El Konulan Ehliyet Nasıl Geri Alınır?


26 Mart 2024
2782 kez okundu
El Konulan Ehliyet Nasıl Geri Alınır? - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de belirli trafik kuralları ve bu kurallara bağlı cezalar mevcut. Tehlike düzeyi yüksek kural ihlalleri ve tekrarlanan ihlaller için ise ehliyete el koyma uygulaması var. Yani sürücülerin ehliyetlerine belirli durumlarda belirli sürelerle el konulur. Sürücü belgesine el konulan kişi ise belgesini geri almadan trafiğe çıkamaz. Peki, hangi durumlarda ehliyete el konulur ve el konulan ehliyeti geri alma işlemleri nasıl yapılır?

Ehliyet Hangi Durumlarda El Konulur?

Ehliyete el konulmasının birçok farklı sebebi vardır. Bu sebeplerin temelinde trafikteki diğer sürücülerin ve yayaların hayatını tehlikeye sokmak yatar. Dolayısıyla tehlike arz edebilecek her hareket, sürücü belgesine el konulmasına yol açabilir. Bu doğrultuda “Ehliyete ne zaman el konur?” sorusunun cevaplarına bakalım.

Stajyer Ehliyetle Kural İhlali Yapmak

EcoTour
Ülkemizde uzun süredir stajyer ehliyet uygulaması mevcut. Yeni ehliyet alan sürücüler, ilk 2 yıl boyunca stajyer sürücü olarak kabul ediliyor. Stajyerlik döneminde sürücüler henüz yeterli tecrübeye sahip olmadıkları için kurallar çok daha katı bir şekilde uygulanıyor. Bu kapsamda herhangi bir kuralı ihlal eden stajyer sürücülerin ehliyetine el konulabiliyor. 

Ceza Puanını Doldurmak

Ceza puanı, trafik kuralların sık sık ihlal eden sürücülerin takibi için uygulanan bir yöntem. Bu uygulamada trafik cezası yiyen her sürücüye bir de ceza puanı yazılır. Yazılan ceza puanının bir yıl içinde 100’e ulaşması halinde ise ilgili sürücünün ehliyetine el konulur. Bir yıl içerisinde 100 ceza puanına ilk kez ulaşan sürücülerin ehliyeti 2 ay, ikinci kez ulaşanların ehliyeti 4 aylığına alınır. Üçüncü kez ceza puanını doldurmanın cezası ise ehliyetin iptalidir. 

Alkollü Araç Kullanmak

Alkollü (0.50 promil ve üzeri) araç kullandığı tespit edilen sürücülerin ehliyetine ilk tespitte 6 aylığına el konulur. Sürücü alkollü araç kullanmaya devam ederse ikinci yakalanmada 2 yıl, üçüncü yakalanmada da 5 yıl boyunca ehliyeti alınır. Üçüncü yakalanmanın ardından her tespitte yine 5 yıllık süre uygulanır. Alkollü araç kullanan sürücüye yazılan ceza da her seferinde katlanarak artar. 

Uyuşturucu Etkisinde Araç Kullanmak

Uyuşturucu etkisinde araç kullanmak, trafikteki en tehlikeli durumlardan biridir. Öyle ki bu eylemin cezası oldukça yüksektir. Aynı şekilde ehliyetine el konulma süresi de en üst seviyededir. Uyuşturucu kullanmış bir halde trafiğe çıkan sürücülerin ehliyetine 5 yıllığına el konulur.

Ölüme Sebebiyet Vermek

Ciddi sonuçlar doğuran trafik kazalarında da sürücülerin ehliyeti alınır. Ölüme yol açan bir trafik kazası yapmak veya böyle bir kazaya karışıp kusurlu olmak, ehliyete el konulma sebebidir. Ölüme sebebiyet veren kazalara karışan sürücülerin ehliyetleri 1 yıllığına alınır. 

Hız Sınırını 5 Kez Aşmak

Hız sınırını aşmak, normal şartlarda sadece para cezası ile cezalandırılır. Fakat bu durumun tekrarlanması halinde sürücünün trafik güvenliğini riske attığı kabul edilir. Bu kapsamda 1 yıl içinde hız sınırını 5 kez aşan şoförlerin ehliyetine 1 yıllığına el konulur. 

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokmak

Yukarıdaki sebeplerin dışında trafik polisinin, bir sürücünün trafik güvenliğini tehlikeye attığını tespit etmesi de ehliyete el konulma sebebi olabilir. Bu durumlara sürücünün hastalanmış olması veya psikolojik açıdan şüpheli davranışlar sergilemesi gibi örnekler verilebilir. 

El Konulan Ehliyeti Geri Almak için Gerekli İşlemler

EcoTour

Ehliyeti geri almak için yapılması gereken başlıca işlem, el konulma süresinin tamamlanmasını beklemektir. Çünkü el konulma süresi dolmadan ehliyeti geri almak söz konusu değildir. Örneğin bir ehliyete 1 yıllığına el konulmuşsa olayla ilgili kesilen ceza ödenmiş olsa bile bu 1 yıl dolmadan sürücünün ehliyeti geri verilmez. 

 

Bu noktada durumu değiştiren tek süreç, ehliyetin el konulmasına itiraz etmektir. Eğer sürücü, ehliyetine haksız sebeplerle el konulduğunu düşünüyorsa ilgili ceza mahkemesine itiraz dilekçesi verebilir. İtirazın kabul edilmesi halinde el konulma süresinin tamamlanması beklenmeden el konulan sürücü belgesi sahibine teslim edilir. 

 

El konulan ehliyeti geri almak için yapılacak işlemler, ihlal edilen kurala bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin uyuşturucudan veya alkolden el konulan ehliyeti geri alma sürecinde sürücüden psikoteknik ya da psikiyatrik değerlendirme talep edilebilir. Bazı durumlarda ise sürücünün tekrar şoförlük yapabildiğini gösteren bir sağlık raporu istenebilir. Bu gibi durumlarda talep edilen uygulamaları tamamlamak zorunludur. 

 

Ehliyetinin el konulma süresi dolan, olayla ilgili trafik cezasını ödemiş olan ve sürücülük yapmaya engel teşkil eden bir durumun olmadığını gösteren belgeyi ibraz eden sürücüler, ehliyetlerini teslim alabilirler. 

El Konulan Ehliyet Nereden Geri Alınır?

El konulan ehliyet, en yakın trafik şube müdürlüğünden geri alınabilir. El konulma süresi dolduktan sonra sürücüler, yaşadıkları yerdeki trafik şube müdürlüğüne gidip başvuru yaparak el konulan ehliyetlerini geri alabilirler. Olağan dışı bir durum olması halinde ise şubedeki memurlar sürücüyü ilgili birime yönlendirirler. 

El Konulan Ehliyeti Geri Alma Ücreti Ne Kadar?

El konulan ehliyeti geri almak için herhangi bir ücret ödenmez. Böyle bir durum yaşandığında ödenecek tek ücret, ehliyete el konulan olayla ilgili kesilen cezayı ödemek. Söz konusu ceza da tebliğ edilme tarihinden itibaren 1 ay içinde ödenirse %25’lik indirim uygulanır. Ehliyeti geri alma tarihinde kişinin herhangi bir trafik cezası borcu yoksa ücret ödemeden sürücü belgesini geri alabilir. 


Ehliyete el konulan veya konulmayan tüm trafik ihlallerinin cezalarıyla ilgili detaylı bilgi için “Trafik Cezaları Ne Kadar?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.