’nin 2009-2011 yılları arasındaki şampiyonu Volkswagen Touareg.

6- Passat’ların üretildiği Dev Fabrika

passatin-uretildigi-fabrika

 

Volkswagen Passat’lar, şirketin Nisan 2011’de açılan dev Volkswagen Chattanooga Assembly Plant isimli fabrikasında üretiliyor. Burası dünyanın ilk LEED platin sertifikasını (çevreci, enerji koruyucu ve yenilenebilir enerjileri destekleyen binalara verilen sertifika) alan fabrika olma özelliğine sahip.

7- Volkswagen Şirketini Satın Almak Mümkün mü?

Şirketin şöyle bir kuralı var ki hiçbir hissedar Volkswagen’in %20’sinden fazlasına sahip olamaz. Bu da kimsenin Volkswagen’in tamamını alamayacağını gösteriyor. 

8- Volkswagen’de Çalışmak

18:30-19:30 saatleri arasında çalışanların iş stresinden uzaklaşmaları için mail’lerine girmeleri kısıtlanıyor. 1 saat işlerinden uzaklaşıp kafalarını boşaltıyorlar, şirket kuralı. 

9 - Volkswagen Arena

Türkiye’de de Volkswagen ismini taşıyan oldukça şık bir yapı bulunuyor. Volkswagen Arena ismini taşıyan ve Maslak’ta bulunan kompleks, spor ve sanat gösterilerine sahne oluyor. Darüşşafaka Doğuş’un basketbol maçlarını oynadığı Volkswagen Arena, aynı zamanda da birçok ünlü müzisyene ev sahipliği yaptı. Bunlar arasında en önemlilerden biri ise dünyaca ünlü piyanist ve bestecimiz Fazıl Say. 

10 - Devasa Bir Grup

Volkswagen, kendi ismini taşıyan devasa bir endüstri grubunun parçası. Volkswagen AG olarak adlandırılan grup bünyesinde yer alan markalar ise şöyle sıralanıyor: 

 

  • Volkswagen

  • SEAT

  • Cupra

  • Skoda

  • Audi

  • Porsche

  • Bentley

  • Lamborghini 

  • Bugatti

  • IC Bus

  • Scania

  • Man

  • Ducati

11 - İlginç İsimler

Volkswagen’nin birçok aracının ismi doğa olaylarından geliyor. Bunlar kısaca şöyle sıralanıyor: 

 

  • Jetta: Otomobil ismini ünlü Jet Rüzgarlarından alıyor. 

  • Golf: Gulf Stream akıntısı olarak bilinen ve Atlantik’in en önemli doğa olaylarından biri olan Golf Akıntıları, Volkswagen’in ünlü otomobilinde yaşatılıyor. 

  • Passat: Türkçesi Ticaret Rüzgarları olan Alizelerden ismini alan Passat, yıllardır markanın en çok sevilen modelleri arasında yer alıyor. 

 

Son olarak farklı Volkswagen modellerinden birini satın almak istiyorsanız ikinciyeni.com araçlarını ziyaret edebilirsiniz. Passat, Polo ve Golf gibi sevilen Volkswagen modellerinin ikinci ellerini iade garantisi ile kolayca satın alabilirsiniz.