2025 MTV Ücretleri Ne Kadar?
Bu içerik 26.12.2024 tarihinde güncellenmiştir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ücretlerine 1 Ocak 2025’ten itibaren zam gelecek. Zam oranı ise %43,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranı seviyesinde olacak. Ek bir indirim veya artışın ilan edilmemesi durumunda vergi tutarları, geçerli oran üzerinden artacak. Peki, MTV fiyat listesi 2025 yılı için nasıl olacak?
2025 MTV Zam Oranları Ne Kadar?
2018 yılına kadar otomobillerin motor hacmine göre MTV belirleniyordu. 2018 yılında yapılan düzenleme ile 2018’den itibaren alınan araçların hem motor hacmine hem de KDV’siz alış fiyatına bakılarak MTV belirleniyor. 2025 yılına girilirken yeniden değerleme oranı %43,93 olarak belirlendi. Bu nedenle MTV ücretlerine de %43,93 oranında zam gelecek.
MTV Nedir?
Motorlu Taşıtlar Vergisi yani MTV, her yıl araç sahiplerinden 2 eşit taksit halinde tahsil edilen verginin adıdır. Otomobil ve motosiklet gibi araçlara mahsus olan bu özel verginin tahsilatı ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılır. Ayrıca anlaşmalı bankalar aracılığıyla da bu ücretler ödenebilir.
2025 Yılı MTV Ücretleri
Yapılan yeniden değerleme ile 2025 MTV fiyatları şöyle oldu:
2018’den Önce Alınan Otomobillerin 2025 MTV Ücretleri
01.01.2018’den Sonra Alınan Otomobillerin 2025 MTV Ücretleri
Elektrikli Araçlar İçin 2025 MTV Ücretleri
Motosikletlerin 2025 MTV Ücretleri
MTV Ödemeleri Ne Zaman, Nasıl Yapılır?
İki eşit taksit halinde ödenen MTV’nin ilk taksidinin 2025 Ocak, ikinci taksidinin ise 2025 Temmuz ayı içerisinde ödenmesi gerekiyor. Ödemeleri geciktirmeniz durumunda faiziyle birlikte ödeme yapmak zorunda kalırsınız. Aklınıza hemen “Nasıl ödeme yapabilirim?” sorusu gelebilir. MTV 2025 ödemelerinizi yapmak için anlaşmalı bankalardan ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinden yararlanabilirsiniz.
Kamyonetin Panel Van Olarak MTV Ödemesi
Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerinde araç sınıfı, normal şartlarda ruhsatta yazıldığı gibi kabul edilir. Fakat bazı kamyonetler için durum farklıdır. Ruhsattaki sınıfı kamyonet olan bir aracın arka bölümünde yolcular için koltuk bulunuyorsa bu araçlar, MTV hesaplamasında panel van olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla sürücü kısmının dışında arka kısımda yolcu koltuğu bulunan kamyonet sahiplerinin, panel van tarifesi üzerinden MTV ödemesi gerekiyor.
Çift Kabin Kamyonet İçin Hangi Araç Türüne Göre MTV Ödenir?
Çift kabinli kamyonetler için de farklı bir MTV hesaplaması mevcuttur. 4x4 arazi taşıtı grubuna giren çift kabin kamyonetler için MTV hesaplaması, arazi taşıtları tarifesi üzerinden yapılıyor. Yolcu taşıma kapasitesi 3+1, 4+1 veya 5 olan 4x2 çift kabin kamyonetler için ise panel van tarifesi dikkate alınıyor.
MTV İadesi Var mı?
Bazı durumlarda yanlış plakaya MTV ödenebiliyor. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman banka ya da vergi dairesine başvurmanız gerekiyor. Ödemeler bir süre sonra bankaların yetki sınırlarından çıkabildiği için herhangi bir hatalı ödeme durumunda vergi dairelerine başvurmak, hızlı çözüm almak isteyenler için daha uygun.
Motorlu Taşıt Vergisi Borcu Nasıl Sorgulanır?
MTV borcu sorgulamaları için Dijital Vergi Dairesi, e-devlet ya da bankaların mobil ve internet şubelerini kullanabilirsiniz. E-devletten MTV sorgulamak için “Motorlu Taşıtlar Vergisi Sorgulama ve Kredi Kartı ile Ödeme” ekranına giriş yapabilirsiniz. Bankaların mobil ve internet şubelerindeki sorgulama adımları, çalıştığınız bankaya göre değişiklik gösterebilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?
MTV hesaplama işlemi; araçların sınıfına, yaşına, motor silindir hacmine, tescil tarihine ve vergisiz satış fiyatına göre hesaplanır. 2018’den önce alınan araçlarda aracın yaşı ve motor hacmi dikkate alınıyor. 2018’den sonra alınan araçlarda ise KDV’siz satış fiyatı ve araç yaşı üzerinden hesaplama yapılıyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi trafik cezalarına da 2025 yılı itibarıyla geçerli olacak şekilde zam yapıldı. Güncel trafik cezası tutarlarıyla ilgili detaylı bilgilere “2025 Trafik Cezaları Ne Kadar?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.