Yurt Dışından Araba Getirtmek Hakkında Merak Edilenler


02 Ağustos 2022
289772 kez okundu
Yurt Dışından Araba Getirmek - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Birçok kişi yurt dışında satışı yapılan fakat ülkemize henüz gelmemiş ya da hiçbir zaman gelmeyecek olan otomobillerin nasıl alınabileceğini merak ediyor.

Birçok kullanıcının aklından Tesla Model S ya da Chevrolet Camaro gibi bir aracı Türkiye’ye getirme fikri geçmiştir. Peki, yurt dışından araç nasıl getirilir? Merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını sizin için yazdık.

Yurt Dışından Nasıl Araba Getirebilirim?

Yurt dışından araba getirmek ile ilgili bilinmesi gereken çok sayıda husus vardır. Tabii karşılaşılacak senaryolara göre bu işlemler değişiklik gösterir.

 

Temel olarak iki farklı senaryo bulunmaktadır: Halihazırda Türkiye dışında farklı bir ülkede yaşayanlar ile Türkiye’de yaşayanlar arasında araba alım ve kullanımı gibi konular farklılık gösterir. 

1- Yurt Dışından Araç Almak

Almanya gibi araç üretimi yapılan ülkelerden alım yapmak, kağıt üzerinde oldukça avantajlıdır. Çünkü genellikle ekstra ücretler pek bilinmez.

 

Yurt dışından araba getirmek isteyenlerin izlemesi gereken adımlar şöyle:

 

  1. Aracın getirtilebilmesi için öncelikle yabancı bir ülkeden faturalı olarak satın alma işlemi yapılmalı. 

  2. Türkiye’ye getirilen araç, gümrüğe sokulmalı. 

  3. Gümrükten araba almak için ÖTV ve KDV gibi ödemeler yapılmalı. ÖTV, aracın vergisiz fiyatı üzerinden hesaplanır. KDV ise ücret hesaplamalarının tamamı yapıldıktan sonra ödenir ve toplam tutarın %18’idir. 

  4. Ayrıca gümrükleme gibi işlemler nedeniyle aracın tipine ya da ücretine göre çeşitli ithalat ödemeleri yapılması gerekebilir. 

  5. Ödeme işlemlerinden sonra aracın ruhsat ve plakasının çıkarılması gerekir.

 

Son olarak bir ekleme yapmamız gerekiyor. Birçok Avrupa ülkesi, araç almanız ve birkaç gün içerisinde nakliye yolu ile aracı çıkarmanız durumunda sizden KDV almaz.

 

Ancak aracı kullanarak ülkeden çıkarmak ya da 1 ay sonra nakliye etmek isterseniz satın alma işlemini yaptığınız ülkenin belirlediği KDV tutarını ödemeniz gerekir.

 

Türkiye’de de KDV ödeyeceğiniz için toplamda iki kere KDV ödemiş olursunuz. Ayrıca araç kullanıldığı takdirde o ülkede, KDV dışında Türkiye’de bulunan MTV’ye benzer farklı başka vergilerin de ödenmesi gerekir.

 

Bu nedenle aracı kara ya da deniz yolu ile nakliye etmek çok daha avantajlıdır.

 

Kısacası yurt dışından araba alma şartları, ülke içinde herhangi bir bayiden ya da şahıstan araba almaktan çok farklıdır.

 

Yurt dışından araç getirme mevzuatında yer alan birçok kalem, ekstra ödeme demektir. Bu nedenle özel olarak bir araca ilgisi olmayanların genellikle tercih etmesi önerilmez. 

 

2- Yabancı Plakalı Araç Almak

yabanci-plakali-araba-almak

 

Halihazırda yurt dışında yaşayan kişilerin, kendilerine ait yabancı plakalı aracı Türkiye’ye getirmesi ise biraz daha farklıdır.

 

Araç sahibinin herhangi bir vergi ödemesi gerekmediği için çeşitli şartlar bulunur. En önemlisi de aracın geçici olarak getirilmesidir.

 

Yani kalıcı olarak getirilecekse bazı vergilerin ödenmesi gerekir. Bu nedenle araç, belirli bir süre Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalabilir. Diğer şartlar ise şöyle:

  • Son 1 yılın 185 günü yurt dışında olmanız gerekir. Bu süre ikamet belgenize göre belirlenir.

  • Getirilen araç ülkede en fazla 730 gün kullanılabilir. 

  • Araç, sahibi dışında herhangi birisi tarafından kullanılamaz.

  • Türkiye’ye geçici süre ile getirilen araçlar satılamaz, kiralanamaz ya da devredilemez.

 

Buraya bir noktaya değinmek gerekiyor. 185 gün aralıksız olarak yurt dışında bulunmanız gerekmiyor. Yani parçalı şekilde bir yılda 185 gün yurt dışında bulunmanız da yeterli. 

3 - Bedelsiz İthalat ile Yurt Dışından Araba Almanın Şartları Nelerdir?

Diğer yöntem olarak yabancı plakalı bir aracı gümrük vergisiz olarak satın alıp Türkiye’de tescil ettirmeniz de mümkün.

 

Genellikle bu yönteme “yabancı plakalı araç alımı” denir. Ancak gerçekte ismi “bedelsiz ithalat” olarak geçer. Şartları ise şunlardır:

  • Türkiye dışında 2 yıl yaşamış ve tekrar ülkeye ikametini taşıyıp yerleşecek kişiler yararlanabilir.

  • Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışına bir görevi yerine getirmek için gönderilen kamu çalışanları için 2 yıl şartı aranmaz.

  • Türk vatandaşlığına geçecek ve ikametini kalıcı olarak Türkiye sınırları içerisine taşıyacak kişiler için 2 yıl şartı aranmaz. 

  • Yurt dışında yaşayan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının vefatı durumunda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Türkiye sınırları içerisinde yaşayan varisleri aracı getirebilir. 

  • Yurt dışında emekli olmuş kişiler araçlarını getirebilirler. 

 

Bu şartları karşılayan kişiler getirdikleri araçları için gümrükte vergi ödemezler. Ancak araçların ÖTV ve KDV gibi vergileri kullanıcıdan tahsil edilir. 

 

Yurt dışında geçici süre ile çalışan kişilerin (örneğin inşaat işçileri, otel çalışanları, gemi tayfa veya amirleri ve benzer işler yapanların) çoğunlukla gittikleri ülkelerde oturma izinleri bulunmaz. Bu nedenle de araç getirebilmeleri mümkün olmaz. 

 

Son olarak aracı, sahibi dışında bir başkası getirebilir. Ancak getirecek kişiye araç sahibi tarafından vekalet verilmesi gerekir.

 

Ayrıca hem araç sahibinin hem de aracı getirecek kişinin yurt dışında son 1 yıl içerisinde 185 gün geçirmiş olması şartı aranır. 

 

Yurt dışından nasıl araç getireceğinizi açıkladığımıza göre sıkça sorulan soruları cevaplayabiliriz. 

Hangi Ülkelerden Türkiye’ye Araç Getirilir?

İthalat yöntemi ile sürücüler diledikleri ülkelerden araç getirebilirler. Bedelsiz ithalat yöntemi ile araç getirecek kişiler ise yukarıda belirtilen şartları karşılıyorlarsa ikamet ettikleri ülkeden araç getirebiliyorlar. 

 

Bu durumda da Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler için bir istisna söz konusu. AB ve ASTB ülkelerinde ikamet eden kişiler,

 

AB ve ASTB üyesi farklı bir ülkenin plakasına sahip araçlarını Türkiye’ye bedelsiz ithalatla getirebiliyor. 

Engelli Raporu ile Yurt Dışından Araba Getirme Nasıl Gerçekleşir?

Türkiye Cumhuriyeti, sosyal bir devlet olmanın gereği olarak engellilere birçok hak tanıyor.

 

Bunlar arasında ÖTV’siz araç alımı da bulunuyor. Türkiye’de bir engelli vatandaş, ÖTV’siz olarak sıfır araç satın alabiliyor. Ayrıca aracı için MTV ödemesi de yapmıyor. 

 

Araç almaya hak kazanmış bir engelli birey, yurt dışından araç getirmesi durumunda da benzer haklardan yararlanabiliyor. Gümrük Vergisi Kanunu ile engellilerin kullanımına mahsus eşyalar, gümrük vergilerinden muaf tutuluyor. 

Yurt Dışında Çalışanlar Araba Getirebilir mi?

Türkiye dışında 2 yıl yaşamış herhangi bir Türk vatandaşı, Türkiye’ye ikametini taşıması durumunda arabasını getirebiliyor. Ancak kamu çalışanları, görevle yurt dışına gönderildiyse bu şart aranmıyor.

 

Ayrıca yurt dışında emekli olmuş vatandaşlarımız yine araçlarını Türkiye’ye getirebiliyor ve bedelsiz ithalat hakkından yararlanabiliyor. 

Yurt Dışından Alınan Aracı Başkası Getirebilir mi?

Vekalet tanımlanması durumunda başka bir kişi aracı Türkiye’ye getirebiliyor. Ancak hem aracın sahibinin hem aracın hem de vekalet verilen kişinin ikamet ve kayıt bilgilerinin yurt dışında olması gerekiyor. Aksi takdirde kurallara göre aracı sadece kayıtlı sürücü kullanabiliyor.  


Yurt Dışından Araba Getirme Konusunda Önbeyan Nedir?

Yurt dışında ikameti bulunan kişiler araçları ile Türkiye’ye gelecekse e-Devlet üzerinden önbeyanda bulunmalı. Önbeyan ile ülkeye giriş işlemleri hızlanıyor ve bekletilme süreleri önemli ölçüde düşüyor. 

İkinci El mi, Yurt Dışından Araba Almak mı Mantıklı?

Gümrük vergisiz ithalat ya da sık kullanılan ismi ile gümrüksüz araç ithalatı dışında kalan yöntemlerin neredeyse tamamı, Türkiye’den alacağınız ikinci el araçtan çok daha maliyetlidir.

Yurt dışından daha ucuza Türk plakalı bir araca sahip olmak için ikinciyeni.com’un ilanlarını takip edebilirsiniz.