İkinci El Araç Kredisi Nasıl Alınır?


24 Ekim 2022
307912 kez okundu
İkinci El Araç Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?
Oto Hayat

İkinci el araç sahibi olmak istiyorsunuz, ancak beğendiğiniz aracın bedelinin tamamını ödeyebilecek durumda değilseniz. Bu durumda ya ücreti biriktirene kadar beklemeniz ya da ikinci el araç kredisi çekmeniz gerekiyor. 

Kredi ile araba almak denildiğinde birçok insanın aklına sıfır araçlar geliyor. Ancak ikinci el araçlar için de kredi çekilebiliyor. Tabii ki şartlar biraz farklı. Sizin için “İkinci el araç kredisi nasıl çekilir, şartları nelerdir?” gibi soruları cevapladık. 

İkinci El Taşıt Kredisi Nedir?

Bilindiği gibi sıfır araçlar için taşıt kredisi alınacaksa bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Bankalar tarafından talep edilen bu koşullar yerine getirildiğinde kredi almak mümkün. Aynı şekilde ikinci el otomobil kredisi almak için de birçok kıstası karşılamak önemli. 

Ancak krediye başvurmadan önce bazı araştırmalar yapmak ve belirli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Çünkü taşıt kredi şartları bankadan bankaya farklılık gösterebiliyor.

İkinci El Taşıt Kredisine Başvurmadan Önce Yapılması Gerekenler

ikinci-el-tasit-kredisi

 

Bankaların ikinci el araç kredisinde dikkat ettikleri hususlar şöyle sıralanıyor: 


  1. İkinci el araba kredisi almak için dikkat edilmesi gereken ilk nokta, aracın kaç yaşında olduğudur. Çünkü bankalarda araç kredisi için yaş sınırı uygulaması vardır. Bankalar, kredi verilecek aracın 10 yaşından küçük olmasını ister. Bu sınır bankaya göre değişebilir.

  2. İkinci el otomobil satın alırken atılacak ikinci adım, TSE belgeli uzman bir kuruluştan hasar tespiti için araca dair ekspertiz raporu almak olmalı. Bu rapor sayesinde sahip olacağınız aracın kaza geçmişini ve her parçasının son durumunu en ince ayrıntısına kadar öğrenirsiniz. Böylece satın aldıktan sonra tatsız sürprizlerle karşılaşma ihtimaliniz minimum seviyeye iner.

  3. Sıradaki adım, satın alınacak aracın üzerinde herhangi bir ceza olup olmadığını kontrol etmek. Vergi borcu, köprü geçiş cezası, trafik cezası gibi durumlara ve araç üzerinde rehin durumu olup olmadığı araştırılmalı. Bunun için aracın satın alınacağı kişiden temiz kâğıdı talep etmek gerekir.

  4. Bir diğer önemli adım da satıcı ile alıcı arasında noter onaylı satış sözleşmesinin hazırlanması. Noter satış onayı ve ruhsatın bankaya sorunsuz bir şekilde ulaştırılması önemlidir. Çünkü bireysel satışlarda zaman zaman noter onayı olmadığı için problem çıkabilmekte. Ancak ikinci el otomobil almak için ikinciyeni.com’u tercih ederseniz bu adımların tamamına dair güvenceye sahip olursunuz.

     

Kısacası satın alacağınız aracın tüm detayları önemli ve bunlara dikkat etmediğiniz takdirde ikinci el araba kredisi alabilmeniz zorlaşır. 

İkinci El Taşıt Kredisi Nasıl Alınır?

Krediye başvurmadan önceki bütün adımlara dikkat ettiniz ve bir 2. el arabada karar kıldınız. Bundan sonra yapacağınız şey, gerekli evrakları hazırlamak olmalı. İkinci el araba kredileri için gerekli evraklar şöyle:


  • Maaş bordrosu ya da kazancı gösteren belge (aylık geliri beyan etmek için),

  • Serbest meslek sahipleri için üye olunan meslek kuruluşuna dair belge,

  • Nüfus cüzdanı,

  • Son 2 aya ait elektrik, su, telefon, doğal gaz faturalarından biri,

  • Araç satın alınmamışsa ruhsat fotokopisi,

  • Eğer araç satın alınmışsa noter onaylı satış sözleşmesi (noter onayından itibaren 15 gün içerisinde kredi için başvuru yapılmalıdır).

İkinci El Taşıt Kredisi Yaş Sınırı Nedir?

tasit-kredisi

 

İkinci el araç kredisi yaş sınırı bankadan bankaya değişebiliyor. Bankalar genellikle 5 yaş ve altındaki ikinci el arabalara kredi vermeyi tercih ediyorlar. Ancak bazı bankalar için bu limit 10 yıldır. Yani 10 yaşındaki araçlara bile kredi verebiliyorlar. Tabii aracın yaşı arttıkça bankalar tarafından uygulanan taşıt kredi oranları da artabiliyor.

Araç Kredisi Onayı Kaç Gün Sürer?

Hem sıfır hem de ikinci el araba kredi onaylanma süreci, bankaya ve sunulan belgelere göre değişiklik gösterir. Öncesinde sadece TC kimlik numarası ile bankalara başvurup ikinci el araba kredisi ön onayı alınabildiği gibi bu adımı atlayıp doğrudan belgeleri sunmak da mümkün.

Olumlu veya olumsuz sonuç almak için beklenen ortalama süre ise 3 gün. Tabii burada sonucu etkileyen faktörler de önemli. Mesela bankalar nazarında kredi notunuz ne kadar yüksekse olumlu ve hızlı sonuç çıkma ihtimali de o kadar yüksek. Peki, tam olarak kredi notu nedir ve nasıl yükseltilir?

Taşıt Kredisinde Kredi Notunun Etkisi Nedir?

İkinci el araç kredisi şartları arasında çok temel iki nokta vardır. İlki gelir durumunuz. Düzenli sigortalılık ve gelir durumunun, talep edilen krediye oranına bakılır burada. İkinci sırada ise kredi notu gelir. Bankalardan daha önce aldığınız kredileri zamanında ödeyip ödemediğinize ve kredi kartı ekstrenizi düzenli yatırıp yatırmadığınıza bakılır.

Bu uygulamaları düzenli ve sorunsuz yaptıysanız kredi notunuz yüksek çıkacaktır. Yani bankaların aradığı 2. el araba kredisi şartlarından birini daha karşılıyorsunuz demektir. Eğer kredi notunuz düşükse yükseltmek için çabalamanız gerekir.

Kredi Notunu Yükseltmek İçin Yapılabilecekler Neler?

Düzenli gelirinizin olması dışında düşük limitli de olsa bir kredi kartınızın olması ve bu kartı düzenli şekilde kullanmanız gerekli. Her ay gelen ekstreyi de düzenli olarak ödemeli ve hiç borç bırakmamalısınız. Eğer kredi notunuz düşükse yükseltmek ve sicilinizi düzeltmek için bir süre bu şekilde hareket etmek gerekir.

İkinci El Taşıt Kredisi Limiti Ne Kadar?

ikinci-el-tasit-kredisi-limiti

 

Sıfır araçlar için kredi oranları ve seçenekleri çok daha geniştir. Bir araç satın alacaksanız neredeyse her bankadan kredi alabilirsiniz. Fakat ikinci el araçlarda tüm bankalar kredi seçeneği sunmayabiliyor. Bu nedenle ilk olarak kredi seçeneği sunan bankalara yönelmeniz gerekiyor. 

Kredi seçeneği sunan bankaları tespit ettikten sonra faiz oranlarını inceleyebilirsiniz. İkinci el araba kredisi hesaplamasında bu faiz oranları etkili oluyor. İkinci el araç kredisi faiz oranları bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor.

İkinci el araçlarla ilgili ayrıca bazı kredi kısıtlamaları bulunuyor. Bunlar vade sayısı ve kredi çekilebilecek tutarla alakalı. Kredi çekilebilecek maksimum tutar, aracın kasko bedeline göre belirleniyor. Satın alacağınız aracın kasko bedelini ise Türkiye Sigorta Birliği’nin sitesinde yer alan “Kasko Değer Listesi” aracılığı ile görebilmeniz mümkün. 

Kredi limitinin yanında vade sayısı konusunda da yasal düzenlemeler mevcut. Peki, ikinci el araç kredisi kaç ay taksitle alınabilir? BDDK tarafından yapılan düzenlemeye göre ikinci el taşıt kredilerinde taksit sayıları, diğer değişkenlere bağlı olarak 12 ila 48 ay arasındadır. 

21 Şubat 2022 tarihli BDDK kararı ve Kasko Değer Listesi’nde yer alan kasko bedeline göre çekilebilecek kredi tutarı ve vade sayısı şöyle:

 

Kasko Değeri

Çekilebilecek Kredi Oranı

Vade Sayısı

400.000 TL’ye kadar

%70

48 ay

400.000 - 800.000 TL

%50

36 ay

800.000 - 1.200.000 TL

%30

24 ay

1.200.000 - 2.000.000 TL

%20

12 ay

Örneklerle açıklamamız gerekirse 200 bin TL’lik kasko değerine sahip bir araç için 140 bin TL ikinci el araç kredisi çekilebiliyor ve çekilen kredinin 48 ayda ödenmesi gerekiyor. 1 milyon TL’lik kasko değerine sahip bir araç alınacaksa da 300 bin TL kredi çekilebiliyor ve çekilen tutarın 24 ayda ödenmesi şart koşuluyor.  

Ancak bu yasal düzenlemeler, üst sınırları belirliyor. Bunun dışında bir banka, kendi politikası gereği 200 bin TL’lik bir araç için maksimum 50 bin TL kredi veya 24 ay vade seçeneği sunabiliyor. Bu nedenle kredi çekilmeden önce mutlaka bankalar ile iletişime geçilmesi gerekiyor.  

Bankalar İkinci El Araç Kredisi Verirken Hangi Yöntemleri İzler?

Eğer ikinci el otomobil için kredi çekiyorsanız toplam kredi tutarının %5’i oranında ek bir tutar ödemeniz gerekir. Buna dosya masrafı ya da tahsis ücreti denir. Ek olarak kasko yani kaza sigortası yapılması da çoğu banka tarafından alıcılar için zorunlu tutulur.

Bunun dışında düşük maliyetli kredi alabilmek için birçok farklı bankayla görüşmek ve vadelere göre sundukları araba kredisi faiz oranlarını incelemek gerekir. Bazı markaların bazı bankalarla yaptıkları kredi anlaşmaları araştırılmalı, aracın yaşına göre artan faiz oranları araştırılmalıdır. Kullanılacak kredi miktarına göre de faiz oranları artacağı için talep edilecek tutarın iyi belirlenmesi şarttır.

Son olarak eğer krediyi aldıktan sonra belli dönemlerde ara ödeme yapacaksanız bunu kredi öncesinde banka ile konuşmalısınız. Eğer ara ödeme tarihleri önceden belirlenirse bu ödemeler sırasında bankalar ek ücret talep etmezler. Ancak bu ara ödemeler bankayla belirlenmemişse her ara ödemede yeni bir kredi ödeme planı yapılır ve ek ücret talep edilebilir.

İkinci El Taşıt Kredisi Hakkında Diğer Bilgiler

ikinci-el-tasit-kredisi-hakkinda

 

İkinci el araba kredisi alacaksanız mutlaka dikkat etmeniz gereken hususlar şöyle sıralanıyor: 


  • İkinci el oto kredisi alındığında bankalar, kredi vadesi bitene kadar araca rehin durumu uygulanır. Kredi vadesi bitene kadar borcun tamamı ödenmezse banka, araca el koyma hakkına sahip olur.

  • Taşıt kredisi almak istiyorsunuz ancak kredi notunuz ya da gelir durumunuz nedeniyle onay alamadınız. Bu durumda aklınıza “Taşıt kredisini sizin yerinize başkası çekebilir mi?” sorusu gelecektir. Cevap hayır, sizin yerinize başkası taşıt kredisi çekemez. Araç kimin adına olacaksa kredi de onun adına olmalıdır.

  • Eğer gelir seviyeniz kredi çekmeye yeterli olmuyorsa aile bireylerinizin gelirini belgeleyerek avantaj elde etmenizi sağlayabilir. Bu nedenle aylık hane gelirinizi de belgeleyebilirsiniz.

  • Otomobil kredisi ile aldığınız ikinci el aracınızı krediniz bitmeden satmak isterseniz bunun iki yolu vardır. İlk yol, taşıt kredisi borcunun, alıcı tarafından tamamen kapatılması. Noterden alınacak vekaletnamenin ardından alıcı bu işi güvenle yerine getirebilir. İkinci yol ise alıcının, kredi borcunu ödeyeceğine dair noter onaylı sözleşme imzalaması. Borç bittiğinde aracın resmen devir işlemi gerçekleştirilir.

ikinciyeni.com’dan Kredili Araç Nasıl Alırsınız?

ikinciyeni.com üzerinden ikinci el araç kredisi ile otomobil alacaksanız izleyeceğiniz adımlar şöyle sıralanıyor:


  1. Otomobili almaya hak kazandıktan sonra kredili satış işlemi için bankanıza ruhsat fotokopisi göndermeniz gerekir. 0850 224 4 222 veya [email protected] üzerinden bizimle iletişim kurarak ruhsat fotokopisini temin edebilirsiniz.

  2. Krediniz onaylandığında bankanın verdiği kredi onay yazısını ve banka imza sirkülerini vekaletinizle birlikte “Kolay Satış Sistemi”ne yüklemelisiniz. 

  3. Çektiğiniz kredi, satış bedelini tam karşılamıyorsa aradaki farkı ödemeniz gerekir. Bu ödemeyi “Kolay Satış Sistemi” üzerinden yapabilirsiniz.


Kolayca ikinci el araç satın almak istiyorsanız sizin için ideal adres ikinciyeni.com. Üstelik ikinciyeni.com’da nakit ve kredi yöntemlerinin yanında kredi kartı ile de araç satın alabilirsiniz.