Otomobillerde Kullanılan Ses Sistemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler


01 Ağustos 2022
151153 kez okundu
Araba Ses Sistemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Müzik dinlemek ya da radyodan gelişmeleri takip etmek, birçok sürücü için otomobil kullanırken olmazsa olmaz bir deneyim. Peki, araç ses sistemi hakkında neler biliyorsunuz ya da araç ses sistemi nasıl güçlendirilir?

 

Araç içi ses sistemi olarak adlandırılan ve müzik ya da radyoyu dinlemenizi sağlayan oto ses sistemleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizin için derledik. İlk olarak araç ses sistemlerinin bileşenlerine bakmamız yararlı olacaktır. 

Ses Sisteminin Bileşenleri

ses-sisteminin-bilesenleri

 

Araç ses sisteminizde ana ünite, amfi, woofer, subwoofer ve tweeter gibi bazı bileşenler bulunuyor. 

 

Ana Ünite: Ses sisteminizin beynini ana ünite oluşturuyor. Multimedya ekranı, CD çalar ya da DVD çalar adıyla da biliniyor. Temel olarak ana ünite üzerinden müzik veya radyo yayını yapılıyor. 

 

Amplifikatör: Amplifikatör, ana üniteden aldığı sinyalin gücünü ve kalitesini arttırarak hoparlörlere iletiyor. Amplifikatöre kısaca amfi deniyor ve amfiler, müzik sistemini kontrol etmenizi sağlıyor. 

 

Hoparlörler: Hoparlörler, müzik sisteminin olmazsa olmaz parçalarından. Hoparlör seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şeyler arasında hoparlörlerin gücü ve ebatlarının aracınıza uygun olup olmadığı yer alıyor. 

 

Woofer ve Subwoofer: Woofer ve subwoofer, davul sesi gibi bas seslerini bize ulaştırıyorlar. Etkileyici ses efektleri de woofer ve subwooferlar aracılığıyla meydana geliyor.

 

Subwooferların kapalı kutu, portlu kutu, bandpass kutu olmak üzere farklı çeşitleri bulunuyor. En çok tercih edileni ise montajı ve imalatı daha kolay olan kapalı kutu. 

 

Tweeter: Tweeter, tiz sesleri iletmekle görevli.

Oto Ses Sistemi Montajı Nasıl Yapılır?

Otomobillere ses sistemi montajı, bazı kaplamaların ve konsol gibi parçaların çıkarılarak yapıldığı oldukça meşakkatli bir süreçtir. Bu nedenle özenle yapılması gerekir. Ayrıca bir hata yapılması durumunda araçta fiziki bazı sorunlar görülebilir. Örneğin konsol çizilebilir ya da bazı kısımları normale göre daha esnek hale gelebilir. 

 

Otomobiller için ses sistemi satan birçok yer, aynı zamanda ya montaj işlemi yapar ya da anlaşmalı olduğu montaj şirketleri bulunur. Profesyonellerle çalışmak, birçok açıdan avantajlı olabilir.

 

Birincisi profesyoneller benzer araç modellerinin defalarca konsol gibi parçalarını çıkardıkları için süreci çok daha hızlı tamamlarlar. İkincisi hata payı çok daha az olur.

İkinci El Oto Ses Sistemi Alınır mı?

İkinci el ve çoğunlukla da çıkma olarak tarif edilen ses sistemleri, ses sistemlerinden anlayan biri kontrol etmediği sürece alınmamalıdır. Çünkü genellikle amplifikatörler ve woofer gibi parçalarda kullanıma bağlı sorunlar görülebilir.

 

Bazı durumlarda da bu sorunlar, ses sisteminin birkaç ay gibi kısa bir sürede bozulmasına neden olabilir. 

Oto Ses Sisteminde Ses Kalitesini Artırmak için Neler Yapabilirsiniz?

Oto ses sisteminin ses kalitesini artırabilmek için önde gelen markaları tercih etmek önemlidir. Ayrıca amplifikatör, hoparlör, woofer, subwoofer ve tweeter gibi parçaların eksiksiz olması, her sesin işitilebilecek hale gelmesini sağlar.

 

Bu nedenle de eksiksiz bir oto ses sistemi kurmak, ses kalitesini en çok artıran nokta olarak öne çıkar.

Araç Ses Sistemi Fiyatları

Araç ses sistemlerinin fiyatları, son yıllarda çıkan yeni nesil kaplamalar ve teknolojiler nedeniyle büyük değişiklikler gösterir. Bu nedenle de tavan fiyat vermek doğru olmaz.

 

Ancak taban fiyat olarak minimum 1.500 TL gibi bir ücret ödenmesi gerekir. Ayrıca bu ücrete montaj dahil değildir. Montaj ücretleri ise şehre, ilçeye ve çalışılacak olan şirkete göre değişiklik gösterebilir. 

Otomobilinize Ses Sistemi Kurarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Otomobilin için ses sistemi kurmadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var:

Bütçenize Karar Verin 

Ses sistemi için ne kadar bütçe ayırdınız? Aracınız için ses sistemi seçerken öncelikle bütçenizi ve ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Unutmayın, her zaman en pahalı ses sistemi, sizin ve arabanız için en iyi ses sistemi olmayabilir.

 

Yeterli bütçeniz yoksa tüm ses sisteminizi baştan sona yenilemek zorunda da değilsiniz. Ön hoparlörlerinizi ya da amfinizi değiştirmenin de fark yaratacağını bilmeniz gerekiyor.

Hangi Tür Müzikler Dinliyorsunuz?

Yolculukta size eşlik etmesinden keyif aldığınız müziklerin türü de ses sistemi seçerken dikkat etmeniz gereken noktalardan.

 

Örneğin klasik müzik vazgeçilmezinizse temiz ve berrak bir ses elde edeceğiniz yüksek kalitedeki ses sistemlerini tercih etmeniz gerekiyor.

 

Pop, caz, rock gibi müzik türleri ile yolda ilerlemek en büyük tutkularınızdansa şanslısınız! Daha uygun fiyatlı ses sistemleriyle de aradığınız mükemmel sese ulaşabilirsiniz.

 

R&B, tekno, house ya da rap ile eğlenceyi bir adım ileri taşımak isteyenlerdenseniz woofer ve subwoofer ile zenginleşen güçlü müzik sistemlerine ihtiyacınız var demektir.

Gelişmiş Özellikler İle Sürüşe Keyif Katın

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte araç ses sistemleri de birçok yenilikçi özellikle birlikte sunuluyor. Ses sistemi seçerken bu özelliklerin hangilerine ihtiyacınız olduğunu iyi değerlendirmeniz gerekiyor. 

 

  • MP3 / WMA / AAC ses dosyalarını destekleme

  • Uydu radyosu 

  • DVD oynatma 

  • Bluetooth bağlantısı 

  • Akıllı telefon desteği

 

Burada akıllı telefon desteğine ayrıca bir parantez açılması gerekiyor. Bir araçta Android Auto veya Apple CarPlay desteği bulunması durumunda multimedya ekranından yapılabilecek işlemler kolaylaşıyor. Çünkü Android Auto ve Apple CarPlay desteği ile akıllı telefonda yer alan uygulamalar, multimedya ekranında kullanılabiliyor. 

 

Böylece Spotify, YouTube Musics veya Apple Music gibi uygulamalara kolayca erişilebiliyor ve araba ses sistemi aracılığı ile uygulamalardan müzik dinlenebiliyor. Ayrıca navigasyon uygulamaları gibi sürüş sırasında ihtiyaç duyulan uygulamalara da erişilebiliyor.

Ses Kalitesini Arttırmak için Neler Yapabilirsiniz? 

Direksiyonun başına geçtiğinizde müziğin ritmini hissetmek ve her yolculuğu bir konser deneyimine çevirmek hayal gibi mi geliyor? Öyleyse ses sisteminize daha iyi hoparlörler, amfi ve subwoofer ekleyerek yenilemeyi düşünebilirsiniz.

 

Ses sisteminizden yeterli verimi alamadığınızı düşünüyorsanız yeni bir amfi satın alabilir, ritmi daha çok hissetmek istiyorsanız müzik sisteminize subwoofer ya da woofer ekleyebilirsiniz. 

 

Yapacağınız birkaç küçük iyileştirme de oldukça faydalı olacaktır. Hem ses kalitesini hem de yol konforunuzu artırmak için araç ses yalıtımı konusuna eğilebilirsiniz.

 

Kapı panellerine, hatta aracınızın tabanını bile izolasyon malzemesi ile kaplatmanız mümkün. Böylece yol gürültüsünü azaltmış ve ses sisteminiz için oldukça sessiz bir ortam yaratmış olacaksınız.

 

Çoğu zaman atlanan bir konu da ses dosyalarının çözünürlüğüdür. Yüksek çözünürlüklü dosyalardan müzik dinlemek, araçtaki ses kalitesini artırmanın en kolay yollarından.

 

En Bilinen Araç Ses Sistemi Markaları 

Yeni bir ses sistemi almaya karar verdiyseniz bu konuda başarısını kanıtlamış markalara şans vermenizde fayda var. Araç ses sistemi fiyatları da markaya, modele ve ses sisteminin fonksiyonlarına göre değişiklik gösteriyor. En çok önerilen araç ses sistemi markaları şöyle:

  • Sony 

  • Pioneer 

  • Fusion

  • Kenwood

  • Alpine

  • Polk Audio

  • Focal

  • Boston Acoustics

  • Hertz

Araç Müzik Sistemi Arızaları 

arac-muzik-sistemi-arizalari

 

Araç ses sisteminizde meydana gelen çeşitli arızalar, direksiyon başındayken canınızı mı sıkıyor? En çok karşılaşılan arızalara ve sebeplerine de bir bakalım.

  • Ses Sisteminden Gelen Cızırtı 

Ses sisteminizden cızırtı geliyorsa hoparlörlerin yerlerine tam olarak oturduğundan emin olun. Müzik sisteminizin montajı ile ilgili sıkıntılar cızırtılı bir ses çıkışına sebep olabilir.

 

Amfinin aşırı ısınması, havasız kalması ve döşeme ile temas etmesi de cızırtılı sesin en çok karşılaşılan sebeplerinden. Bu sorunla karşılaşmamak için korumalı amfi tercih etmeniz öneriliyor. Aracınızın ateşleme sisteminde meydana gelen sorunlar ya da şase eksikliği de ses sisteminden gelen cızırtının sebebi olabilir.

  • Müzik Sisteminin Sesi Yetersiz 

Her araç modeli, kendine özgü bir akustiğe sahip. Aracınızın akustiğine uygun ses sistemi monte edilmediğinde yeterli sesi alamayışınız gayet doğal. Bu yüzden yeterli bilgi ve deneyime sahip değilseniz ses sistemi seçimi ve kurulumu sırasında mutlaka bir uzmandan destek almanız gerekiyor.