Atmosferik Motor ile Turbo Motor Arasında Ne Fark Var?


01 Ağustos 2022
160033 kez okundu
Atmosferik Motor & Turbo Motor Farkları - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Dizel mi, benzinli mi?” ya da “Otomatik mi, manuel mi?” gibi popüler sorulardan bir diğeri de “Atmosferik mi, turbo motor mu?”dur.

 

Otomobil severlerin tartışma konusu olan motor teknolojileri hakkında bilmeniz gerekenleri ve öne çıkan noktaları sizin için derledik. 

 

Karşılaştırmayı ve motorlar arasındaki farkı anlatmadan önce bu motor çeşitlerinin tam olarak ne anlama geldiğine bakmamız daha yararlı olabilir. 

Atmosferik Motor Nedir?

İçten yanmalı olarak tarif edilen ve fosil yakıtlarla çalışan dizel ya da benzinli motorların en yaygın çeşitlerinden biri atmosferik motordur. Ancak atmosferik motor, aslında bir çalışma prensibini açıklamak için kullanılır. 

 

Atmosferik motorların çalışması için sadece otomobilin o an için var olduğu ortamdaki hava basıncı kullanılır.

 

Atmosferik motorlarda, 1 bar değerindeki atmosfer basıncı emilir ve silindir içerisine yakıt-hava karışımı olarak iletilir. Böylece yanma gerçekleşir ve aracın hareket etmesi sağlanır. 

 

Hava basıncının “ekstrem” olarak nitelendirildiği ve değiştiği durumlarda ise araç çalışmayabilir.

Atmosferik Motorun Avantajları Nelerdir?

atmosferik-motorun-avantajlari-nelerdir

 

Atmosferik motorların en büyük avantajı, bakımının ve parça değişiminin kolay olmasıdır. Bu sayede daha düşük bir ücret ödenir. Bunun dışında atmosferik motorların öne çıkan yönleri şöyledir: 


  • Düşük devirlerde atmosferik motorlar, genel olarak turbo motorlara göre daha yüksek hız sağlar. 

  • Atmosferik motorların silindir sayısının artması, doğru orantılı olarak gücü de artırır. 

  • Turbo gecikmesi veya daha sık kullanılan ismiyle turbo lag yaşanmaz.

 

Bu noktada atmosferik motorların nasıl anlaşılacağı konusu kafanıza takılmış olabilir. 

Atmosferik Motor Nasıl Anlaşılır?

Atmosferik motorları, motor isminden genellikle anlamak mümkündür. Çünkü turbo motorlarda “T” harfli kısaltmalar bulunur. Bunun dışında atmosferik motorlar, turbo motorlara göre ilk çalıştırmada çok daha hızlı bir kalkış yapar. Ayrıca turbo gecikmesi gibi sorunlar yaşanmaz. 

 

Atmosferik motorları açıkladığımıza göre sıra tartışmanın diğer bir cephesi olan turbo motorlarda. 

Turbo Motor Nedir?

turbo-motor-nedir

 

Turbo motorlarda da yakıt-hava karışımı silindirlere iletilir ve aracın hareket edebilmesi için yanma gerçekleşir. Sağlanan hareket enerjisi ise tekerleklere iletilir ve aracın hareket etmesi sağlanır. 

 

Yakıt-hava karışımı, silindirler içerisinde yakılıp egzoza iletildikten sonra turbo olmayan motorlarda havaya karışması sağlanır.

 

Turbo motorlarda ise enerji bakımından zengin olan bu gazlar, turbo türbinleri olarak adlandırılan mekanizmaları çevirmek için kullanılır. Egzoz gazının bir kısmı, kompresör vasıtasıyla tekrar motora iletilir.

 

Böylece motora daha yüksek hava girişi sağlanır. Peki, turbo motorlarda bu işlem ne işe yarar? 

 

İçten yanmalı olarak tarif edilen benzinli ve dizel motorlarda, yakıtın tutuşabilmesi için oksijene ihtiyaç duyulur.

 

Turbo motorlarda ise oksijen, atmosferik motorlara göre daha fazla iletilir. Böylece aracın daha yüksek performansa sahip olması sağlanır. 

Turbo Motorun Avantajları Nelerdir?

Turbo motorun en büyük avantajı, çok düşük motor hacimleriyle bile yüksek performans verebilmesidir.

 

Örneğin 1.0 litrelik bir turbo motorlu araç, genel olarak 1.0 litrelik atmosferik motorlu bir araca göre daha yüksek beygir ve tork gücü yakalar. 

 

Bunun dışında turbo motora sahip araçların avantajları şöyle sıralanır: 


  • Turbo motorlar genellikle küçük yapılı olduğu için yüksek yakıt verimliliği sağlar. 

  • Turbo motorlar daha az yakıt tükettiği için doğal olarak daha az karbon salınımı yapar. 

  • Yüksek süratlerde genellikle atmosferik araçlara göre daha yüksek performans yakalar. 

 

Peki, atmosferik motorlu bir aracı turbo yapmak mümkün müdür?

Atmosferik Motora Turbo Takılır mı?

Atmosferik motorlar turbo motora çevrilebilir. Ancak bu işlem bir hayli meşakkatlidir. Çünkü turbo motorlu araçların atmosferik motorlu araçlara göre çok daha fazla parçası bulunur. 

 

Atmosferik motorlu araçları, el yordamı ile turbo motorlu araca çevirmek asla önerilmez. Bunun yerine özel kitlerin alınması gerekir.

 

Bu tip kitler, genellikle yurt dışında satılır ve özel ölçümlerle hazırlanır. Kitler takıldıktan alındıktan sonra çeşitli düzenlemeler ile araç atmosferik motordan turbo motora çevrilebilir. Ancak bu durumda büyük sorunlarla karşılaşılması mümkündür. 

 

Sorunların en önemlisi ise ısınmadır. Çünkü atmosferik motorlu araçlarla turbo motorlu araçların motor içi sıcaklık değerleri oldukça farklıdır.

 

Atmosferik motor turbo motora çevrildiğinde de motor içi sıcaklık yükseleceği için birçok parça çok hızlı bir şekilde aşınıp kullanılmaz hale gelebilir. 

 

Hem turbo motorları hem de atmosferik motorları açıkladığımıza göre sırada “Atmosferik motor mu, turbo motor mu?” sorusunun cevabını bulmak var. 

Atmosferik Motor ile Turbo Motor Arasındaki Farklar Nelerdir?

Atmosferik motorlar, benzer güç üretebilen turbo motorlara göre daha yüksek yakıt tüketimi eğrisine sahiptir. Bunun dışında aralarındaki farklar şöyle sıralanır: 


  • Atmosferik motorlarda turbo gecikmesi gibi sorunlar yaşanmaz. Ancak turbo motorlar, turbo gecikmesi sorunuyla karşılaşır. 

  • Turbo motorlar çok sayıda ekstra parçaya sahiptir. Bu nedenle de bakım maliyetleri, atmosferik motorlara göre daha yüksektir. 

  • Yüksek süratlerde turbo, kalkış gibi durumlardaysa atmosferik motorlar daha avantajlıdır. 

  • Turbo motorlar, benzer hacme sahip atmosferik motorlara göre daha az yakıt tüketir. 

 

Son olarak turbo motorlar, genellikle atmosferik motorlara göre daha yüksek ses çıkarır. Bu nedenle de biraz daha gürültülü oldukları söylenebilir. Peki, sürücüler hangisini tercih etmeli?

 

Aslında bu sorunun net bir cevabını vermek mümkün değil. Çok sık araç kullanmayan bir sürücü için atmosferik motorlu araçlar daha cazip olabilir. Her gün araç kullanan ve düşük yakıt tüketiminden yararlanmak isteyen bir sürücü için ise turbo motorlu bir araç daha yararlı olacaktır. 


Hem turbo hem de atmosferik motorlu araçların fiyatlarını görmek ve güvenli bir ikinci el deneyimi yaşamak isteyen sürücülerin ise ikinciyeni.com araçlarını kontrol etmesi yeterlidir.