Tatile Çıkmadan Önce Uzun Yol Bakımını İhmal Etmeyin
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tatil sezonu açıldı. Hafta sonları, bayram tatilleri, yıllık izinler derken ülkenin büyük bir kısmı yollarda olacak.
Aylardır çevrenizdeki insanlar gibi siz de bu tatil için hazırlık yapıyorsunuz. Kalacak yeri seçip rotaları ve gezilecek yerleri planladınız, hatta kıyafetlerinizi bile aldınız.
Peki, kilometrelerce yol gideceğiniz aracınızın uzun yol bakımı yapıldı mı?
Sizin için tatile çıkmadan önce uzun yol bakımında nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve bilmeniz gereken noktaları derledik.
Uzun Yol Öncesi Yapabileceğiniz Bakımlar
Uzun yol öncesinde aracın mutlaka elden geçirilmesi gerekiyor. Sıfır bir araç olsa bile rodaj gibi işlemlerin tamamlanması önemli. Bu nedenle de uzun yol öncesi yapabileceğiniz bakımlar şöyle sıralanıyor:
Motor bakımı
Yürüyen aksam kontrolleri
Sıvı kontrolleri
Lastik kontrolleri
Yol tamir kiti kontrolü
Bu bakımların büyük bir kısmını kendiniz gerçekleştirebilirsiniz. Ancak yetkili teknik servisler, uzun yol bakımlarını sizin için hızlı bir şekilde yapabiliyor. Ayrıca motor bakımı ve kontrolleri için yetkili teknik servislere gidilmesi mutlaka öneriliyor.
Yetkili Servis Nereye Bakacağını Bilir
Bir otomobilin bakımı uzmanlık ister. Bazı noktalar vardır ki mutlaka yetkili servisin kontrolünden geçmesi gerekir. Bu noktaların başında da motor ve yürüyen aksam bakımları geliyor.
Motor bakımı ve kontrolleri için yetkili teknik servisler, arabanın beyni olarak bilinen çipe erişim sağlıyor. Bu sayede motor açılmadan supap ve piston gibi parçaların düzgün çalışıp çalışmadığı anlaşılabiliyor.
Yetkili servisler ayrıca özel sistemler aracılığı ile süspansiyon gibi yürüyen aksam parçalarının kontrollerini de gerçekleştiriyor. Böylece süspansiyon gibi yürüyen aksam parçalarında arıza olup olmadığı tespit edilebiliyor.
Rot balans ayarı da yetkili servisler tarafından kontrol ediliyor. Eğer bir hata varsa hemen gerekli tertibat ile düzeltme işlemi gerçekleştiriliyor. Rot balans ayarı düzgün olmayan bir araç ile asla uzun yola çıkılmaması öneriliyor.
Yetkili servisler ayrıca filtreleri de kontrol ediyor. Polen filtresi gibi sıkça değiştirilmesi gereken parçalar, teknik servis tarafından ömrü dolduysa değiştiriliyor ve böylece aracın klima gibi parçalarının sorunsuz çalışması sağlanıyor.
Son olarak frenlerin kontrolleri de yetkili teknik servis tarafından yapılıyor. Yetkili teknik servisler, balataların aşındığını ya da ABS gibi fren teknolojilerinde bir hata olduğunu fark ettiklerinde gerekli değişiklikleri yapabilir.
Lastik Diş Derinliği Kontrol Edilmeli
Kış lastiği uygulaması gibi yaz lastiği uygulaması bulunmuyor. Ancak yaz aylarında yaz lastiği veya dört mevsim lastiklerle seyahat edilmesi öneriliyor. Çünkü lastiklerin içerisinde barındırdıkları hamur özel olarak üretiliyor.
Kış lastiklerinde hamur kolayca ısınabilecek şekilde dizayn ediliyor ve böylece soğuk havalarda kolay ısınıp yüksek yol tutuşu yakalaması sağlanıyor.
Yaz lastikleri ise daha zor ısınan bir hamura sahip ve sıcak havalarda ideal yol tutuşuna ulaşmanıza yardımcı oluyor.
Güvenli bir sürüş için ise yaz aylarında mutlaka yaz lastiği veya dört mevsim lastik kullanılması öneriliyor. Yeni bir lastik alacaksanız 5 yıllık olmamasına da ayrıca özen göstermeniz önemli.
Çünkü lastikler kullanılmasa bile yerinde durdukça formlarını kaybediyor ve istenen yol tutuşu değerine ulaşılamayabiliyor.
Son olarak lastiklerin diş derinliklerinin 3 mm’nin altında olmaması gerekiyor. Çünkü 3 mm’den daha az diş derinliğine sahip olan lastikler, yol tutuşu sağlama konusunda yeterince başarılı olamıyor.
Ayrıca lastikler polisler tarafından kontrol edilirse 3 mm’den az diş derinliği olduğu için idari para cezasıyla da karşılaşılabiliyor.
Motor Yağı Seviyesi Performansı Artırır
Otomobil motorları, çalışırken sürtünen parçalara sahiptir. Motor yağı da bu sürtünmeyi en az seviyeye düşürür. Bu nedenle motor yağı kesinlikle kontrol edilmelidir.
Motor yağı kontrolünde dikkat edilmesi gereken ilk husus, aracın düz bir zeminde 10 dakika gibi bir süre motor kapalı olarak bekletilmiş olmasıdır.
Araç 10 dakika bekledikten sonra ise motor yağı çubuğunun yerinden çıkarılıp temizlenmesi gerekiyor. Temizlik için eski bir havlu kullanılabilir.
Temizlik işlemi yapıldıktan sonra çubuğun tekrar takılması ve çıkarılması gerekiyor. Çıkarıldıktan sonra yatay olarak tutulmalı ve seviyenin iki çizgi arasında olduğundan emin olunmalı.
Alt tarafta yer alan çizginin altındaysa mutlaka motor yağının değiştirilmesi gerekiyor.
Eğer daha önce motor yağı değiştirmediyseniz “Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?” başlıklı yazımıza göz atmanızı öneririz. Ancak motor kontrolleri için teknik servise gitmeniz durumunda zaten yağ seviyesi inceleniyor ve gerekiyorsa değiştiriliyor.
Araç sıvıları konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise silecek suyu.
Silecek Suyunu Mutlaka Kontrol Edin
Silecek elektroniği tuşuna basılarak veya kolu çevrilerek kolayca kontrol edilebiliyor. Silecek suyunu boşaltmak için sileceğin çalıştırılması yeterli.
Silecek suyu ise özel bir hazne içerisinde depolanıyor. Deponun kapağı açılarak silecek suyu doldurabiliyor. Ancak burada normal su kullanılmaması öneriliyor.
Normal suyun silecek suyu olarak kullanılması durumunda camda çizikler görülebiliyor. Bu nedenle de mümkünse dört mevsim silecek suyu kullanılması gerekiyor.
Ancak kamp gibi böcek, polen ve reçine benzeri cam zararlılarının bulunduğu bir ortama gidilecekse böcek karşıtı olarak adlandırılan cam suları tercih edilmeli.
Silecek suyu da tıpkı motor yağı gibi teknik servise gidilirse kontrol edilip gerekirse takviye ediliyor. Motor sıvıları ile ilgili kontrol edilmesi gereken son nokta ise antifriz.
Antifriz Deyip Geçmeyin
Antifrizin sadece motor suyunun donmasını önlediği zannediliyor ve genellikle yaz aylarında değişiklik yapılmıyor.
Ancak antifriz aynı zamanda yaz aylarında motorun hararet yapmasının önüne geçiyor. Bu nedenle de uzun yola çıkılmadan önce mutlaka değiştirilmesi gerekiyor.
Değişiklikten önce mutlaka aracın kullanma kılavuzuna bakılması ve önerilen antifrizin kullanılması lazım. Aksi takdirde antifriz yeterince etkili olamayabiliyor.
Radyatör ve yedek su kapağı açılıp araç içerisinde bulunan sıvı boşalana dek beklenmeli.
Sıvı boşaldıktan sonra ise model kitapçığında önerilen antifrizin, yine model kitapçığında belirtilen mililitre değerine sadık kalınarak ilave edilmesi gerekiyor.
İlave işlemi sırasında antifriz eklendikten sonra hazneye, model kitapçığında belirtilen miktarda kireçsiz su katılmalı.
İşlem tamamlandıktan sonra ise motor çalıştırılmalı ve model kitapçığında belirtildiği kadar su eklenmeli. İşlem tamamlandıktan sonra antifriz kapağı kapatılmalı.
Silecek suyu ve motor yağında olduğu gibi antifriz kontrolleri de yetkili teknik servise gidildiğinde yapılıyor. Eğer aracın yeterince antifrizi yoksa ilave ediliyor.
Eski Akü Yarı Yolda Bırakır
Aküler, araçların hem motor çalıştırılırken hem de radyo gibi elektronik cihazların kullanılabilmesi için gerekli olan elektriği sağlıyor. Ancak bir kullanım ömürleri bulunuyor.
Akü kontrolü ise marşlı bir araç kullanılıyorsa yapılması oldukça kolay. Marşa basarken cılız ve kesik bir ses geliyorsa akü bitmeye yakın demektir.
Start-Stop Sistemi bulunan araçlardaysa genellikle gösterge paneline akü simgesi ekleniyor. Simge yanıyorsa akünün takviye edilmesi veya değiştirilmesi gerekiyor.
Ancak uzun yola çıkacaklar için akünün değiştirilmesi, çok daha iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Özellikle eski aküler, takviye edilseler dahi yüksek bir kapasiteye sahip olmuyor ve yolda kalınması gibi istenmeyen sorunlarla karşılaşılabiliyor.
Yaz Bakımı ile Uzun Yol Bakımı Farklı mı?
Aslında yaz bakımı ile uzun yol bakımı temel olarak birbiriyle oldukça paraleldir. Akü kontrolleri, yağ değişimi, lastik kontrolleri ve diğer birçok kontrol tamamen birbirine benzer.
Ancak yaz bakımında ek olarak lastik değişikliği de bulunur. Kış lastiklerinin çıkarılıp yaz lastiklerinin takılması ve gerekiyorsa lastiklerin değiştirilmesi önemlidir.