İkinci El Araçlarda Km Sorgulama Nasıl Yapılır?


23 Haziran 2023
92199 kez okundu
Araç Km Sorgulama Nedir? Nasıl Yapılır?
Oto Hayat

Yeni bir araç satın almadan önce dikkat edilmesi gereken birçok detay vardır. Söz konusu ikinci el araç olduğunda ise bu detayların sayısı artar. Özellikle kilometre konusuna ayrıca dikkat edilmesi gerekir. Çünkü kilometre, aracın geçmişteki kullanımıyla ilgili önemli bilgiler verir. Ortalamanın üzerinde bir km, aracın normalden daha fazla yıprandığını gösterebilir.

 

Bu ve buna benzer nedenlerden dolayı ikinci el araç almadan önce kilometre için sorgulama yapmak gerekir. Peki, araç km sorgulama nasıl yapılır?

Araç Kilometre Sorgulama Nedir?

Araç kilometresi sorgulama işlemi, aracın geçmişte ne kadar mesafe katettiğini görebilmek amacıyla yapılır. Sorgulama işleminde elde edilen kilometre bilgisini aracın yaşı ile karşılaştırmak, araca ait çeşitli fikirler verir. Örneğin kilometrenin çok olması aracın sıkça kullanıldığını, az olması ise şehir içinde ihtiyaçlar doğrultusunda kullanıldığını gösterir. 

 

İkinci el araç alırken kilometresinin düşük olmasına dikkat etmek gerekir. Kilometresi yüksek araçlar yoğun bir şekilde kullanılmış oldukları için parçalarının yıpranmış olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle kilometre detayı, ikinci el araç fiyatları üzerinde de etkilidir. 

Araçlarda Kilometre Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç km sorgulama işlemi için kullanabileceğiniz birçok yöntem bulunuyor. Bu yöntemler sayesinde satın almayı düşündüğünüz ikinci el araçlarla ilgili sorgulama yapabilirsiniz ve kilometre bilgisine ulaşabilirsiniz. Söz konusu yöntemler ise şöyle:

  • PTT ile araç kilometre sorgulaması

  • TÜVTÜRK’ten araç kilometre sorgulaması

  • SMS ile araç kilometre sorgulaması

  • E-devletten araç kilometre sorgulaması

 

Bu dört farklı yöntemden dilediğinizi kullanarak km sorgulaması yapabilmeniz mümkün. Peki, bu yöntemlerle kilometre sorgulama nasıl yapılır?

PTT ile Araç Km Sorgulama Nasıl Yapılır?

PTT ile şasi numarası ve plakadan km sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Ücretli olarak sunulan bu işlem, PTT’ye bağlı HGS sistemi üzerinden yapılıyor. PTT km sorgulama işlemi için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. PTT “HGS Km Sorgulama” sayfasına gidin.

  2. Araca ait plaka no veya şasi no girin.

  3. Kendinize ait T.C. kimlik numarasını veya vergi numarası girin.

  4. Sorgulama sonucunun tarafınıza iletilebilmesi için e-posta adresini yazın.

  5. “İLERİ” butonuna tıklayıp ödeme ekranına gidin.

  6. Ödemeyi yapacağınız karta ait bilgileri girerek işlemi tamamlayın.

TÜVTÜRK'ten Araç Km Sorgulama Nasıl Yapılır?

Muayene hizmeti veren TÜVTÜRK’ün internet sitesi üzerinden de satın almayı düşündüğünüz ikinci el aracın kilometre bilgilerini görebilirsiniz. Ücretsiz olan bu yöntemde dikkat etmeniz gereken detay, aracın muayene raporuna sahip olmanızdır. Çünkü ücretsiz km sorgulama sırasında sistem sizden muayene raporunun numarasını da istiyor. TÜVTÜRK kilometre sorgulama işlemi şöyle ilerliyor:

  1. TÜVTÜRK “Plaka Sorgulama” sayfasına gidin.

  2. Ekrandaki ilk kutuya aracın plakasını yazın.

  3. İkinci kutuya aracın son muayene raporunun numarasını yazın.

  4. Küçük resimdeki güvenlik kodunu ilgili kutucuğa girerek doğrulayın.

  5. “Sorgula” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın. 

SMS ile Araç Km Sorgulama Nasıl Yapılır?

sms-ile-arac-km-sorgulama

 

Araç km sorgulama, SMS ile de yapılabilen bir işlem. Herhangi bir web sitesine ihtiyaç duyulmadığı için 5665 araç km sorgulama servisini kullanmak oldukça pratiktir. Fakat kilometre sorgulama SMS üzerinden yapıldığında bir servis ücreti tahsil edilir. SMS ile araç kilometresi sorgulamak için izlemeniz gereken adımlar şöyle:

  1. Cep telefonunuzun SMS uygulamasını açın.

  2. Yeni mesaj oluşturma butonuna tıklayın.

  3. Mesajın alıcı kısmına “5665” yazın. 

  4. Mesaj olarak aracın plakasını ya da şasi numarasını yazın.

  5. Yazdığınız mesajı 5665’e göndererek gelecek cevabı bekleyin.

E-Devlet ile Araç Km Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç km sorgulaması için e-devleti de kullanabilirsiniz. Bu yöntemde e-devlet, sizi PTT internet bankacılığına yönlendirir. Dolayısıyla bu sadece PTT’de internet bankacılığı bulunan kişilerin kullanabileceği bir yöntemdir. E-devlet üzerinden araç km sorgulaması için şu adımları izlemeniz gerekiyor:

  1. turkiye.gov.tr üzerinde yer alan “Pttbank İnternet Bankacılığı Hesabından Araç Kilometre Sorgulama” sayfasına gidin.

  2. “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonu ile e-devlete giriş yapın.

  3. Açılan ekrandaki “Uygulamaya Git” butonuna tıklayın.

  4. Sol taraftaki panele, müşteri veya T.C. kimlik numaranız ile şifrenizi girerek “Devam” butonu ile sisteme giriş yapın.

  5. Giriş işleminden sonra ilgili hizmet ekranı üzerinden aracın plaka veya şasi numarasını yazarak sorgulamayı tamamlayın.

Satın almayı düşündüğünüz ikinci el araçla ilgili aklınızda şüphe kalmaması için bu yöntemlerden birini kullanarak kilometre sorgulaması yapmanız gerekiyor. Herhangi bir şüphe ve güven riski yaşamadan ikinci el araç almak için ise ikinciyeni.com’u ziyaret edebilirsiniz.

İkinciyeni’de yer alan detaylı ekspertiz raporları sayesinde almak istediğiniz araç hakkında bilgiler edinebilir, iade garantisi ile güvenli bir şekilde ikinci el araç satın alabilirsiniz.