Son Yıllarda Logosunu Değiştiren Araba Markaları
Logolar araba markalarının hem kurumsal kimliklerini hem de araçların karakteristik özelliklerini ön plana çıkarıyor. Kullanıcılar ise markaları logolarıyla tanıyor. Bu durumda logo değiştirmek kısmen riskli görünüyor. Fakat otomotiv markaları arasında logo değiştirme trendi hızla yükseliyor. Öyle ki son yıllarda birçok marka, logosunu değiştirdi ya da güncelledi. Logosunu değiştiren araba markalarını ve logolarını sizin için inceledik.
Kia
Kia, araba logolarında yenilenme trendine radikal bir değişiklikle dâhil oldu. Marka bir önceki logosunu 2004 yılında tanıtmıştı. Günümüze kadar kullandığı kırmızı renkli, oval bir çember içindeki KIA yazısından oluşan logodan artık eser yok. Kia’nın yeni logosu bir çeşit imzaya benziyor ve el yazısı şeklinde bir fonta sahip.
Elektrikli otomobil sektörüne de giriş yapan marka, yeni logosunu duyurduğu gösteriyle de dikkat çekti. Görkemli bir havai fişek gösterisi yapan Kia yeni logosuyla birlikte sloganını da değiştirdi. Kia’nın “The Power to Surprise (Şaşırtmanın Gücü)” şeklindeki sloganı, yerini “Movement That Inspires (İlham Veren Hareket)” cümlesine bıraktı.
Peugeot
Peugeot logo konusunda en çok fark yaratan markalardan biri. Öyle ki markanın kendine ait “Peugeot Design Lab” isimli bir tasarım stüdyosu bile var. Markanın araç logoları da burada tasarlanıyor. Yeni Peugeot logosu da burada tasarlandı ve tanıtıldıktan sonra kullanıcılar çok fazla yabancılık çekmedi. Çünkü yeni logo, 1960’ların başındaki logoya da benziyor.
Dünyanın en eski otomotiv üreticilerinden biri olan Peugeot, ilk dönemlerden bu yana markanın ambleminde bir aslan kullanıyor. Son logosunda da ayakta duran, ön ayaklarını kaldırmış kuyruklu bir aslan vardı. Peugeot yeni logosunda aslanın sadece baş kısmına yer verdi. Marka 11. logosunda birçok marka gibi dijitalleşmeye gittiğini de gösteriyor.
Citroen
Araba amblemlerinde değişime gitme furyasına Citroen de katıldı. Fakat Citroen, radikal bir değişikliğe gitmek yerine bir çeşit güncellemeyle yeni logosunu tanıttı. Citroen’in yeni logosu, aslında 1919 yılında kullanılan logonun yeniden yorumlanmış hâli.
Citroen yeni logosunda da popüler açılı şeritlerine yer veriyor. 1919 yılından itibaren birkaç yıl kullanılmış olan yuvarlak içindeki açılı çift şerit, yeni logoda aynı şekilde yer alıyor. Yeni logoda şeritlerin kalınlaştığı göze çarpıyor. Renklerin ortadan kaldırılmasıyla sadeleştirilen logo, kurumsal kimlikte düz siyah renkle kullanılıyor.
Marka, yeni logosunun 2023’ün ortalarından itibaren araçlarda görülebileceğini açıkladı. Ayrıca Citroen, yeni logoyu arabalarda ikonikleşmiş “Monte Carlo Mavi” rengiyle de kullanacak. Buna ek olarak Citroen’in yeni sloganı da “Nothing Move Us Like Citroen (Hiçbir Şey Bizi Citroen Gibi Hareket Ettirmez)” olacak.
Renault
Renault da eski logolarından ilham alarak yeni logosunu tasarlayan markalar arasında yer alıyor. 1925’ten bu yana elmas biçimli dörtgenden vazgeçmeyen marka, yeni logosunu da 1972’den itibaren uzun süre kullandığı amblemine göre tasarlamış. Renault yeni ambleminde, birçok markanın yaptığı gibi iki boyutlu tasarım anlayışını benimsemiş.
Renault yeni logosunda eskisinin üç boyutlu görünümünden tamamen uzaklaşmış. 1972 tarihli logonun çevresindeki 4 şerit ise yeni logoda 2’ye inmiş durumda. Yeni Renault logosunu 2024 yılı itibarıyla tüm arabalarda görebileceğimiz de marka tarafından açıklandı.
Opel
Mevcut logosuna çok fazla müdahale etmeden yenileyen markalardan biri de Opel. Daha önce ABD merkezli bir gruba bağlı olan Alman otomotiv markası Opel, logosunda sadece güncelleme yaptı. Opel yeni logosunda da çembere ve şimşek amblemine yer verdi.
İki boyutlu görünüme geçen logo için marka daha ince, zarif, kibar ve belirgin olduğuyla ilgili açıklama yaptı. Bu görünümün Opel marka araçların karakterini daha iyi yansıtabileceği düşünülüyor.
Volvo
Otomobil markalarının logo güncelleme trendine Volvo da ayak uydurdu. Fiziksel açıdan sağlam olmasıyla ün kazanan İsveç kökenli marka, değişimden ziyade bir güncellemeye gitti. Fakat üç boyutlu logonun iki boyuta dönmesi, gözle görünür bir farklılık ortaya çıkardı.
Volvo’nun yeni logosu, eskisi gibi sağ üst tarafında ok bulunan bir halkadan oluşuyor. Eski logodaki gibi orta kısımda “VOLVO” yazısı yer alıyor. Yazının altındaki şeridin kaldırılması ise en çok göze çarpan değişiklik olarak kabul ediliyor.
Dacia
“Ekonomik marka” olarak bilinen Dacia, yeni marka kimliğiyle güncel logosunu da tanıttı. Renault Grubu bünyesinde üretim yapan marka, 3 yeni model üreteceğini açıklarken de yeni logosunu kullanmıştı. Yeni tanıttığı Manifesto modeli, yeni logoyu taşımasıyla dikkat çekiyor.
Dacia’nın yeni logosu, tamamen değişen araba markası sembolleri arasında yer alıyor. Eski logosuna veda eden markanın yeni logosunu “D” ve “C” harfleri oluşturuyor. Köşeli bir fonta geçiş yapan markanın iki ucu açık D ve C harfleri, yeni logoda sırt sırta duruyor. Bu detay da logoya zincir görünümü veriyor.
Skoda
Zaman zaman küçük değişiklikler yaparak logosunu güncel tutan Skoda, bu kez daha ciddi bir değişikliğe gitti. Ancak Çekya kökenli marka, güncel logosunda da kanatlı okundan vazgeçmedi. Markanın hayal etmek, özen göstermek, hız ve ilerlemek anlamlarını taşıyan kanatlı oku, yeni logoda “Skoda” yazısından bağımsız bir şekilde duruyor.
Yuvarlak içindeki kanatlı ok ile birlikte Skoda yazısının fontu da değiştirildi. Fontta “S” harfinin üzerindeki kanca görünümü dikkat çekiyor. Bu logo, yeni konsept model olarak tanıtılan Vision S7 ile birlikte tanıtıldı.
Logoları ve tasarımları değişen Kia’dan Dacia’ya, Opel’den Citroen’e kadar tüm markaların ikinci el modellerine ikinciyeni.com’dan güvenle ulaşabilirsiniz.