Rölanti Nedir? Aracı Rölantide Kullanmak Ne Demek?


09 Mayıs 2024
6479 kez okundu
Rölanti Nedir? - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Otomotiv dilinde bazı terimler sıkça kullanılır fakat bu terimlerin karşılığı her zaman tam olarak bilinmez. Söz konusu terimlerden biri olan rölanti de ne anlama geldiği bilinmesi gereken terimlerden. Çünkü her araç sürücüsü, aracı rölantide kullanmayı da bilmek durumunda. Peki, rölanti nedir, rölanti ayarı nedir ve nasıl yapılır?

Rölanti Nedir? Ne İşe Yarar?

Rölanti, bir aracın çalışmaya devam edebileceği en düşük devir sayısını ifade eder. Bu devir sayısı aracınızın markasına ve modeline göre değişiklik gösterse de genellikle 500 - 1000 devir/dakika arasındadır. 

 

Aracınızı ilk çalıştırdığınızda, araç rölanti durumundadır. Rölantideki bir aracın motoru çalışmaya devam eder fakat gaza basmadığınız sürece araç ilerlemez. Rölantideki bir aracın debriyajına bastığınız sürece motora dönme hareketi iletilmez ve aracınız kendi kendine hareket etmez. Aynı zamanda rölanti durumu, aracın stop etmesini de önler. Yani rölanti sürecinde tüm kontrol sürücü olarak sizdedir. 

Aracı Rölantide Kullanmak Ne Demek?

Aracı rölantide kullanmak, motoru çalıştırdıktan sonra aracı kalkışa hazır bir vaziyette bekletmektir. Motor minimum çalışma devrindeyken hareket etmeye hazır olur. Vitesi değiştirip gaza basmanız halinde ise devir yükselir ve aracınız ilerlemeye başlar. Eğer manuel vitesli bir araç kullanıyorsanız, rölanti sırasında debriyaj pedalına da basmanız gerekebilir. 

Aracı Rölantide Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

Aracı rölantide kullanmanın gerekliliği konusunda her zaman bir karışıklık vardır. Aslında rölanti sürecinin faydalı veya zararlı olması, hangi şartlarda ne kadar süre boyunca aracı rölantide kullandığınıza bağlıdır. Peki, rölantide araç kullanmak zararlı mı, faydalı mı?

Aracı Rölantide Kullanmanın Faydaları

Aracı rölantide kullanmak, yola çıkmadan önce aracı hazırlama konusunda faydalıdır. Özellikle eski tip araçlar, mevsim koşullarında zorlanabilir. Genellikle soğuk havalarda motoru ısıtma amacıyla araç rölantide kısa bir süre bekletilebilir. Fakat yeni nesil bir aracınız varsa soğuk havalardan etkilenmez ve bu nedenle aracı ısıtmanız gerekmez. Yine de aracınızı çalıştırdıktan sonra 15 - 30 saniye arasında bir süre rölantide bekleterek daha kontrollü bir kalkış yapabilirsiniz. 

Aracı Rölantide Kullanmanın Zararları

Aracı rölantide kullanmanın zararlı olabileceği durumlar da vardır. Bunlardan biri tabii ki yakıt tüketimidir. Motor çalışmaya başladığı andan itibaren yakıt tüketir. Bu nedenle uzun süre rölantide beklemek, gitmeyen bir araçta boşuna yakıt tüketmeye sebebiyet verir. 

 

Aracınızı çok uzun süre rölantide kullanmanız da motor aksamlarına zarar verebilir. Bu nedenle eğer bir yerde 1 - 2 dakikadan uzun süre beklemeniz gerekiyorsa, aracınızı stop ettirerek beklemelisiniz. Aksi halde hem yakıt tüketebilir hem de aracın gereksiz ısınarak arızalanmasına yol açabilirsiniz. 

Rölanti Ayarı Nasıl Yapılır?

Rölanti ayarı, bir aracın hangi devirler arasında rölantide kalacağını belirleyen bir ayardır. Bu ayar her araç için standart bir şekilde ayarlanmış olsa da kullanım koşulları, arızalar ve onarım süreçleri gibi durumlar rölanti ayarının bozulmasına sebebiyet verebilir. Bu durumda da rölanti düşük veya yüksek olabilir. 

 

Rölantinin düşük veya yüksek olması, aracın rölantide veya kalkış sırasında stop etmesine, rölantideyken titremesine, rölanti dalgalanmasına, normalden fazla yakıt tüketimine ve performans düşüklüğüne neden olabilir. Tüm bu durumlar aracın parçalarına da zarar verebileceği için mutlaka rölanti ayarı yapılmalıdır. 

 

Rölanti ayarı, eski tip araçlarda karbüratör üzerindeki ayar vidası ile yapılır. Dizel araçlarda rölanti, enjektörlere iletilen yakıt miktarı ile ayarlanır. Elektrik kontrol ünitesi (ECU) bulunan yeni nesil araçlarda ise rölanti ayarı, araçtaki sensörler sayesinde otomatik olarak yapılır. 

Rölanti Dalgalanması Nedir?

Araçta rölanti dalgalanması, motor boşta çalışırken devir saatinde dalgalanma görülmesi durumudur. Bazı arıza durumlarında, araba rölantideyken devir dalgalanması görülebilir. Rölanti motoru bileşenlerinde, yakıt sisteminde, manifoldlarda veya filtreleme sistemlerinde ortaya çıkan bir arıza, rölanti dalgalanmasının sebeplerinden biri olabilir. 

Rölanti Motoru Arızası Neden Olur? Nasıl Giderilir?

EcoTour

Rölanti motoru veya rölanti valfi, motorun gaz verilmemesine rağmen çalışmaya devam edebilmesini sağlayan bir parçadır. Gaz pedalına bastığınızda, aracınızın motoruna yakıt takviyesi yapılır ve dönme hareketi gerçekleşerek araç ilerler. Fakat rölanti durumunda çalışan motorun da yakıta ihtiyacı vardır. Bu noktada rölanti valfi devreye girer ve gaz vermemenize rağmen motora yakıt ve hava ileterek aracınızın çalışmaya devam etmesini sağlar. 

 

Eğer rölanti motoru arızalanırsa görevini doğru bir şekilde yerine getiremez ve aracınızda bazı problemler ortaya çıkar. Başlıca rölanti motoru arızası belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:


  • Motor arıza lambasının yanması

  • Devir saatinde rölanti dalgalanması

  • Aracın rölantideyken stop etmesi

  • Aracın çalışmak için çok yüksek devire ihtiyaç duyması

  • Aracın normalden daha fazla yakıt tüketmesi

  • Aracın rölantideyken titreme yapması

     

Listedeki durumlar, genellikle rölanti valfi arızasının belirtileri olarak kabul edilir. Bu durumlardan bir veya birkaçı aracınızda mevcutsa, aracınızın tamire ihtiyacı olabilir. Rölanti motoru arızasını gidermek için en kısa sürede yetkili servise giderek aracınıza bakım ve onarım yaptırmalısınız. 

 

Aracınızda rölanti ve benzeri durumlarda sorun yaşamamak için periyodik ve mevsimsel bakımları aksatmamalısınız. Araç bakım süreçleriyle ilgili detaylı bilgiler için “Araç Kış Bakımı” ve “Araç Yaz Bakımı” başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.