Elektrikli Araçlarda Batarya Ömrünü Uzatmanın Yolları


26 Mart 2024
2687 kez okundu
Elektrikli Araçlarda Batarya Ömrünü Uzatma - İkinciyeni Blog
Oto Bellek

Elektrikli araçlar, sürücülere birçok farklı avantaj sunuyor. Bu avantajların yanında hassasiyetle yaklaşılması gereken bazı konular da sürücülerin sorumluluk alanına girmiş durumda. Bunlardan biri, elektrikli araç bataryalarını koruma konusu. Elektrikli araçların bataryalarını doğru kullanmak, pillerin ömrünü maksimum seviyede kullanabilmek için önemli. Peki, elektrikli araçlarda bataryayı neler etkiler ve batarya ömrü nasıl korunur?

Elektrikli Araçların Batarya Ömrünü Etkileyen Faktörler

Elektrikli otomobiller, çoğunlukla lityum iyon bataryalara sahip olurlar. Ayrıca bu araçlarda kullanılan farklı batarya teknolojileri de bulunur. Fakat temel olarak bataryalar, genellikle aynı çevresel faktörlerden etkilenirler. Batarya ömrünü etkileyen faktörlerin başında ise doğru şarj etme teknikleri gelir. Buna ek olarak hızlı şarj kullanımı, lastiklerin basıncı, aracın park yeri, sıcak - soğuk hava etkisi ve araç yazılımı da batarya ömrünü etkileyen faktörler arasında sıralanabilir. 

Elektrikli Arabalarda Batarya Ömrünü Uzatmanın 5 Yolu

Elektrikli araç batarya değişim maliyeti ve onarım maliyeti, aracın marka ve modeline bağlı olarak çok yüksek rakamlara ulaşabilir. Bu nedenle bataryayı korumak maliyet açısından da önem taşıyor. Ayrıca yanlış yöntemler uygulamak, yolda kalma konusunda da risk oluşturabilir. Peki, elektrikli otomobillerde batarya ömrü nasıl uzatılır?

İşte, elektrikli araçların batarya ömrünü uzatmanın 5 yöntemi:

1. Doğru Şarj Etme Tekniklerini Uygulayın

Elektrikli araç batarya ömrünü etkileyen başlıca faktör, şarj etme sürecidir. Doğru şarj etme tekniklerinin dışına çıktığınız takdirde aracınızın bataryasını riske atarsınız. Bu nedenle ilk olarak üreticinin hazırladığı kullanma kılavuzuna bakmalı ve kılavuzdaki yönergelere göre aracınızı şarj etmelisiniz. 

 

Üreticilerin bu noktadaki başlıca önerisi, batarya tam tükenmeden şarja takmak ve tam dolmadan şarjdan çıkarmak. Yani pil durumu %0 olmadan önce %10 - 20 civarında aracınızı şarja takmalı ve %80 - 90 civarında doluluğa ulaştığında şarjdan çıkarmalısınız. 

 

Aracınızı uzun süre kullanmayacağınız zaman farklı bir şarj tekniği uygulamalısınız. Bu noktada da üreticiler tam dolu veya tam boş bataryayı önermez. Bir seyahate çıkıyorsanız veya başka bir sebeple elektrikli aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız bataryayı %25 ila %75 arasında bir dolulukta bırakmanızda fayda var.

2. Hızlı Şarj Özelliğini Dikkatli Kullanın

EcoTour

Elektrikli araç şarjını kısa sürede doldurmak aslında oldukça avantajlı bir imkân. Fakat her seferinde bu özelliği kullanmak, bataryaya aşırı güç yüklenmesine sebep olabilir. Bu nedenle hızlı şarj özelliğini dikkatli kullanmalı ve sadece gerekli durumlarda tercih etmelisiniz. 

 

Özellikle ücretli bir elektrikli araç şarj istasyonu kullanıyorsanız veya evinizde duvar tipi bir şarj ünitesi varsa aracınızı hızlı şarj etme imkânınız vardır. Hızlı şarj özelliği ile ortalama yarım saatte tam dolu bir bataryaya ulaşmak mümkün. Fakat bataryanın ömrünü uzatmak istiyorsanız bu özelliği sadece acil durumlarda ve çok zamanınız olmadığında kullanmalısınız. 

3. Lastik Basıncını Doğru Ayarlayın

Lastik basıncı, yakıt tüketimini etkileyen önemli faktörlerden biridir. Elektrikli araçlarda yakıt, bataryadaki güç olduğu için lastik basıncı bataryayı da etkiler. Aracınızın dört lastiğinin basıncını ara sıra kontrol etmelisiniz. Lastik basınç seviyesini, üreticinin önerdiği seviyede tutmaya özen göstermelisiniz. 

 

Basınç seviyesinin düşük olması, lastiklerin daha fazla enerji tüketmesine ve şarjın daha kısa sürede bitmesine yol açar. Buna bağlı olarak bataryaya da ekstra yük biner ve dolayısıyla batarya ömrü olumsuz etkilenir. Bataryanın ömrünü korumak için lastik basıncını kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

4. Park Yerini Doğru Seçin (Sıcak - Soğuk Hava Etkisi)

Elektrikli araba bataryaları, belirli bir sıcaklık aralığında tutulmalıdır. Aşırı soğuk ve aşırı sıcak havalar, bataryanın daha hızlı yıpranmasına ve kullanım ömrünün kısalmasına neden olabilir. Bu nedenle yaz aylarının çok sıcak günlerinde ve kış aylarının çok soğuk günlerinde aracınızın park yerini daha dikkatli seçmelisiniz. 

 

Aracınızın çok sıcak bir havada doğrudan güneş ışığına, çok soğuk havalarda kar yağışı gibi hava olaylarına maruz kalmasını önlemelisiniz. Bu noktada kapalı otoparkları kullanmak, batarya ömrünü korumak için etkili bir yöntem olarak tercih edilebilir. 

5. Araç Yazılımını Güncel Tutun

Elektrikli araçlarda batarya yönetimi, araçta bulunan yazılımlarla yapılır. Bu yazılımlar bataryanın durumunu sürekli optimize eder ve en verimli kullanım koşullarını sağlar. Böylece bataryadan maksimum verim alınırken pilin üzerine binen yük de optimize edilir. Aracınızın bu özelliğinin her zaman düzgün çalışması için üreticinin belirli dönemlerde gönderdiği yazılım güncellemelerini takip etmelisiniz. Araç yazılımını sürekli güncel tutarak bataryanızın ömrünü koruyabilirsiniz. 


Elektrikli aracınızın bataryasını hem şarj ederken hem de aracınızı kullanırken koruyabilirsiniz. Böylece kullanım ömrünü maksimuma çıkarabilirsiniz. Aracınızı evinizde doğru koşullarda şarj edebilmek için ise “Elektrikli Araç Evde Nasıl Şarj Edilir?” başlıklı yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.